Labour har valgt Corbyns afløser

Keir Starmer er blevet valgt som ny formand for britiske Labour.
Parlamentsmedlem Keir Starmer er blevet valgt til at afløse Jeremy Corbyn som leder af det britiske arbejderparti, Labour.

Keir Starmer, som blev et kendt ansigt i britisk politik, som sit partis ordfører på Brexit-spørgsmålet vandt en overbevisende sejr i første runde over sine to modkandidater.

Han vandt med 56,2 procent af stemmerne mod Corbyn-kandidaten Rebecca Long-Bailey, der kom på andenpladsen med 27,6 procent, og Lisa Nandy, blev sidst med 16,2 procent.

Lige knap en halv millioner medlemer og Labour-tilhængere stemte i afstemningen.

Skal bestige et bjerg

Det var egentlig planen, at valget af den nye formand skulle være sket på en ekstraordinr kongres, men den nye formand måtte i disse coronatider nøjes med at sende en videohilsen til tilhængerne.

I den lagde han ikke skjul på, at den opgave med at genrejse partiet, som han står over for, bliver svær.

”Vi har lige tabt fire valg i træk. Vi har fejlet vores historiske formål,"  siger han og fortsætter:

”Vi har et bjerg at bestige, men vi vil bestige det, og jeg vil gøre mit yderste for at genskabe forbindlse til hele landet, for igen at engagere os i vores lokalsamfund og vores vælgere og etablere en koalition mellem de store og små byer."

placeholder

Søn af arbejderklassen

57-årige Keir Starmer, som også kan kalde sig Sir Keir, har kun været medlem af det britiske parlament siden 2015, men inden havde han et højt profileret job som chef for den britiske anklagemyndighed.

Selv om Sir Keir er uddannet fra prestigeuniversitet i Oxford og slået til ridder af dronningen, så er han opvokset i arbejderklassen.

Keir Starmer, der er opkaldt efter en af Labours grundllæggere, Keir Hardie, er opvokset i et arbejderklassehjem Southwark i London.

Han er søn af en værktøjsmager og en sygeplejerske.

Rayner ny næstformand

I kampen om at blive næstformand vandt uddannelsesordfører Angela Rayner med 52,6 procent af stemmerne.

Men fordi der var hele fem kandidater at vælge imellem, skulle man helt frem til tredje runde af afstemningen, før at man havde en vinder.

Der var dog aldrig den store tvivl om at Angela Rayner ville vinde, for hun havde et stort forspring til konkurrenterne allerede i første runde.

Angela Rayner, der er i hjemmekarantæne smittet med coronavirus, havde også en videohlsen med en takketale til tilhængerne:

placeholder

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce