Annonce

Unge er ikke usolidariske eller krævende

Frustrationen blandt de unge er vokset eksplosivt de sidste fire-fem dage og vil vokse den kommende tid. Det bliver politikerne nødt til at forholde sig til.
I disse dage og uger er rigtig mange unge frustrerede. Coronakrisen har enten vendt op og ned på deres egen hverdag, eller også har den påvirket søskende, venner og kolleger. Uddannelsesaftalen er væk, studenterugen i fare, højskoleopholdet afbrudt eller jobbet forsvundet.

I disse dage og uger er rigtig mange unge frustrerede

For hver dag der går skriver flere og flere unge til mig, og giver mig indblik i deres frustration. Mange af dem ser kun denne sommer foran sig, med alle de unikke begivenheder og livsøjeblikke den skulle rumme. Alt andet virker for dem helt og aldeles ligegyldigt.

Politikerne skal forstå frustrationerne 

Min oplevelse er, at frustrationen er vokset eksplosivt de sidste fire-fem dage, og vil udvikle sig endnu mere i de kommende uger. Det bliver politikerne nødt til at forholde sig til – og deres reaktion bliver afgørende. Ingen skal stille sig op foran mikrofonerne, og beskylde os unge for at være usolidariske og krævende. Ingen skal tro, at unge ikke godt er klar over, hvilke hensyn politikerne er nødt til at tage til smittetrykkets udvikling, den manglende viden og virussens væsen og hensynet til de svageste i vores samfund.

Frustrationen er vokset eksplosivt de sidste fire-fem dage, og vil udvikle sig endnu mere i de kommende uger

Sagen er nemlig den, at unge godt ved, hvorfor regeringen og Folketinget agerer som de gør. Mange af dem står bare i den frustrerende situation, at de ikke kan overskue at gå glip af en af de vigtigste begivenheder i deres liv. Som den norske sundhedsminister sagde det: Næste sommer findes ikke når du er ung. Derfor skal politikerne omfavne unges frustrationer.

Forstå hvad der er på spil for rigtig mange af dem, som lige nu er lede og kede af det.

Find kreative løsninger nu! 

Dernæst skal de gøre alt hvad de kan for at forsøge at finde kreative løsninger, som kan give sommerhåbet tilbage for mange af de unge. Lad os finde ud af hvordan vi kan etablere ”hue-ceremonier” på gymnasierne, så studenterne ikke skal tage huen på alene derhjemme. Lad os give en ordentlig økonomisk saltvandsindsprøjtning til virksomheder, som laver uddannelsesaftaler med unge lærlinge.

Lad staten finansiere kommunale og regionale fritidsjob-programmer for unge i sommerferien

Lad staten finansiere kommunale og regionale fritidsjob-programmer for unge i sommerferien, så de ikke skal hænge på gadehjørnerne eller få alternative idéer. Lad os kort sagt lave en ”unge-pakke”, som forsøger at adressere unges udfordringer politisk. Hvis ikke det sker, så svigter politikerne de unge. Kom på banen nu!

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Frederik Vad er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidl. forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet