Flertal vil fordoble bødestraf for illegale arbejdere

I fremtiden skal det koste 50.000 kroner, hvis en virksomhed bevidst eller for egen økonomisk vinding hyrer en illegal arbejder.
Virksomheder som ansætter illegal arbejdskraft, skal straffes dobbelt så hårdt.

Det mener et flertal i Folketinget, bestående af regeringen, De Radikale, SF og Enhedslisten, der støtter et nyt lovforslag, som torsdag blev fremsat i Folketinget.

Vi skal ikke have en illegal underklasse i Danmark

Med lovændringen bliver bødestraffen hævet til det dobbelte for virksomheder som bevidst, groft uagtsomt eller for egen økonomiske vinding, hyrer en arbejder ind, som opholder sig i illegalt i landet.

Hvis ansættelsen af den illegale arbejder sker forsætligt vil bøden i fremtiden lyde på 50.000 kroner, mod 25.000 i dag. Bøden fordobles også - fra 20.000 til 40.000 kroner - hvis den ansatte ikke har ret til at opholde sig i Danmark.

“Vi skal ikke have en illegal underklasse i Danmark. Derfor skal hammeren falde hårdere for de firmaer der tjener penge på den slags,” skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på Facebook.

placeholder

 

Stigning sidste år

Aftalen om at tage hårdere fat i forhold til virksomheder, der benytter sig af illegal arbejdskraft, er en del af finanslovsaftalen for 2020.

en kynisme, som vi ikke har set før

Tal fra Rigspolitiet viste sidste år, at der har været en stigning i antallet af virksomheder som bliver snuppet i at benytte sig af illegal arbejdskraft. Særligt er brugen af filippinske au pairs med udløbet opholds- og arbejdstilladelse et stigende problem.

Stigningen fik Mattias Tesfaye til at konstatere, at der med med åbne grænser er kommet “en kynisme, som vi ikke har set før”.
 

Positivliste udvides med faglærte

Som en del af finanslovsaftalen og den nye lovændring, vil positivlisten også blive udvidet, så virksomhederne vil få adgang til at hente faglært arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU.

Udvidelsen af virksomhedernes adgang til udenlandsk arbejdskraft, har været en mærkesag for De Radikale, mens S-regeringen, SF og Enhedslisten har været stærkt kritiske over for forslaget.

Det er en rød klud i hovedet på vores ledige

Det samme gælder fagbevægelsen, hvor særligt 3F har været modstander af udvidelsen. Den modstand er kun vokset, efter at coronakrisen har skabt flere fyringer og større usikkerhed på arbejdsmarkedet: 

“Det er en rød klud i hovedet på vores ledige. Vi har fået tonsvis af nye ledige. Ledigheden er steget med 50 procent. Alene i 3F har vi fået 8.000 flere ledige. Skulle en arbejdsgiver ikke kunne få fat i kvalificerede arbejdskraft, så er der hele Europa, som man frit kan rekruttere fra dag til dag,” lød det fra Søren Heisel, der er forbundssekretær i 3F, til Netavisen Pio i slutningen af april.

placeholder

Det bliver også et krav, at virksomhederne leve op til danske løn- og ansættelsesvilkår

Hvis en faggruppe som eksempelvis tømrer eller mekaniker skal på den nye positivliste, så kræver det at der er mangel på den pågældende type arbejdskraft.

Det bliver også et krav, at virksomhederne leve op til danske løn- og ansættelsesvilkår. Ligesom virksomheden skal overholde deres samfundsmæssige pligt til at tage lærlinge få at kunne gøre brug af listen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce