Undersøgelse: Integrationsydelse har lille effekt på om flygtninge kommer i job

Trods lavere ydelser går det fortsat rigtig dårligt med at få flygtninge i arbejde. Socialdemokratiet fastholder at lave ydelser er en god ide.
Integrationsydelsen øger beskæftigelsen blandt mandlige flygtninge, mens beskæftigelsen blandt kvindelige flygtninge fortsat er lav, viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Undersøgelsen viser, at siden man indførte integrationsydelsen så er andelen af mandlige flygtninge, der har været i arbejde, øget fra 4 procent til knap det dobbelte efter 10 måneder og fra knap 10 procent til 13 procent efter 1 år. For kvinder er der stort set ingen forskel.

Det er gået for rigtig dårligt til stadigvæk rigtig dårligt

Hos regeringspartiet, Socialdemokratiet, er undersøgelsen et nedslående resultat, som viser at man stadigvæk ikke har knækket koden i forhold til at få flygtninge i arbejde:

"Jeg synes, at det der er værd at hæfte sig ved i undersøgelsen er, at det er gået for rigtig dårligt til stadigvæk rigtig dårligt for mændene, og for kvinderne har der slet ikke været nogen effekt," siger partiets integrationsordfører Rasmus Stoklund til Netavisen Pio og tilføjer:

"Det viser, at vi stadigvæk ikke har fundet løsningen på, hvordan vi får flere mennesker i den her gruppe væk fra passiv forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet."

Afventer Ydelseskommissionens anbefalinger

Integrationsydelsen blev indført i 2015. Den har til formål at give nyankomne indvandrere et større incitament til at arbejde.

De ydelser, som nyankomne indvandrere hidtil havde været berettiget til, blev således reduceret markant. For eksempel kunne et par over 30 år med ét barn før ændringen modtage 27.904 kroner om måneden i samlet kontanthjælp, mens de efter indførelsen af integrationsydelsen nu kun kan modtage 16.638 kroner.

For Socialdemokratiet er målet, at når man kommer til Danmark, så skal man have et arbejde eller i aktivering

Selv om integrationsydelsen ikke har haft en markant effekt, så får det ikke Socialdemokratiet til at droppe ideen om at bruge lavere ydelser til at motivere flere flygtninge til at blive selvforsørgende.

"Lige nu afventer vi resultaterne fra den Ydelseskommission, der er nedsat. Jeg håber, at de kommer op med noget, som bedre kan sikre, at folk kommer væk fra passive overførsler og i stedet bliver selvforsørgende," siger Rasmus Stoklund og fortsætter:

"For Socialdemokratiet er målet, at når man kommer til Danmark, så skal man have et arbejde eller i aktivering, så man er med til at bidrage, i stedet for at man bare får en check fra systemet."

Anklager om klokkeklart løftebrud

Integrationsydelsen erstattede 1. september 2015 starthjælpen, som havde været en særlig lav ydelse til flygtninge og indvandrere, som blev indført i 2002.

I forbindelse med regeringsskiftet sidste år, blev regeringen enige med støttepartierne om at indføre et midlertidigt tilskud til fattige børnefamilier, hvoraf en stor del er flygtningefamilier på integrationsydelse.

Indførelsen af det midlertidige tilskud har fået Venstres integrationsordfører, Morten Dahlin, til at beskylde regeringen for løftebrud.

placeholder

Den anklage afviser Rasmus Stoklund:

"Nogen har haft meget travlt med at beskylde os for løftebrud, fordi vi har vedtaget den ekstra børnefamilieydelse, som giver fattige familier 6-700 kroner mere om måneden, men fakta er, at vi gik til valg på at ville skærme børnene, og at der kun er tale om en midlertidig ydelse indtil Ydelseskommissionen har afleveret sine anbefalinger og et nyt ydelsessystem er på plads."

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Der kommer ikke flere arbejdespladser ved at tage penge fra folk,det giver kun laver levevilkår
Og tager man alle pengene, vil der nok være nogle der finder et arbejde.Men de fleste bliver kriminelle, og det har ikke noget med at det er flygtninge-indvander,for det gælder alle på overførselsindkomst der vil være mange der vil stjæle for at overleve..."Bare" for at få dem der har ondt i røven over at der er nogle der lever af anders skattekroner til at forstå at hvis de tror at alle kommer i arbejde ved at tage pengene fra folk der er så uheldige at ikke har fundet et arbejde som vil give dem en meget støre levefod (3000-5000 kr mere at leve for) tager fejl..Det er arbejdespladser der mangler,,,og respekt for at alle har ret til at leve et rimeligt liv..

Hjælp mennesker i arbejde, alle har et ansvar..Istedet for at have ondt i røven så hjælp folk i arbejde, hav "respekt" for dem der mangler et arbejde,hjælp dem...

Annonce