Annonce

Uffe Elbæk starter nyt politisk projekt: Frie Grønne Stemmer

Elbæk og de tre øvrige Alternativet-afhoppere danner et grønt politisk kontorfællesskab på Christiansborg
De fire afhoppere fra Alternativet  har startet et politisk projekt med navnet Frie Grønne Stemmer.

Der er ikke tale om et parti endnu, men det kan det blive på sigt, siger stifter af Alternativet, Uffe Elbæk, til Kristeligt Dagblad.

Vi tager nogle fælles værdier og erfaringer med fra Alternativet

" Vi fire er blevet enige om at lave et grønt politisk kontorfællesskab på Christiansborg. Vi tager nogle fælles værdier og erfaringer med fra Alternativet, men som udgangspunkt har vi ikke lagt bånd på hinanden. Vi har lyst til at give hinanden frihed til at finde ud af, hvad vi vil bruge den nye politiske position til," siger Elbæk til Kristeligt Dagblad.

Uffe Elbæk forlod sammen Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer 9. marts Alternativet - få dage efter at Josephine Fock var blevet valgt til ny politisk leder af Alternativet.

Politisk kontrakt

De fire Frie Grønne stemmer har, ifølge Uffe Elbæk, lavet en "politisk kontrakt":

"Vi repræsenterer hinanden i de udvalg, vi i forvejen sidder i, og når vi går ned i Folketingssalen og stemmer, og når andre holder møder med en af os, har man de tre andres mandater i ryggen. Det er ukendt territorie. Juridisk er vi ikke noget parti, men vi er alligevel en gruppe," siger Uffe Elbæk.

Juridisk er vi ikke noget parti, men vi er alligevel en gruppe

Uffe Elbæk siger uddybende, at de fire grønne stemmer sammen "har en lyst til at få samlet op på de erfaringer, vi gjorde os i Alternativet":

"Jeg er åben for det hele. Men lige nu er vi virkelig fire frie grønne stemmer, og der ligger ikke et nyt forkromet politisk projekt foran os, som vi er klar til at melde ud. Det er heller ikke sikkert, at det nogensinde når derhen. Men der ligger en lyst til at få samlet op på de erfaringer, vi gjorde os i Alternativet.

Både Susanne Zimmer og Rasmus Nordqvist understreger dog begge, at der ikke er tale om et politisk projekt.

Zimmer understreger således over for TV 2, at der efter hendes opfattelse ikke er tale om et decideret politisk projekt, men mere "netværkssamarbejde". Nordqvist understreger, at han "ikke har gang i noget":

"Det er korrekt, at vi har fået nogle nye kontorer sammen, men det er ikke mere end det. Jeg har i hvert fald ikke gang i noget," siger han til TV2.

Gejl alene tilbage i Å-gruppen

Efter at Uffe Elbæk og de tre øvrige afhoppere forlod Alternativet er Torsten Gejl alene om at repræsentere Alternativet i Folketinget. Alternativets nye leder, Josephine Fock, ikke er medlem af Folketinget.

Kort efter valget af Fock som ny leder, kom det frem, at Josephine Fock havde udvist grænseoverskridende adfærd over for politiske kollegaer og ansatte i Alternativet, mens hun var medlem af Folketinget for partiet i 2015 til 2018.

"Jeg kan bestemt godt have hævet stemmen og have været temperamentsfuld, men jeg har aldrig rusket i nogen," lød Focks svar på anklagerne.

Efter at have undersøgt sagen nærmere bakkede 10 ud af 17 i hovedbestyrelsen op om Josephine Fock som leder. En beslutning, der så fik partiets hidtidige formand og stifter til at forlade Alternativet - sammen med Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer:

"Kære alle - i dette øjeblik er jeg (igen) en fri grøn stemme på Christiansborg sammen med tre af mine andre MF-kollegaer fra Alternativet," skrev Elbæk 9. marts på Twitter om afhopningen.

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet