Annonce

Har du husket at melde dig ind i en fagforening?

Vi skal tage ansvar for vores arbejdsplads, os selv og vores kollegaer. Så hvis du ikke allerede har gjort det, så få meldt dig ind i en fagforening.
Vi unge skal organisere os. Det skal vi allerede, når vi møder arbejdsmarkedet første gang. Mit første job var i Brugsen. Det var spændende og jeg lærte meget. Efter nogle måneder meldte jeg mig ind i HK. Så lærte jeg mange ting om reglerne på arbejdsmarkedet.

Hvis du ikke allerede har gjort det, så få meldt dig ind i en fagforening

Jeg fandt ud af, at jeg var blevet uretfærdigt behandlet flere gange, men først der vidste jeg, hvem jeg kunne gå til og bede om hjælp.

Vi skal tage ansvar for vores arbejdsplads, os selv og vores kollegaer. Så hvis du ikke allerede har gjort det, så få meldt dig ind i en fagforening.

Jeg turde ikke sige chefen imod

Vi der går på arbejde har i over 100 år kæmpet side om side for bedre løn, tryggere arbejdspladser og ordentlige arbejdsforhold. Det er gjort i fagforeningerne. Det danske arbejdsmarked ligger højt på verdensranglisten, når det gælder arbejdsvilkår, dog oplever alt for mange unge at arbejde under dårlige og endda ulovlige forhold.

Jeg oplevede at blive bedt om at tage på arbejde, selvom jeg var syg med feber

Jeg oplevede at blive bedt om at tage på arbejde, selvom jeg var syg med feber. Vel og mærke efter jeg selv febrilsk havde forsøgt at få min vagt byttet. For det bad min chef mig om, stik imod loven. Men jeg var nødt til at møde op. Det følte jeg i hvert fald. Det var min chef, der krævede det - og jeg var 15 år, så jeg turde ikke sige ham imod i frygt for at miste mit job.

Min historie er ikke enestående. Jobpatruljens evalueringsrapport viser, at 84,3 procent af unge fritidsjobbere oplever et brud på deres kontrakt. Vi har altså et kæmpe problem.

Fagforeningen vil hjælp dig

Arbejdsgivere, der ikke behandler deres medarbejdere godt, slipper vi nok ikke af med. Men følelsen af frygt, når man bliver overfuset af sin chef, bliver snydt i løn og føler sig alene mod uretfærdigheden, det kan vi heldigvis slippe af med - hvis vi står sammen. Hvis du arbejder i restaurationsbranchen, så kan 3F hjælpe dig.

Det handler om solidaritet. For hvis det kan ske for dig, så kan det også ske for dem

Hvis du arbejder som piccoline eller i et supermarked, som jeg gjorde, så kan HK hjælpe dig. Og vigtigst, så styrker du din og ikke mindst dine kollegaers position. Og særligt de ungarbejdere, der bliver ansat efter dig. Det handler om solidaritet. For hvis det kan ske for dig, så kan det også ske for dem.

Jeg håber, at er du glad for din arbejdsgiver. Fordi din arbejdsgiver forhåbentligt ikke bryder loven. Snyder dig i løn. Sender dig på arbejde, når du er syg - og i øvrigt ikke husker at betale dig din løn under sygdom. Har styr på din kontrakt. Og generelt ikke hiver profit hjem på ryggen af underbetalte ungarbejdere, der bliver snydt for deres rettigheder.

Min pointe er, at jeg synes, at du skal melde dig ind i en fagforening.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Medlem af DSU


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De gule fagforeninger laver ikke overenskomster og er fagforretninger. Her er du kunde og ikke medlem. Tænk engang hvis ikke du havde 37 timers arbejdsuge, løn under sygdom, barsel, omsorgsdage, børns sygedage, fritvalgskonto og regler for arbejdstid... Ja der er meget at være glad for men det kommer gennem over 100 års kampe og er så vigtigt stadig at passe på og værne om. og ja fagforeninger tager politiske kampe - selvfølgelig for fagene påvirkes jo igennem politik, alt andet er at vende hovedet til og ikke gå op i medlemmernes vilkår og forhold.