Annonce

Mulig udsættelse af OK-forhandlinger og hvidvaskfrygt på grund af sex-annoncer

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Fagforeninger overvejer nu at udskyde overenskomstforhandlingerne på grund af coronakrisen, sex-annoncer udløser hvidvaskfrygt, og FH siger nej til mere virksomhedspraktik.

Hvis du også går og venter på udfaldet af forhandlingerne om en udvidet genåbning senere i dag, så kommer her dagens Aktuelt.

Fagforeninger overvejer at udskyde overenskomstforhandlinger på grund af coronakrisen 

Et flertal i forhandlingsudvalget i de faglige forbunds fællesorganisation anbefaler i et internt diskussionsoplæg at forlænge den gældende overenskomst et år. Men der er endnu ikke taget nogen endelig beslutning, udtaler Mona Striib, der er formand for fællesorganisationen og fagforbundet FOA. Det skriver Information.

Forhandlingsfællesskabet er et fællesskab af fagforbund, der i alt repræsenterer 565.000 ansatte i kommuner og regioner. Fællesskabet har sendt diskussionsoplægget ud til medlemmerne, der blandt andet omfatter BUPL og HK Kommunal. Mona Striib har endnu ikke overblik over tilbagemeldingerne fra medlemmerne i fællesskabet.

Coronakrisen har haft betydning for forberedelsen af overenskomstforhandlingerne for offentligt ansatte. Det skriver fagforeningernes Forhandlingsfællesskab i et oplæg, hvor de gør rede for de mulige konsekvenser for de kommende overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte.

Overenskomstforhandlingerne skulle være afsluttet i 2021, men ifølge et flertal i fællesskabets forhandlingsudvalg anbefales det at forlænge den gældende overenskomst og dermed udskyde forhandlingerne om den nye til 2022.

Man forventer at træffe en beslutning om en eventuel udsættelse af overenskomstforhandlingerne i løbet af denne sommer.

Læs mere her.

Sex-annoncer udløser hvidvaskfrygt: Danske Bank dropper aftale med stort mediehus

Dansk Bank trækker sig fra samarbejdet med den del af JP/Politikens Hus, der står bag annoncerne for massageklinikker i Ekstra Bladet. Det skyldes ifølge Berlingskes oplysninger frygt for hvidvask i forbindelse med massageannoncerne i Ekstra Bladet.

JP/Politikens Hus er af Danske Bank blevet bedt om at finde en anden bankforbindelse til den del af mediehusets forretning, som står for massageannoncerne i Ekstra Bladet. Mediehuset lever nemlig ifølge Danske Bank ikke op til bankens nye og strammere hvidvaskkrav.

Danske Bank gennemgår løbende det samarbejde, som banken har med sine kunder, og det hænder, at banken beder enkelte kunder om at finde en anden bank. Dog er det usædvanligt, at så stor en virksomhed som JP/Politikens Hus bliver bedt om at finde en anden bank til en del af deres forretning.

Den store hvidvaskskandale i Danske Bank har blandt andet betydet, at banken helt har ændret sine retningslinjer. I dag fører banken et helt andet og tæt tilsyn med kunderne og med, hvordan de skaber deres indtægter.

Læs mere her.

FH: Nej til mere virksomhedspraktik

Et mindretal i Folketinget ønsker at slække på det rimelighedskrav, der sikrer, at virksomhederne ikke bruger virksomhedspraktik som en nem adgang til gratis arbejdskraft.

“Det er ikke den rigtige medicin at sende flere ledige ud i virksomhedspraktik lige nu. Tværtimod bør der tænkes i uddannelse og opkvalificering af de ledige,” siger Ejner K. Holst, der er næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, i en pressemeddelelse tirsdag.

Tirsdag foreslog et mindretal i Folketinget at skabe lempeligere vilkår for virksomhedspraktik midlertidigt under coronakrisen. Det advarer Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) imod.

