Wammen beklager mail, Minister trues med fyreseddel og Fock skal forklare sig

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det mandag, og Netavisen Pio giver dig dagens nyhedsoverblik, der giver dig dagens (og weekendens) vigtigste historier.

I dag med en intern mail fra Socialdemokratiet, som har fået Venstre helt oppe i det røde felt, en klimaminister som trues med fyreseddel, hvis han ikke kommer i gang med forhandlinger og en 78-årige demokratisk socialist fra Vermont, som tog et stort skridt i retning af at blive Demokraternes præsidentkandidat i USA.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Finansminister undskylder mail

Finansminister Nicolai Wammen (S) har mandag formiddag beklaget, at regeringen - sideløbende med de afgørende forhandlinger om en udligningsreform - har lagt planer for, hvordan Venstre skal angribes. Og det er ifølge finansministeren ikke en "acceptabel tilgang" til de forhandlinger, der er i gang.

Det sker, efter at Jyllands-Posten søndag aften kunne løfte sløret for en mail, der ifølge Venstre afslører regeringen i at køre et "fordækt dobbeltspil" i de igangværende forhandlinger.

”Vi har meddelt regeringen, at den nu bør tænke sig grundigt om og finde ud, hvordan den vil forsøge at genopbygge noget af den tillid, der har lidt et alvorligt knæk, efter det er blevet afsløret, at de har ført et fordækt dobbeltspil, som ovenikøbet er orkestreret mellem Statsministeriet, Finansministeriet, Social- og Indenrigsministeriet og den socialdemokratiske partitjeneste,” siger Sophie Løhde om mailen.

placeholder

Tilliden mellem parterne er dog ikke blevet så dårlig, at Venstre vil trække sig fra forhandlingerne om en ny udligningsreform.

Kommentator: Venstre overdriver forargelsen

Politisk kommentator Søs Marie Seerup, der selv har arbejdet for Venstre, sammenligner Venstres reaktion på mailen med fodboldspilleren Neymar, som ofte er blevet beskyldt for voldsomt at overdrive de tacklinger, han bliver ramt af.

"I virkeligheden synes jeg ikke, at der er noget som helst overraskende i den mail. Den er lavet i tusind variationer fra flere forskellige partier, som har siddet med regeringsmagten," siger hun til Berlingske.

Læs hele historien her.

 

Enhedslisten truer minister med fyreseddel

Radikale og Enhedslisten lægger pres på klimaminister Dan Jørgensen (S) for at få gang i forhandlingerne om en klimahandlingsplan.

Enhedslisten truer ifølge Berlingske endda med at vælte ministeren, hvis ikke der snart bliver sat gang i processen.

”Mange vil udlægge det som en trussel. Det er i hvert fald helt tydeligt, at hvis klimaministeren ikke magter opgaven, og statsministeren ikke vil tage ansvar og finde nogen, der kan, så må vi jo tage affære,” siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Berlingske.

Dan Jørgensen afviser kritikken og påpeger, at der vil blive indkaldt til forhandlinger i den kommende tid.

Han vil også gerne afvente erhvervslivets anbefalinger, der afleveres 19. marts i forbindelse med flere klimapartnerskaber.

Læs hele historien her.

 

Nyvalgte Fock skal forklare sig

Alternativets hovedbestyrelse har indkaldt partiets nyvalgte leder Josephine Fock til møde efter en række beskyldninger i Information. Det skriver TV2.

Her beskyldte flere anonyme kilder Fock for at have overfuset og ved flere lejligheder have rusket i folk. Det var i perioden 2015-2018, hvor Fock var medlem af Folketinget.

”Hovedbestyrelsens holdning er, at ruskeri og krænkende adfærd, som det er beskrevet i Informations artikel er uforeneligt med Alternativets værdier,” lyder det i udtalelsen.

Bestyrelsen skriver, at den tager anklagerne meget alvorligt. Den ser frem til en dialog med Josephine Fock i næste uge.

Læs hele historien her.

 

Tidligere LA-profil dropper kommunalpolitik

Liberal Alliances Laura Lindahl, der ikke blev genvalgt til folketinget ved valget, genopstiller ikke til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, hvor hun ellers er rådmand (medlem af økonomiudvalget).

Det er der personlige årsager til, skriver hun på Facebook.

"I sommers blev min mor alvorligt syg af kræft, og det fik mig til at reflektere over mine prioriteter her i livet. Jeg vil ikke være en af dem, der ligger på dødslejet og fortryder, at jeg ikke brugte mere tid på min familie, fordi jeg arbejdede hele tiden. Og hvis jeg skal genvinde mit mandat på Frederiksberg, skal jeg i gang med at planlægge valgkamp, rekruttere frivillige, fundraise, udvælge mærkesager mv. nu – det rimer ikke på tid med familien," forklarer hun.

36-årige Laura Lindahl er rådmand og formand for Børneudvalget i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune og siden hun stoppede i folketinget har hun været direktør for Dansk Facilities Management.

placeholder

 

Sanders vandt afstemning i Nevada

De Demokratiske vælgere i ørkenstaten Nevada var ikke i tvivl: De vil have Bernie Sanders som Demokraternes præsidentkandidat.

Med 96 procent af valgstederne talt op, har Sanders opnået 46,8 procent af stemmerne i Nevada, mens tidligere vicepræsident Joe Biden står til 20,4 procent. Herefter følger tidligere borgmester Pete Buttigieg og Elisabeth Warren med henholdsvis 13,9 og 9,8 procent.

Den 78-årige senator har dermed taget førertrøjen, når det gælder kampen om, hvem der skal slå Donald Trump til præsidentvalget til november.

Næste primærvalg er på lørdag i delstaten South Carolina.

 

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Enig med Søs Marie Serup, Venstre kvinden Løhde, glemmer hurtigt. Hendes eget overenskomst forløb sidst var da ikke noget at råbe hurra for.Og hun opfører sig så forarget, at det virker komisk når man betænker Venstres eget forløb mod Thorning regeringen. Venstre skal ikke kaste med sten, de bor i et glashus. Venstre udråber Astrid Kragh som amatør og andre grove ting, og spinner så det basker. Sammen har beklaget, de er sket en dumhed. Og se så at kommet til forhandlingsbordet Venstre.

Wammen sku der stå

Jeg synes, at det er en uanstændig adfærd vores parti viser ved at søge "snavs" hos en anden part for at opnå et politisk mål. Uanset hvad man mener om andre partier eller andre politiske holdninger bør man ikke bruge sådanne metoder. Og det gør det på ingen måde bedre - som Søs Serup siger - at også Venstre har gjort noget lignende. Tværtimod burde vores parti være hævet over denne modbydelige mudderkastning.

Det er jeg enig med dig i, men sådan er politik blot ikke. Ingen partier høre til de pæne piger, ingen uanset om de er røde eller blå eller mørkeblå. Og det var ikke noget med dirty stories, på det personlige plan, det drejer sig om, men spin, politisk spin. Det gør det ikke mere okay. Mudderkastning er altid grimt, husk Løkkes tæskehold mod Thorning i deres opdigtede skattede sag, hvor de havde hukommelsestab bag efter. De gik så tæt på , så det blev grænseoverskridende.
Venstre er nok klassens mobber, når det kommer dertil.

Annonce