Lizette Risgaard i opsang til virksomheder: Drop aktieudbytter

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation: "Det ser ikke kønt ud, hvis virksomheder og banker udbetaler store aktieudbytter i denne tid"
Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, sender nu en meget direkte appel til virksomheder og banker om ikke at udbetale udbytter eller udbygge bonusprogrammer midt under coronakrisen.

Det ser ikke kønt ud, hvis de udbetaler store aktieudbytter eller udbygger bonusprogrammer i denne tid

"Jeg mener helt klart, at både virksomheder og banker bør tænke over, hvordan de i denne situation agerer. Det ser ikke kønt ud, hvis de udbetaler store aktieudbytter eller udbygger bonusprogrammer i denne tid," siger Lizette Risgaard til Netavisen Pio.

Lizette Risgaard opfordrer alle til at vise samfundssind - også erhvervslivet:

"Det glæder mig, at regeringen også opfordrer til at vise tilbageholdenhed og at nogle banker allerede har fulgt opfordringen. Vi har brug for, at alle, og det gælder også  banker og aktionærer, viser samfundssind og bidrager til, at vi kommer så sikkert som muligt gennem corona krisen”, siger Lizette Risgaard.

HK-formand til virksomhederne: Giv noget tilbage til samfundet

Lizette Risgaards appel til erhvervslivet om at udvise mådehold og selvdisciplin under corona-krisen, der har kastet Danmark, Europa og hele verden ud i en dyb krise, kommer i kølvandet på en lignende appel fra HK Danmarks formand, Kim Simonsen.

HK-formanden forventer, at direktører og ejere i de virksomheder, der får del i corona-statshjælpen, “er parate til at give noget tilbage til samfundet”:

“Jeg går ud fra, at når man driver virksomhed i Danmark, og man får en ganske stor statshjælp til at bevare sin virksomhed under corona-krisen, så betyder det, at de enkelte direktører og virksomhedsejere er parate til at give noget tilbage til samfundet,” sagde Kim Simonsen til Netavisen Pio tirsdag.

Akkurat som Lizette Risgaard tænker Kim Simonsen her ikke mindst på udbytte til virksomhedernes aktionærer:

“Jeg har været med til via min bestyrelsespost i ATP at signalere, at bankerne - ikke mindst de store som Nordea og Danske Bank - bør revurdere deres planer om at udbetale udbytte midt i corona-krisen. På samme måde forventer jeg, at de virksomheder, der har bedt om statshjælp er absolut nødlidende, og gjort hvad de kunne, før de kom og bad om statshjælp - inklusive at droppe udbyttebetaling og holde igen med cheflønningerne.”

Kim Simonsen advarer om, at der ikke vil blive set med milde øjne på virksomheder, som har fået rundhåndet corona-krisehjælp fra staten med den ene hånd - og som med den anden hånd udbetaler store millionbeløb i udbytte på baggrund af 2020-resultaterne:

Det vil jeg stærkt advare imod. Så taler vi nemlig om det stik modsatte af samfundssind

“Det vil jeg stærkt advare imod. Så taler vi nemlig om det stik modsatte af samfundssind,” understreger Kim Simonsen.

Mandag blev regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om en revideret hjælpepakke til danske virksomheder, som indeholder en markant forhøjet lønkompensation på 30.000 kroner for hver corona-hjemsendt ansat.

Regeringen anslår at prisen for den reviderede hjælpepakke løber op i knap fem milliarder kroner.

Tirsdag aften havde knap 16.000 virksomheder, ifølge Erhvervsministeriet, lagt billet ind på støtte fra hjælpepakken.

Fagbevægelsen: Nu er det de arbejdsløses tur

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) foreslår nu, at regeringen, Folketinget og arbejdsmarkedets parter fokuserer på at hjælpe de godt 50.000 som er blevet arbejdsløse på rekord-tid på grund af corona-krisen.