“Lige nu har vi en oplagt mulighed for at uddanne og opkvalificere de ledige. Den må vi ikke forspilde,” udtaler FH-næstformanden Ejner K. Holst.

Mindretallet argumenterer med, at det vil kunne være en særlig håndsrækning til sårbare ledige, men det er FH ikke enige i.

Hvor mange personer, den enkelte virksomhed må have i virksomhedspraktik, bestemmes blandt andet af det såkaldte “rimelighedskrav”, der skal sikre en rimelig balance mellem antallet af personer i støttet beskæftigelse og antallet af almindeligt ansatte. Det er netop rimelighedskravet, som mindretallet ønsker at slække på.

Læs mere her.

Ny mandatprognose: To DF-profiler tæt på at ryge ud af Folketinget

Dansk Folkeparti går fortsat tilbage i meningsmålingerne, og det presser to af partiets prominente kvindelige medlemmer. Sådan skriver Altinget.

Hvis der var valg i dag, ville Dansk Folkeparti miste to ud af 16 folketingsmedlemmer. Det fremgår af en ny geografisk prognose udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

DF ligger nu til at få bare to mandater i Sydjyllands Storkreds, og der spår Altinget, at Kristian Thulesen Dahl tager det første mandat, imens Marie Krarup og Karina Adsbøl formentlig skal kæmpe om det andet mandat.

I Sjællands Storkreds står DF også til at gå fra tre til to mandater. Det betyder, at Liselott Blixt, som er partiets sundhedsordfører, er i fare for at ryge ud af Folketinget.

Læs mere her.

Kommunerne overskrider igen budgetterne for udsatte borgere

Otte ud af ti kommuner overskred i 2019 budgettet på det specialiserede voksenområde. Danske Handicaporganisationer og Kommunernes Landsforening vil have flere penge til at dække de stigende udgifter. Det skriver Altinget.

I alt 81 ud af 98 af landets kommuner måtte efter den endelige opgørelse af regnskaberne i april konstatere, at de havde brugt flere penge på udsatte voksne borgere end planlagt i 2019.

Det fremgår af nye tal fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Over halvdelen af kommunerne har overskredet budgettet med mere end fem procent, viser Vives beregninger.

Det er de stigende udgifter til socialområdet, der gør kommunernes budgetlægning sværere og ikke for lave budgetter, mener KL-formand Jacob Bundsgaard (S). KL vil i de kommende økonomiforhandlinger kræve at få dækket de stigende udgifter, som kommunerne oplever på voksenhandicapområdet.

Danske Handicaporganisationer mener også, at der er brug for at få tilført flere penge til området under økonomiforhandlingerne, hvis kommunerne bedre skal kunne overholde deres budgetter i fremtiden. Det siger formand Thorkild Olesen.

Læs mere her.

Mange elever i 10. klasse oplever et fagligt løft

Mange elever oplever, at de forbedrer sig fagligt i 10. klasse. Specielt de fagligt svageste elever svarer, at det ekstra år på skolebænken har gjort dem dygtigere og styrket deres selvtillid fagligt. Det fremgår af en ny undersøgelse af elevernes syn på 10. klasse foretaget af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Mange elever føler også, at de udvikler sig socialt og personligt i løbet af det ekstra skoleår. Efterfølgende bliver de også mere afklarede i forhold til valg af ungdomsuddannelse. Det skriver EVA onsdag i en pressemeddelelse.

Over halvdelen af eleverne vurderer, at de bliver fagligt dygtigere i løbet af det ekstra skoleår. Det understøttes af en generel stigning i elevernes prøvekarakterer fra 9.-10. klasse.

Derudover svarer 85 procent af eleverne, at 10. klasse har gjort dem mere modne. De oplever specielt, at de har udviklet deres evne til at være udadvendte, empatiske og tolerante.  

Omkring to ud af tre elever vurderer, at det ekstra skoleår har gjort dem mere afklarede i forhold til deres fremtidige uddannelsesplaner.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet