Uddannelsesloft revet ned og rekordmange sager om social dumping i byggeriet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det torsdag, og Netavisen Pio er klar med dagens nyhedsoverblik.

På Christiansborg er et meget udskældt loft blevet endeligt afskaffet.

I byggeriet meldes der nu om flere sager om social dumping end nogensinde før.

Og så er der en borgmester, som får dansk statsborgerskab, og derfor stod til at skulle give sig selv hånden. Men det slipper han for.

Det er blot nogle af historierne i dagens Aktuelt.

 

Uddannelsesloftet officielt afskaffet

Et stort flertal i Folketinget har torsdag formiddag endeligt vedtaget at afskaffe loven om begrænsning af dobbeltuddannelse – det såkaldte uddannelsesloft.

”Uddannelsesloftet har fyldt meget hos de studerende og har skabt utryghed. Alt for mange unge har taget det som et udtryk for, at de ikke må vælge forkert, og det har lagt et unødigt pres. Nu fjerner vi loftet. Jeg håber, det vil skabe mere ro og bedre trivsel,” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Afskaffelsen af uddannelsesloftet træder i kraft med virkning fra dette års sommeroptag på de videregående uddannelser.

Alle partier – med undtagelse af Venstre og Det Konservative Folkeparti – stemte for lovforslaget. Venstre stemte blankt, mens Konservative stemte imod.

Læs mere i pressemeddelelsen her.

 

Rekordmange sager om social dumping i byggeriet

Antallet af de såkaldte 48-timers-møder, hvor arbejdsgiveren mistænkes for snyd og underbetaling, er på sit højeste niveau siden indførslen i 2010. Det skriver Fagbladet 3F.

Midt i de igangværende overenskomstforhandlinger for landets bygningsarbejdere kan fagforeningen 3F konstatere, at antallet af sager om underbetaling og andre former for snyd er højere end nogensinde før.

3F Byggegruppen, der organiserer omkring 57.000 bygningsarbejdere, oplever en uformindsket stigning i antallet af 48-timers-møder, der er det første skridt i sagsgangen, når fagforeningen konstaterer overenskomstbrud.

I 2019 havde 3F’s byggegruppe 415 af de såkaldte 48-timersmøder med arbejdsgivere, der er mistænkt for brud på overenskomsten. Det er det højeste antal, siden systemets indførelse tilbage i 2010. Til sammenligning lå antallet på 287 for fem år siden i 2015.

”De 415 sager fra sidste år er et udtryk for de udbredte problemer, vi har med snyd og overenskomstbrud i byggeriet. Der er forskellige grader af grovhed – det går lige fra firmaer, der dikterer løn- og arbejdsvilkår, hvor medarbejderne mister deres ret til selv at forhandle, til sager om trusler og falske underskrifter,” siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen.

Læs mere her.

placeholder

 

Borgmester skal ikke give håndtryk til sig selv

Samsø-borgmester Marcel Meijer (S), der er født i Holland, bliver officielt dansk statsborger på tirsdag den 25. januar i næste uge.

I den forbindelse skal nye danskere ifølge loven give borgmesteren hånden ved en ceremoni. Men det er selvsagt lidt svært – nogle vil sige mærkeligt – for Marcel Meijer, idet han selv bestrider posten som borgmester i Samsø Kommune.

Derfor er der nu fundet en alternativ løsning. Han deltager i stedet i en ceremoni i Aarhus, hvor han skal give sin borgmesterkollega og partifælle Jacob Bundsgaard (S) hånden.

Samsøs borgmester har tidligere givet udtryk for, at han bakker op om de mange krav, der stilles til nye danske statsborgere, herunder kravet om danskkundskaber. Men der er visse krav, som han mener er en kende overdrevne

”Håndtrykket er et af dem, og så har jeg også skulle skrive under på, at jeg ikke er kriminel. Sådan noget burde man kunne tjekke op på en anden måde,” siger Marcel Meijer til TV2 Østjylland.

Læs mere om den historie her.

 

Akut lægemangel i Danmark

Antallet af praktiserende læger i Danmark er fortsat faldende. Og tendensen ser desværre ud til at fortsætte. I 2023 vil antallet af danskere uden en fast læge vokse til omkring 300.000

I dag er der ca. 140.000 danskere uden fast læge. Det viser en opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der kalder på løsninger allerede i år.

Før folketingsvalget foreslog Socialdemokratiet en tjenestepligt for unge læger.

”Jeg er stadig fuldt overbevist om, at der er behov for tjenestepligt, fordi problemet er massivt. Jeg ved godt, at der modstand fra nogle sider, men det er et spørgsmål om at afhjælpe et samfundsproblem,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke til Ritzau.

Læs mere her.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce