Presset stiger: Finanstilsynet vil have banker til at droppe udbytte

Samme melding lyder fra regeringen, Nationalbanken, Finans Danmark og Den Europæiske Centralbank. Men Nordea og Danske Bank tøver stadig.
De danske banker skal ikke udbetale udbytte til aktionærer eller lave aktietilbagekøb, mens corona-krisen raser.


Det er beskeden fra Finanstilsynet til bankerne. Det skriver Ritzau ifølge Ekstra Bladet.  

Finanstilsynet finder, at banksektoren aktuelt bør undgå at forringe kapitalgrundlaget ved at udbetale udbytte eller foretage aktietilbagekøb

Beskeden kommer, efter at regeringen, Nationalbanken og bankernes egen brancheorganisation, Finans Danmark, er kommet med samme opfordring om tilbageholdenhed.

Ifølge Finanstilsynet - der er den statslige institution, som fører tilsyn med bankerne - er det afgørende, at bankerne ikke gør indhug i deres pengetank midt i den økonomiske usikkerhed, som COVID-19 har medført: 

“Finanstilsynet finder, at banksektoren aktuelt bør undgå at forringe kapitalgrundlaget ved at udbetale udbytte eller foretage aktietilbagekøb,” lyder det fra Finanstilsynets direktør Jesper Berg.
 

Massivt pres efter hjælp fra staten

Opfordringen fra Finanstilsynet kommer, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) fredag kom med en lignende melding til bankerne i eurolandene.

Flere danske banker er blevet kritiseret for ikke at aflyse deres udbyttebetaling til ejerne, selvom de har været under pres for at vise samfundssind.

Tiltagene er sat i værk for at bankerne har flere penge at låne ud til virksomheder under corona-krisen

Kritikken har særlig gået på, at bankerne ikke skal udbetale udbytter til aktionærerne, når Folketinget samtidig stiller garanti for 70 procent af nye lån, og har lempet kapitalkravene ved at frigive den såkaldt kontracykliske finansbuffer, som er på over 200 milliarder kroner.

Tiltagene er sat i værk for at bankerne har flere penge at låne ud til virksomheder under corona-krisen.
 

Dansk Bank og Nordea tøver

Trods et massivt pres på finanssektoren, har flere banker dog været tøvende i forhold til at følge anbefalingerne.

Danmarks største bank, Danske Bank, meldte sidste mandag ud, at man ville “revurdere” planen om at udbetale udbytter på 7,3 milliarder kroner til ejerne.

Det skete efter, at Danske Bank over for blandt andre Netavisen Pio i første omgang fastholdt, at man fortsat ville udbetale udbytte.

Nu er der gået godt en uge, og Danske Bank har endnu ikke meldt ud, hvad bankens “revurdering” resulterer i: Vil Danske Bank droppe den planlagte udbyttebetaling på 7,3 milliarder kroner, vil banken fastholde udbyttebetalingen eller vil banken f.eks. halvere udbyttet? 

Nordea har end ikke taget stilling til, om man vil følge henstillingen om at droppe den planlagte udbyttebetaling på 12 milliarder kroner.

På nuværende tidspunkt har Nordeas bestyrelse ikke foreslået nogen ændringer af beslutningsforslagene til den ordinære generalforsamling

Banken har alene udskudt sin generalforsamling fra 25. marts til 14. maj.

I et svar til Netavisen Pio skrev Nordea i sidste uge, at banken indtil videre fastholder den oprindelige plan om udbyttebetaling:

“På nuværende tidspunkt har Nordeas bestyrelse ikke foreslået nogen ændringer af beslutningsforslagene til den ordinære generalforsamling”.
 

Jyske Bank og Sydbank dropper at forgylde ejere

Hos andre danske storbanker ser presset fra myndighederne og Folketinget ud til at virke.

To af Danmarks største banker - Sydbank og Jyske Bank - har mandag meldt ud, at de følger de mange henstillinger og dropper at forgylde aktionærerne midt i krisen.  

Sydbank dropper udbyttebetaling for 2019 for i alt 341 millioner kroner.

Hos Jyske Bank sker det ved, at man dropper et planlagt aktietilbagekøb for 400 millioner kroner. Tilbagekøb af aktier er en måde at give ejerne udbytte på. Det sker ved, at banken tager overskuddet og opkøber egne aktier for beløbet, hvorefter de annulleres. På den måde stiger værdien af den enkelte ejers aktie.

Også Nykredit og Bank­n­or­dik har droppet at betale udbytte.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og du er en narrerøv.

Og du er en narrerøv.

Et ord er nok til at beskrive Dansk bank GRÅDIGHED
Jeg har oplevet danske bank skrive til mig (tideliger konto hos dem) at de har hævet 750 kr på min konto for at betale min El-regning men at de så opdaget at min konto ikke kunne dække. så de satte 750 kr tilbage
OG det har vi taget et gebyr på 200 kr for.........FOR hvad,, for ingenting GRÅDIGHED
Det er hvad de kan, træde på folk der allerede ligger ned
Hvis de så bare hade betalt el-regninge og kaldt det et overtræks gebyr

Annonce