Arbejdsgiver-tvang mødes med blå tavshed

”Ren hykleri,” siger Bjørn Brandenborg (S) om sagen hvor stor mælkeproducent har fyret medarbejder for at være medlem af 3F
Mælke­-giganten Hejrskov Mælk Aps mellem Esbjerg og Kolding, der årligt omsætter for 100 millioner kroner, har fyret en rumænsk medarbejder, Florin Porosnicu,fordi han havde meldt sig ind i fagforbundet 3F.

Det dokumenterer en båndoptagelse, som Fagbladet 3F har offentliggjort.

Sagen er stort set ikke nævnt af politikere i blå lejr. Hverken på sociale medier eller andre steder. Det finder Socialdemokratiets social dumping-ordfører, Bjørn Brandenborg, påfaldende:

Men denne gang er der helt stille i blå lejr

“Det er ren hykleri. Det ville klæde de blå politikere at komme på banen nu, hvor vi står med en ny sag a la lufthavns-sagen. Nu er det så en arbejdsgiver, der afsløres i at fyre en medarbejder for at være medlem af 3F. Men denne gang er der helt stille i blå lejr. Ren hykleri,” siger Brandenborg til Netavisen Pio.

Han efterlyser klar afstandtagen fra politikere som Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh og Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, der alle tog stærkt afstand fra 3F i lufthavns-sagen. Sophie Løhde skrev f.eks. på Twitter 11. september:

“Det her handler ikke om en “tvist” i lufthavnen. Det handler om vores grundlovssikrede frihedsrettigheder - retten til foreningsfrihed.”

“Tavse som en rungende tom lade”

På Twitter er SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, helt på linje med Bjørn Brandenborg:

“Nu er de tavse som en rungende tom lade,” skriver Hønge med henvisning til de manglende forargede udmeldinger fra blå lejr i den nye tvangs-sag på arbejdsgiver-siden.

Hønge uddyber i en twitter-debattråd med næstformand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Morten Dahlin:

“Hvad med samråd? En kommission? En forespørgelsesdebat? TV-interviews, hvor du rasende kræver at landmanden trækker fyresedlen tilbage + en stor pose penge til den ansatte - som kompensation for manglende løn og erstatning for brud på foreningsfriheden. Bare til en begyndelse.”

Men Dahlin ikke tænkt sig at foretage sig noget, fremgår det af Dahlins svar til Hønge:

placeholder

 

Karsten Hønger understreger over for Netavisen Pio, at den nye tvangs-sag er langt-langt værre end lufthavns-sagen:

hvor er den blå forargelse nu i denne her sag, som i grovhed langt overgår lufthavns-sagen

"I lufthavns-sagen var det to ansatte, der var oppe at skændes. Altså to ligestillede. I den her foreliggende sag taler vi om en arbejdsgiver, der truer en ansat. De to er meget langt fra ligestillede. Men hvor er den blå forargelse nu i denne her sag, som i grovhed langt overgår lufthavns-sagen? Ingen steder. Der er rungende tavshed i den blå lejr. Det er pinligt afslørende," siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.

Forbundsssekretær hos fagforebundet 3F, Henning Overgaard, forudså onsdag, at man næppe ville høre mange protester fra borgerlige politikere, nu hvor det drejer sig om lønmodtagere, der bliver presset til at melde sig ud af fagforening:

“Nu venter jeg spændt på de borgerliges ramaskrig om foreningsfrihed, som de straks har klar, hvis en af vores fagligt aktive har talt tydeligt om solidaritet og fællesskab,” sagde  Henning Overgaard til Netavisen Pio onsdag og fortsatte:

Vi kommer nok til at vente længe

"Vi kommer nok til at vente længe – for de borgerliges påtagede omsorg for den enkelte lønmodtagers foreningsfrihed rækker kun til de tilfælde, hvor lønmodtageren ikke vil være med i den fagforening, der står for fagets uddannelse og overenskomst.”

EL: Arbejdsgiver-tvang meget udbredt

Hos Enhedslisten påpeger medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg og tidligere fagforeningsformand i 3F, Christian Juhl, at arbejdsgiver-tvang er meget mere udbredt end offentligheden er klar over:

“De fleste organiserede arbejdsgivere ved godt, at der eksisterer firmaer, der kan finde på at true ansatte til at melde sig ud af 3F. Jeg har mødt en del lønmodtagere, som har været udsat for arbejdsgiver-tvang. Folk, der havde fået et ultimatum fra deres arbejdsgiver: Meld dig ud af 3F eller du bliver fyret,” siger Christian Juhl til Netavisen Pio.

Han påpeger, at den beskrevne form for arbejdsgiver-tvang er meget effektiv:

Det er et meget effektivt middel over for folk, at true dem på deres arbejde

“Det er et meget effektivt middel over for folk, at true dem på deres arbejde. I de fleste tilfælde bøjer folk nakken. Mange har måske opbrugt deres dagpengeret. Så de skal på kontanthjælp, hvis de bliver fyret. Eller der kan netop være tale om udlændinge - som det jo også er i den aktuelle sag - som ikke kender reglerne, og hvor der kan være en række forhold, der gør sådan en situation ekstra besværlig for den ansatte. Så det hører til sjældenhederne, at sådan en tvangs-sag bliver en egentlig faglig sag,” vurderer Christian Juhl.

Christian Juhl var frem til 2011 gennem 13 år formand for 3F Silkeborg.

Mælkeproducenten har fyret rumænerens venner

Fagbladet 3F skriver torsdag, at flere medarbejdere hos Hejrskov Mælk Aps - som er en af Danmarks største mælkeproducenter - føler sig fyret på grund af deres medlemskab af 3F.

Det drejer sig om tre rumænere, som har arbejdet som staldmedarbejdere hos mælkeproducenten. De blev fyret i april 2019. Fyringerne var begrundet i omstrukturering. Men den begrundelse tror de tre rumænere ikke på:

Vi tror, at vi blev fyret, fordi vi boede i samme hus som Florin

“Vi tror ikke på landmandens (Medejer af Hejrskov Mælk Aps, Torpen Pedersen, red.) forklaring om omstrukturering. Vi tror, at vi blev fyret, fordi vi boede i samme hus som Florin, og fordi vi er medlemmer af 3F,” siger 23-årige Andrei-Cosmin Vornicu til Fagbladet 3F.

Opdateret kl. 17 med kommentarer fra Karsten Hønge.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce