Byggefirma bag arbejdsgiver-tvang: Fortryder trusler

Byggefirma CC Fliser Aps står bag grove trusler mod medarbejdere, der ønskede at melde sig ind i fagforbundet 3F
Mælkegiganten Hejrskov Mælk Aps er ikke den eneste arbejdsgiver, der aktuelt er blevet afsløret i fyre eller true medarbejdere - alene fordi de har dristet sig til at melde sig ind i fagforbundet 3F.

Også det sjællandske firma CC Fliser Aps står bag dokumenterede og meget alvorlige trusler mod medarbejdere, der ønskede at være medlem af 3F.

Firmaets direktør John Crone har således rettet dødstrusler mod rumænske ansatte. Det fremgår af en lydfil, som blev fremlagt under afdækningen af en faglig sag, der i oktober endte med at firmaet indgik forlig med med Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) om efterbetaling af 1,5 millioner kroner til 27 rumænske ansatte.

“Hvis han går til 3F, så kommer der nogle folk efter ham. Så er han en meget død mand,” lød det ifølge beskeden fra CC Flisers direktør, John Crone.

“Det var ikke sådan ment”

John Crone siger til Netavisen Pio, at han i dag bitterligt fortryder truslerne:

Jeg vil ikke afvise, at jeg har sagt sådan, men det var jo slet ikke sådan ment

“Jeg vil ikke afvise, at jeg har sagt sådan, men det var jo slet ikke sådan ment. Selvfølgelig var det ikke det.”

Du fortryder dine alvorlige trusler?

“Ja, selvfølgelig gør jeg det. Den sag begyndte for halvandet år siden, og blev endeligt afsluttet for et halvt år siden. Jeg har ikke noget ønske om at rippe op i den sag nu. Så det er alt, hvad jeg vil sige om den sag,” siger John Crone til Netavisen Pio.   

CC Fliser blev i 2017 dømt i Arbejdsretten for at bruge såkaldt falske selvstændige, og tilbage i 2010 var firmaet i søgelyset for at bruge underbetalt tysk arbejdskraft til renovering af lejligheder, der huser folketingsmedlemmer fra provinsen.

Kritik af Enemærke & Petersen

Trods de mange sager om social dumping og dødstruslerne kan netmediet A4 Arbejdsliv nu oplyse, at CC Fliser i stor stil arbejder videre som underentreprenør for Enemærke & Petersen, der er et af landets største byggefirmaer og prisbelønnet for deres arbejde med at skabe gode arbejdsvilkår i byggeriet.

Enemærke & Petersen bekræfter således overfor A4 Arbejdsliv, at de stadig samarbejder med CC Fliser på byggepladser i Glostrup, Herlev og Ryparken ved Østerbro i København.

Hos 3F kalder man det 'yderst spøjst', at Enemærke & Petersen, stadig samarbejder med CC Fliser, når firmaet flere gange har været involveret i sager om løndumping: 

Det klinger jo utroligt hult

“Det klinger jo utroligt hult, når man som stort byggefirma slår sig op på, at man viser socialt ansvar og samtidig bruger underentreprenører, der gang på gang bryder reglerne på det danske arbejdsmarked,” siger Rune Thor Nielsen, faglig sekretær i BJMF til A4 Arbejdsliv.

Enemærke & Petersen blev i november sidste år hædret med Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars Jubilæumspris for sit arbejde med at sikre gode arbejdsforhold i byggebranchen.

Firmaet indgik sideløbende i et samarbejde med Københavns Kommune om at indføre et særligt id-kort, der skal sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår hos firmaets underentreprenører.

Enemærke & Petersen oplyser over for A4 Arbejdsliv, at firmaet tager afstand fra alle former for social dumping: 

Opdateret 18.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kære Thomas
Mon ikke du og andre med din opfattelse burde kigge indad, da du vist kun kan se bjælken i di nabos øje. Desværre en udbredt opfattelse som mange har mod fagforeningerne.

Hader 3F og alle andre LO fagforeninger og vil gøre alt for at bekæmpe dem. Det er den bedste måde at bekæmpe arbejdstagere og forsvare arbejdsgivere der bevidst underbetaler og snyder.

Thomas. Jeg ved ikke hvordan du er blevet så misinformeret om hvordan vort velfærdssamfund er opstået. Det startede faktisk, da arbejderne med Louis Pio i spidsen gjorde oprør og stiftede fagbevægelsen. Det blev han idømt 5 års fængsel for. Siden har arbejdere over hele landet forenet sig og via fagbevægelsen, kæmpet sig frem til de rettigheder, vi har i dag. Lad os beholde rettighederne og fortsatkæmpe for forbedringer for lønmodtagerne. Jeg forstår ikke med hvilke midler du kan bekæmpe arbejdstagere, jeg går da ud fra at du mener “fredelige” midler. Jeg kan heller ikke se, hvorfor du vil bekæmpe det arbejdende folk, de er grundpillerne i vort velfærdssamfund, som du jo nyder godt af.

Annonce