Annonce

Amerikansk præsidentvalg: Joe Biden på kvindejagt

Omkring et dusin kvinder vurderes lige nu at være i spil til at blive Joe Bidens vicepræsidentkandidat.
Spillet om hvem Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden skal udpege som sin vicepræsidentkandidat tager til i disse uger.

En stor del af de potentielle kandidater røg af bordet allerede inden Biden havde sikret sig nomineringen, da han meldte ud, at hans vicepræsident skulle være en kvinde.

Kun tre gange tidligere har der været en kvinde på stemmesedlen for enten Demokraterne eller Republikanerne, men endnu har ingen vundet.

Kongresmedlem Geraldine Ferrero fra New York var den første, da hun i 1984 var Demokraten Walter Mondales runningmate, Alaska-guvernør Sarah Palin stillede op sammen med John McCain i 2008, og endelig var Hillary Clinton kandidat i 2016.

Kan udpege den næste præsident

I år er vicepræsident-valget selvfølgelig ekstra interessant, fordi Joe Biden er 77 år gammel og ikke nødvendigvis holder to fire-årige valgperioder. Nogen vil sikkert spekulere i om han overhovedet kan holde en.

Joe Biden har fortalt en gruppe donorer, at han selv ser sig som en overgangskandidat, hvis formål det er at “sætte talentfulde folk i spil”.

Tidligere senator Claire McCaskill fra Missouri sagde forleden, hvad de fleste nok tænker: “You’re writing your ticket to be the first woman president”. Frit oversat til at man skriver sig på listen til at blive den første kvindelige præsident.

Må ikke overskygge spidskandidaten

Det er meget forskelligt hvor stor betydning vicepræsident-nomineringen i virkeligheden har og hvor meget aftryk de sætter på kampagnen. Ofte er det en kvalitet i sig selv, at vicepræsidentkandidaten ikke overskygger den egentlige kandidat.

Der er selvfølgelig undtagelsen med Sarah Palin, der var John McCains running mate i 2008, men det er nok de færreste, som kan huske hvem der egentlig lige stillede op sammen med Hillary Clinton eller Mitt Romney.

Det er også begrænset hvor stor effekt vicepræsidentkandidaten har på det samlede valgresultat. Et studie viser, at det almindeligvis giver et plus på omkring to procent flere vælgere i vedkommendes hjemstat.

Præsidentkandidatens beslutning

I de gode gamle dage skulle vicepræsidenten vælges af de delegerede på konventet, men siden 1960 har det alene været præsidentkandidatens valg.

Normalt bliver navnet på vicepræsidentkandidaten offentliggjort i ugen op til konventet, den kongres, der formelt vælger de to kandidater, men på grund af coronavirus, så er Demokraternes konvent i år flyttet til 17. august, så spørgsmålet er, om man denne gang vil afvige fra normen og offentliggøre nomineringen tidligere.

Der er ikke mange regler som formelt skal opfyldes. Vicepræsidentkandidaten skal kunne blive præsident, det vil sige være 35 år gammel, bosat 14 år i USA og natural-born citizen (indfødt statsborger, red.), og så må vedkommende ikke komme fra den samme stat som præsidentkandidaten.

Et dusin navne på rygtebørsen

Joe Biden har tidligere sagt, at der er omkring et dusin navne i spil til vicepræsidentposten.

Spørger man de demokratiske vælgere, så vil de helst have Massachusetts-senator Elizabeth Warren, der som bekendt også selv forsøgte at blive præsidentkandidat.

Det er dog spørgsmålet om ikke de politiske forskelle mellem den moderate Biden og den venstreorienterede Warren er for store til at det kan blive hende.

To andre, der også selv forsøgte at blive præsidentkandidat i år, og som nævnes heftigt på rygtebørsen, er Californiens senator Kamala Harris og Minnesotas ditto Amy Klobuchar (navnet er serbisk og udtales: KLO-bus-JAR”).

Harris, som er halvt sort, halvt inder og i øvrigt jødisk gift, er guf for dem, der går op i at vicepræsidentkandidaten skal dække demografiske grupper af.

Det gør Klobuchar ikke på samme måde. Hun kommer til gengæld fra et område - det øvre midtvesten - som mange forventer igen bliver en vigtig kampplads ved præsidentvalget.

Senatorer, guvernører og tidligere sikkerhedsrådgiver i spil

Det samme, at hun kommer fra en vigtig svingstat, kan siges om Michigans guvernør, Gretchen Whitmer, der har fået masser af national fokus under corona-krisen, hvor hun flere gange har været i direkte strid med Præsident Trump. Whitmer, der er 48 år gammel, har dog begrænset erfaring, da hun kun har været guvernør i to år.

En der også er blevet talt meget om, er Stacey Abrams, der for to år siden var ganske tæt på at blive guvernør i sydstaten Georgia. Hun har også selv flere gange gjort opmærksom på at hun ville være et godt kort som vicepræsidentkandidat, bl.a. fordi hun kan række ud til de sorte vælgere.

"Jeg ville være en fremragende running mate," sagde hun forleden i et interview med magasinet Elle.

Et andet navn som også florerer heftigt i rygtekredse, er Obamas tidligere nationale sikkerhedsrådgiver og FN-ambassadør Susan Rice. 55-årige Rice er måske et lidt bureaukratisk valg og hun har ingen erfaring med selv at være på stemmesedlen.

Illinois-senator Tammy Duckworth kunne også være et bud, og hun nævnes også tit som en mulig kandidat. Duckworth er dekoreret krigsveteran, der i dag sidder i kørestol, fordi hun mistede benene i kamp under Irakkrigen. Militærerfaring vægter højt, når vælgerne skal vurdere en kommende "commander-in-chief".

Tammy Duckworth har desuden rigelig med politisk erfaring fra både Repræsentanternes Hus og Senatet, hvor hun har været valgt siden 2006.

Duckworth er født i Bangkok i Thailand som datter af en amerikansk soldat og en thailandsk kvinde. Det vil sikkert få nogle til at tvivle på om hun opfylder kravet om at være "natural born citizen".

Blandt de andre politikere der heftigt nævnes, så er der to politikere med latinamerikanske rødder, senator Catherine Cortez-Masto fra Nevada og Michelle Lujan Grisham, der er guvernør i New Mexico.

Komité på fire skal udpege

Spekulationen om hvem der skal være vicepræsidentkandidat blev yderligere aktualiseret af at Biden-kampagnen i sidste uge offentliggjorde navnene på den fire-mands gruppe, der skal forberede valget.

De vil gennemgå kandidaternes baggrund, herunder om der ligger et eller andet kritisk i deres baggrund, det kan være problematiske udtalelser, forretningsforbindelser, mærkværdige donationer eller andet.

De fire, er den tidligere senator Chris Dodd, Los Angeles’ borgmester Eric Garcetti, kongresmedlem Lisa Blunt Rochester og Cynthia C. Hogan.

De fire repræsenterer hver for sig forskellige demografiske grupper.

Chris Dodd var i 30 år senator for Connecticut. Han er i dag - i en alder af 75 - praktiserende advokat. Dodd var i øvrigt på Obamas VP-shortlist ved valget i 2008, ligesom hans far, Thomas Dodd i øvrigt var det, da Lyndon B. Johnson skulle vælge vicepræsident i 1964.

49-årige Eric Garcetti har tidligere været nævnt til en større post end borgmester i filmbyen, og han er desuden latino.

Kongresmedlem Blunt Rochester er fra Joe Bidens hjemstat Delaware, hvor hun er den første kvinde og første med afro-amerikansk baggrund, der er blevet valgt til kongressen.

Den sidste i gruppen er Cynthia C. Hogan, der lige nu er toplobbyist fra Apple, men som har arbejdet som chefrådgiver for Joe Biden både i Senatet og i Det Hvide Hus.

Deres anbefaling skal ligge i slutningen af juli måned.

Bush valgte formanden for udvalget

Det bliver dog ikke altid den som "search-committen" peger på, der ender med at komme på stemmesedlen.

Ved præsidentvalget i 2000 havde den republikanske kandidat, George W. Bush, nedsat et udvalg, som havde indstillet tidligere Missouri-senator John Danforth som partiets kandidat.

Bush føjede dog udvalgets anbefaling til siden og pegede i stedet på udvalgets formand, Dick Cheney, som sin kandidat.

Trump genvælger Pence, måske

Mens der spekuleres heftigt om hvem Demokraterne vælger som vicepræsidentkandidat,så  regner de fleste med at præsident Trump genudpeger den nuværende vicepræsident Mike Pence som sin running mate. Præsidenten er dog kendt for at træffe til tider overraskende og ikke altid konventionelle beslutninger.

Der var tidligere på året spekulation om at Trump overvejede at droppe Mike Pence til fordel for den tidligere South Carolina-guvernør og FN-ambassadør Nikki Haley.

Rationalet bag den manøvre skulle være et forsøg på at vinde nogle stemmer fra kvinder i forstæderne, som er en af de vælgergrupper som Trump har haft svært ved at fastholde, og som forlod partiet i stor stil ved midtvejsvalget for halvandet år siden.

Det amerikanske præsidentvalg er den 3. november 2020.



David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Grab them by the pussy. Citat Donald Trump. Stop dog dig selv.

Grab them by the pussy. Citat Donald Trump. Stop dog dig selv.