Hjælpepakke til danske medier aftalt: Klar med 180 millioner kroner

Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, der skal holde hånden under medierne. Men der er kun støtte, hvis de er tilmeldt Pressenævnet.
Regeringen og sammen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Konservative, Alternativet og de fire løsgængere, der tidligere var hos Alternativet blevet enige om en hjælpepakke til de danske medier, der er økonomisk presset af Corona-krisen.

Der er tale om en ny kompensationsordning, der støtter de økonomisk pressede medier med omkring 180 millioner kroner.

Konkret betyder ordningen, at et medie kan få kompensation på 60 procent af den samlede nedgang i annonceindtægter, hvis nedgangen i annonceindtægter har været på 30-50 procent, og på 80 procent i kompensation af den samlede nedgang i annonceindtægter, hvis nedgangen i annonceindtægter har været på 50-100 procent.

”De danske medier er en hjørnesten i vores demokrati. Særligt i denne tid er det vigtigt, at vi har kritiske medier, der kan levere troværdige informationer og behandle de store udfordringer, vi står med."

"Men medierne har mistet annonceindtægter på grund af Corona-krisen, der har lukket store dele af Danmark ned," siger kulturminister Joy Mogensen om aftalen som hun kalder en "markant demokratistøtte, der skal holde hånden under de danske medievirksomheder".

Ros til aftalen

Aftalen om en støttepakke til medierne falder på plads efter et forløb, hvor flere af ordførerne krævede forhandlingerne flyttet til enten Finans- eller Erhvervsministeriet.

Ordførerne mente, at kulturministerens manglede mandat. Men onsdag er der tilfredshed med aftalen.

”Medierne har en særlig plads i forhold til vores demokrati, derfor har det været vigtigt at lave en aftale, som holder hånden under hele mediedanmark i denne alvorlige krise. For Venstre har det været særlig vigtigt at sikre de regionale og lokale radioer og avisers overlevelse, da de spiller en stor rolle i lokalsamfundene," siger Venstres medieordfører Britt Bager i pressemeddelelsen fra Kulturministeriet.

Det samme er De Radikales Jens Rohde:

”Radikale Venstre håber, at denne aftale kan sætte en prop i fyringerne og nedlukning af titler i den danske mediebranche. Og vi håber, at alle medlemmer af Pressenævnet gør brug af den, så vores demokratiske infrastruktur lever videre," udtaler han.

Danske Medier tilfredse

Også hos brancheorganisationen Danske Medier er der tilfredshed med aftalen, der i hovedtræk ligner den model, som organisationen selv foreslog i sidste uge.

”Den vedtagne hjælpepakke holder hånden under medierne på et tidspunkt, hvor der er kritisk brug for det. Med hjælpepakken betaler medierne selv hovedparten af annonceindtægtstabet, og sådan skal det også være," udtaler Jesper Rosner, der er formand for organisationen, og fortsætter:

"Kompensationsordningen betyder, at vi forhåbentlig vil kunne undgå flere medielukninger, reduktion i antallet af udgivelser, afskedigelser og dermed tab af arbejdspladser. Mediernes medarbejdere arbejder lige nu i døgndrift på den vigtigste samfundsopgave i nyere tid – at oplyse borgerne om Corona-smittens spredning, epidemiens konsekvenser samt udviklingen herhjemme og i udlandet. Det kan de nu fortsætte med.”

Tine Johansen, der er formand for journalisternes fagforening, Dansk Journalistforbund, er også tilfreds med aftalen:

"Hjælpepakke til danske medier på plads. Hvor er det vigtigt at kompensere de kriseramte medier, som løser en stor demokratisk opgave. Tak!" skriver hun i en kort kommentar på Twitter.

placeholder

Skal være tilmeldt Pressenævnet

Det er i aftalen også blevet besluttet, at et medie skal være tilmeldt Pressenævnet for at kunne få støtte.

Pressenævnet er et uafhængigt nævn, der behandler klager om overtrædelse af god presseskik og spørgsmål om genmæle. Det er gratis at tilmelde sig Pressenævnet.

Det er et "journalistisk kvalitetskrav" mener løsgænger Uffe Elbæk:

”Dejligt med en økonomisk seriøs platformsneutral medie-krise-pakke. Og godt med et journalistisk kvalitetskrav, at man kun kan søge støtte, hvis man som medie er medlem af Pressenævnet," siger han.

SF's Jacob Mark er på Twitter meget direkte med, hvem den regel er sat ind for at ramme:

"Gad vide om Den Korte Avis nu vil tilmelde sig Pressenævnet?? Ellers er der i hvert fald ikke en krone til dem!!

placeholder

Se listen over hvilke medier der er tilmeldt Pressenævnet her.

Må gerne betale udbytte

Mens der er indsat et krav om, at medier skal være tilmeldt Pressenævnet for at få støtte, er der til gengæld ikke noget krav om at man ikke må betale udbytte til ejere og aktionærer, hvis man modtager støtte.

Det ærgrer Enhedslisten, der siger at de vil tage det spørgsmål op i de kommende medieforhandlinger.

"Vi (er) mindre glade for, at støttemodtagere samtidig kan udbetale afkast til aktionærer og ejere. Formålet med støtte fra skatteyderne bør være at holde en hånd under medierne og ikke holde en hånd under aktionærerne. Det spørgsmål vil vi tage op i de kommende medieforhandlinger," lyder det fra partiets medieordfører Søren Søndergaard.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det bliver nok ikke så dyrt. I de skrevne internetmedier jeg følger, er der i hvert fald ikke mangel på annoncer - endnu.

Hej avid nielsen er du tvilling til thomas eller er bare thomas (lyder meget som en narsissist)

Annonce