FH foreslår konkret, at dagpengene hæves til 25.000 kroner om måneden:

Alene siden begyndelsen af marts har omkring 50.000 meldt sig ledige. Og de skal hjælpes nu

“Alene siden begyndelsen af marts har omkring 50.000 meldt sig ledige. Og de skal hjælpes nu! (....) Men nu er der ingen tvivl om, at næste spor i indsatsen mod coronakrisen er at holde hånden under de titusindvis af lønmodtagere, der på trods af hjælpepakker ender i arbejdsløshed. Mange står i en alvorlig situation, for de har jo ikke mulighed for at gå ud og finde et nyt job i den nærmeste fremtid. Derfor må vi gøre noget nu,” skriver Lizette Risgaard i “Lizettes blog”.

Lizette Risgaard mener ikke prisen på FH’s dagpenge-plan - cirka en milliarder kroner - bør afskrække nogen:

“Et tal, der ikke bør forskrække nogen politiker, som har nikket til og stillet hjælpepakker til rådighed for erhvervslivet for ca. 300 mia.,” skriver Lizette Risgaard i sin blog.

FH’s tre forslag målrettet arbejdsløse

Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår konkret tre nye initiativer målrettet de arbejdsløse, solo-selvstændige og freelancere:

  • Dagpengesatsen skal midlertidigt hæves fra i dag maksimalt 19.083 kr. om måneden og op til 25.000 kr. om måneden.

  • Selvstændige med enkeltmandsvirksomheder og freelancere skal have mulighed for at få dagpenge uden at skulle nedlægge deres virksomhed, som de skal i dag.

  • Optjeningskravet og indkomstkravet til dagpenge suspenderes midlertidigt, mod at de arbejdsløse melder sig ind i en a-kasse og bliver der mindst et år.

Den samlede pris for alt de tre forslag er, ifølge FH, rundt regnet en milliarder kroner.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor i ser du det manglede samfundssind Thomas? Er det fordi FH forlanger penge til sig selv? Er det fordi de vil sende de arbejdsløse ud i fattigdom? Er det noget jeg bare ikke kan læse ud af den samme tekst på denne side? Hvis ikke du kan forklare mig hvor det er FH mangler samfundssind og hvori deres krævermentalitet skulle vise sig. Ja så må jeg som alle andre nok bare opfatte det at du ikke kan dokumenter din mærkelige påstande og at du bare har behov for at sige noget grimt lige meget hvad der står.
Jeg forstår dig ikke, men vil så gerne, det vil nemlig gøre det så meget nemmer at have en debat med dig om det du skriver.

Aprilsnar ;-)

Ja Thomas jeg kan læse.

Forskellen i budskabet er at det for banker og firmaer er enkel personer der får penge af samfundet som skulle holde hånden under deres firma/bank og altså ikke betales direkte i lommen på direktører og andre jeg formoder der har deres på det tørre. FH's budskab er at hjælpe dem der står uden job og muligvis også med lange udsigter til igen at få job, ved at hjælpe dem nu, hjælper vi samfundet på både kort og lang sigt. Hvis de ikke skal gå fra hus og hjem, stadig kan handle fornuftigt ind, ja så hjælper det samfundet.
Så nu er det så tydeligt for mig hvor du står og jeg håber også du kan se hvor jeg står. Hvad der så er mest rigtigt det bliver vi nok aldrig enige om.

Thomas, sorry, det er som at stoppe med at ryge, men jeg kan ikke lade vær, så derfor denne vigtige meddelelse til dem der gider læse kommentarer.
Nu har jeg fundet ud af det om dig og dit virke.
Du er overordentligt vellønnet, gage kalder man det vist i de kredse.
Det borgerlige Danmark typisk partiet Venstre, har ansat og lønner dig, for at ringeagte og tilsvine, samt fremføre usandheder om partiet Socialdemokratiet.
Det eneste parti med værdighed og berettigelse til at sidde folketinget.
Tak for ordet!

Læg mærke til at Thomas Bruger jeres ord mod jer selv ...typisk narsissist (slå det op på nettet)

Annonce