Tesfaye suspenderer krav om håndtryk for statsborgerskab

Regeringen suspenderer krav om håndtryk som følge af coronavirus. Dansk Folkeparti kritiserer beslutningen og mener, at det kan løses med håndsprit.
Regeringen vil midlertidigt suspendere reglen om, at nye statsborgere skal give hånd i forbindelse med de omdiskuterede grundlovsceremonier.

Her skal nye statsborgere underskrive grundloven og efterfølgende trykke hånd med borgmesteren eller en anden repræsentant for den pågældende kommune.

Den midlertidige suspendering af den såkaldte håndtrykslov skal ses i lyset af den verserende coronavirus og anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne om ikke at udsætte sig selv eller andre for smittefare gennem håndtryk.

”Vi kan selvfølgelig ikke forlange, at nye statsborgere skal give borgmesteren hånden, når sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse.

sundhedsmyndighederne anbefaler, at man slet ikke giver hånd

Derfor vil der i det kommende lovforslag om tildeling af statsborgerskab ikke blive stillet krav om, at ansøgeren skal udveksle håndtryk ved grundlovsceremonien for at blive tilkendt dansk statsborgerskab.

Der lægges desuden op til, at lovforslaget også skal omfatte de ansøgere, der fik tilsagn om statsborgerskab i december 2019, men som endnu ikke har deltaget i en grundlovsceremoni.

placeholder

 

Tesfaye: ”Sund fornuft”

Når sundhedsmyndighederne ændrer deres anbefalinger, så det igen er forsvarligt at give hånd til hinanden, skal kravet om håndtryk genindføres, mener regeringen.

Tesfaye kalder den midlertidige suspension for ”sund fornuft”, men tør ikke lægge hovedet på blokken om hvornår:

De opfylder alle andre krav

”Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det, synes jeg, er sund fornuft.”

I starten af året begyndte landets kommuner at afholde de første grundlovsceremonier, og ministeren var selv til stede ved en række af dem:

Jeg synes, det virkede naturligt at markere det nye statsborgerskab med et håndtryk

”Jeg har deltaget i grundlovsceremonier i Hvidovre, Herning og København. Det var en virkelig god oplevelse. En festdag med flag, familie og en lille tale fra borgmesteren,” siger han og fortsætter:

”Jeg synes også, det virkede naturligt at markere det nye statsborgerskab med et håndtryk. Men nu er alt ramt af coronavirussen.”

DF: Sprit er løsningen

Dansk Folkeparti er utilfreds med, at regeringen nu vil suspendere midlertidigt for håndtryksloven.

Indfødsrets- og integrationsordfører Marie Krarup (DF) mener, at det kan løses ved at afspritte hænderne før og efter håndtrykket. Hun har med egne ord ”talt med en læge” om det:

”Generelt skal man ikke give håndtryk. Men jeg har lige talt med en læge, som siger, at han sagtens kan forestille sig et setup, hvor man laver håndtrykket meget kort. Man går hen til en spritstation, afspritter sin hånd, giver håndtrykket meget kort, og går så hen til en spritstation og afspritter igen. Gør man det meget kort, kan det gøres uden den store risiko,” siger hun til Ritzau.

Jeg har lige talt med en læge

Ellers bør man overveje, om det er nu, der skal tildeles statsborgerskaber, siger Krarup.

Det kommende lovforslag om suspension af håndtryk vil gælde for omkring 1.700 personer.

Derudover vil cirka 1.000 ansøgere, der var omfattet af den seneste lov om tildeling af statsborgerskab, være omfattet af suspensionen.

placeholder

Hun mener, at det snarere handler om, at partier på den værdipolitiske venstrefløj har presset regeringen af værdipolitiske årsager.

Samme holdning finder man hos Nye Borgerliges indfødsretsordfører Mette Thiesen, der har skrevet følgende opslag på Twitter:

placeholder

 

Støjberg og DF vil stoppe knæfald for islam

I slutningen af februar rejste Venstres næstformand og retsordfører, Inger Støjberg, og Dansk Folkepartis Marie Krarup en kritik af kommunernes ”knæfald for islam”.

Årsagen var, at flere kommuner landet over valgte at stille med både en mand og en kvinde ved de første grundlovsceremonier. Dermed kunne nye statsborgere potentielt undlade at give hånd til en repræsentant fra kommunen af modsat køn.

Det vil være at gøre knæfald for islam

”Det vil være at gøre knæfald for islam, hvis man kan slippe for at give et håndtryk til det modsatte køn, når man vil være dansk statsborger,” skrev Støjberg i et opslag fra sin Facebook-side.

Hendes partifælle Thomas Andreasen (V), som er borgmester i Aabenraa Kommune, sammenligner det tvungne håndtryk med det nazistiske heil.

Det kan du læse mere om her.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hele folketinget har da vedtaget, at der skal holdes afstand,
man kan ikke både holde afstand og så give et håndtryk.
Det hjælper en omgang håndsprit ikke på.
Corona krisen er ikke overstået inden for det næste år.

Nå hej, der er du jo. Jeg skal hilse fra Borgmesteren.

Annonce