Annonce

Jobcenter reklamerer for omstridt vikarbureau

Jobcenter Skive anbefaler virksomheder at benytte det omstridte vikarbureau Baltic Workforce - arbejdsmarkedschef vil nu undersøge sagen
Jobcenter Skive anbefaler lokale virksomheder at benytte det kontroversielle vikarbureau Baltic Workforce, på trods af at firmaet åbenlyst reklamerer med, at det tilbyder virksomheder "med overenskomst" billig arbejdskraft via "entrepriseaftaler".

Det skriver netmediet A4 Arbejdsliv.

Netavisen Pio har tidligere i en række artikler beskrevet, hvordan det kontroversielle firma åbenlyst reklamerer med billig østeuropæisk arbejdskraft og omgåelse af overenskomsten i såkaldte entrepriseløsninger. 3F betegner det derfor som "vildt bizart", at Skive Kommune anbefaler vikarbureauet til lokale virksomheder.

Det er vildt bizart

"Det er vildt bizart, at en offentlig myndigheds rekrutteringskanal bliver brugt af Baltic Workforce til at skaffe virksomhederne underbetalt arbejdskraft. Det er social dumping, fordi Baltic Workforce decideret rådgiver og vejleder om, hvordan overenskomstdækkede virksomheder snyder sig uden om overenskomsten," siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F, til A4 Arbejdsliv.

Omgår overenskomster via "entreprise"

Borgmester i Skive Kommune, Peder Chr. Kirkegaard (V), siger, at han ikke kender nærmere til Baltic Workforce og den kritik, der rejses mod bureauet.

Han understreger over for A4 Arbejdsliv, at det er kommunens generelle politik at følge de gældende spilleregler, der gælder på det danske arbejdsmarked.

Netavisen Pio beskrev i flere artikler sidste år, hvordan Baltic Workforce i et brev sendt uopfordret til danske virksomheder inden for landbrugssektoren, tilbyder virksomheder med overenskomst, at de kan få østeuropæiske arbejdere på ikke overenskomstmæssige vilkår gennem entrepriseaftaler:

“Virksomheder som er overenskomstdækket, kan få udført arbejder via entreprise,” står der i brevet, som er underskrevet en salgskonsulent fra Baltic Workforce.

Firmaet kalder sig Danmarks største formidler af udenlandsk arbejdskraft og tilbyder rekruttering af “skræddersyede medarbejdere” fra Polen, Litauen og Rumænien.

“Spar 25-50% på lønudgifter”, “Find billige medarbejdere” og “Yderst konkurrencedygtige priser”.

Sådan lyder et par af de reklameslogans, som møder en på Baltic Workforces hjemmeside.

Jobcenterchef: Vi har ikke været gode nok

Der må være tale om en fejl, mener Dorthe Hamrum, arbejdsmarkedschef i Skive Kommune:

"Ud fra det, du siger, burde vi helt klart have været bedre til at tjekke efter. Jeg kan kun tænke, at det er en fejl, og at vi ikke har været opmærksomme på, at de reklamerer med 50 procent lavere løn. Ellers ville vi ikke have det stående," siger hun til A4 Arbejdsliv.

Jeg kan kun tænke, at det er en fejl

Hun vil nu undersøge Baltic Workforce nærmere med henblik på, om vikarbureauet skal fjernes fra jobcentrets hjemmeside.

Opdateret 17.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet