Regeringen: Importeret biomasse skal være bæredygtigt

Klimaminister Dan Jørgensen fremlægger biomasse-pakke, hvor der stilles fem krav til importeret biomasse - støttepartier kræver fortsat afgift på biomasse
Regeringen vil fremsætte lovforslag, der stiller krav om at importeret biomasse er bæredygtigt.

“Det er desværre nødvendigt, fordi vi har set for mange tilfælde på, at man ikke har kunnet være sikker på, at bæredygtigheden har været til stede,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til TV 2.

Biomasse importeres fra Amazonas

TV 2 har tidligere afdækket, at København er  begyndt at importere træflis fra Amazonas  i Brasilien til et nyt biomasseværk.

Eksperter betvivler, at Amazonas-biomassen er bæredygtig. Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR), som ejer Amagerværket, understreger, at biomassen er certificeret. Men det er i dag ikke et lovkrav, at biomasse er certificeret. Certificeringen baserer sig derfor alene på frivillige aftaler. Nu vil regeringen med lovkravet sikre, at bæredygtigheden er garanteret:

Det vil sige, vi kan ikke være sikre på, at det rent faktisk også er bæredygtigt

“Cirka halvdelen af den biomasse, der bruges i Danmark, kommer fra udlandet, noget af det er underlagt certificeringsordninger og andet, men fælles for det hele er, at det er frivilligt. Det vil sige, vi kan ikke være sikre på, at det rent faktisk også er bæredygtigt,” siger Dan Jørgensen.

Fem nye lovkrav til biomasse

Regeringen foreslår, ifølge TV 2, følgende lovkrav, der skal sikre bæredygtig biomasse:

  • At træer er lovligt fældet.

  • At fældede træer genplantes.

  • At naturområder beskyttes, og at der tages hensyn til biodiversiteten.

  • At skovenes kulstoflagre og kulstofdræn opretholdes.

  • At udledningerne i produktionskæden holdes på et lavt niveau.

Biomasse-udspillet kommer regeringens tre støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten, i møde.

Men regeringens nye forslag er ifølge støttepartierne ikke nok.

Enhedslisten ønsker afgifter på biomasse. Det skriver Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen på Twitter:

“Danmark importerer i dag biomasse fra et område på størrelse med Fyn og Sjælland tilsammen. Bæredygtighedskrav er ikke nok. Der skal afgifter til! Vi skal også have en udfasningsplan. Jeg mener, at der fra 2030 ikke skal importeres mere biomasse.”

placeholder

 

Enhedslisten ønsker også en plan for total udfasning, så Danmark ikke længere importerer biomasse i 2030.

SF’s klimaordfører, Signe Munk, glæder sig over, at bæredygtighedskrav til biomasse, nu bliver en del af klimaforhandlingerne, men også SF ønsker en afgift på biomasse: 

“SF har længe presset på for lovpligtige bæredygtigkrav til træbiomasse - både for store værker og pille fyr. Godt at det bliver en del af klimahandleplanerne. Men vi skal også minimere forbruget og lave en klog biomasseafgift,” skriver Signe Munk således på twitter.

placeholder

 

Akkurat samme toner lyder fra den radikale klimaordfører Ruben Kidde (Afløser for Ida Auken, der har sygeorlov fra Folketinget):

“Dansk certificering af biomasse er slet ikke nok! Vi radikaleønsker: Plan for mindre biomasse. Sikre at afgifter ikke er skæve lft at kraftværkerne kan skifte fra biomasse til geotermi og varmepumper,” skriver han på twitter.

placeholder

 

NGO ønsker udfasningsplan

Hos Danmarks Naturfredningsforening glæder man sig over udspillet fra regeringen, men NGO'en ønsker yderligere en udfasningsplan for biomasse:

Dybt alvorligt at biomasse DK brænder af skader klima og natur

"Dybt alvorligt at biomasse DK brænder af skader klima og natur. Vigtigt skridt at regeringen vil indføre lovkrav om bæredygtighed. Men husk: ingen certificeringsordning er god nok i dag og det vi først og fremmest skal bruge er en udfasningsplan," skriver præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Gjerding på Twitter.

Stor klimaplan fremlægges onsdag

Regeringens forslag om at stramme kravene til biomasse er en del af et større udspil til en klimahandlingsplan, som fremlægges onsdag.

Tidligere har regeringen fremlagt forslag til øget affaldssortering, aftale med kommunerne om klimatilpasning, udspil om opvarmning af boliger og omfattende klimarenovering af den almene boligsektor for 30 milliarder kroner.

Opdateret 16.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Idag starter klimaforhandlinger OG dette er en klima-virus

Alle der vil have et rent klima, press folketinget til at lave en plan så vi hurtigst muligt går over til VIND-ENERGI,SOL-ENERGI,OG BRINT..DETTE ER EN KLIMA-VIRUS og det er også spind..lad olien blive i jorden

Jens Kamp, betyder det at du virkelig vil kæmpe for at der sker noget med de helt store klima- og miljøsyndere som overbefolkning og afskaffelse af våbenindustrien incl. militæret, for hvis Danmark gør det nu vil alle de store nationer selvfølgelig gøre det samme. Det er jo det mange mener vil ske hvis Danmark går forest med den grønne omstilling.
Begrænsning af befolkningstilvæksten kan jo iværksættes med det samme uden det gør ondt på nogen, det gør ikke ondt ikke at blive født.
Våbenindustrien og militæret kan man også nedlægge med det samme, så slipper vi for flere krige.

Jeg kan godt se din ironi når du skriver om nedlæggelse af militæret,og det er noget helt andet.
Klima-debatten var der før corona-krisen,, og snakken om at gøre noget ved forureningen,den snak har været der siden i starten af 70erne snak snak snak.Men nu er der kommet en reel debat i hele verden..først advarsel om isen smelter og så en masse år med klima top møder,,,var det cop 15 i københaven snak snak,,og cop nr et eller andet i paris snak snak,,og sener i år er der cop 26..og der tror jeg at der er en reel mulighed for af de fleste lande i verden finder på en bindene aftale...men der skal ligges pres på landen hvis der skal ske noget...OG DER ER TO TING DER I-VÆRTFALD kan gøre forskellen,, det er ungdommen som der var godt igang før corona-krisen og Greta tunberg fik sat godt gang i ungdommen,,og ungdommen kommer igen efter corona-krisen,, og der en virus mere;; som forsætter KLIMA-VIRUSEN den viser os at vi har forurenet alt for meget MODER JORD LEVER og fortæller os at vi er kørt af sporet,ja og flyvet af sporet og det er noget alle godt kan se at vi forurener alt for meget og det bliver være og være,men det er lige som om at mennesker heller vil flyve om på den anden side af jorden og helst flere gange om året..men det burde være noget man kun gjorde en gang hvert andet år endtil man kan flyve uden at udlede co2 ved flyvning.Og når jeg skriver at dette er en KLIMA-VIRUS er det også fordi at det er spin.Og jeg tror på ungdommen vil blive ved til vi gør noget,og jeg håber at det bliver til klima top mødet COP 26..
DETTE ER EN KLIMA-VIRUS...

Dette er en KLIMA-VIRUS

Annonce