Annonce

Trump trodser anbefalinger: Jeg tager malariamedicin mod corona

Amerikanske sundhedsmyndigheder har understreget, at et et bestemt medicinpræpraat ikke kan kurere coronavirus. Trump tager det, fordi han "synes det er godt".
De amerikanske sundhedsmyndigheder har understreget, at der ikke er beviser for at medicinen hydroxyklorokin kan kurere coronavirus.

Alligevel er præsidenten begyndt at tage medicinen, forklarede han selv i forbindelse med et møde med repræsentanter for den amerikanske restaurant-industri.

Hydroxyklorokin bruges til at behandle malaria.

Oplysningen om at præsidenten tager medicinen kom midt under en længere talestrøm, hvor præsidenten blandt andet angreb Kina, demokraterne i kongressen og partifællen Mitt Romney. Læs hele udskriften af mødet her.

"Mange medarbejdere i fronlinjen tager det. Mange, mange tager det. Jeg tager det også," sagde præsidenten.

Hydroxyklorokin?

"Jeg tager en pille hver dag," siger han og tilføjer, at han også tager zink som en forebyggende foranstaltning.

Adspurgt, hvorfor han tager det, svarer han:

"Fordi jeg synes, det er godt. Jeg har hørt en masse gode historier. Og hvis det ikke er godt, så fortæller jeg jer det. Jeg tager ikke skade af det," lød det fra præsidenten.

Adspurgt om det var på forandledning af lægestaben i Det Hvide Hus at han tog medicinen, ville Trump ikke svare på.

Trump fortsætte med at fortælle, at han fik mange breve fra folk - også læger - som brugte og ordinerede medicinen og synes den var god.

I kamp med Fox News

Trumps bemærkning om at han selv tager Hydroxyklorokin endte med at blive en ophedet diskussion mellem præsidenten og medierne.

Men det var ikke som noralt, hverken CNN, New York Times eller Washington Post der fik præsidentens vrede at føle.

Det var istedet værten Neil Cavuto på den konservative TV-station Fox News, som i sit program følte sig kaldet til at advare om brugen af hydroxyklorokin.

Det førte straks til et tweet fra Trump:

"Fox News er ikke længere det samme. Vi savner den store Roger Ailes (Fox' grundlægger). I har langt flere anti-Trump-mennesker end nogensinde før. På udkig efter en ny kanal," lød det fra Trump, som tit truer med at starte en ny tv-station, når han bliver kritiseret på Fox News.

Biden: Absolut uansvarligt

Det var ikke kun Fox News-værten som advarede mod at lytte til Trump.

Joe Biden, den formodende demokratiske præsidentkandidat, angreb præsident Trump for at have taget medicinen.

”Det er som at sige 'Måske hvis du injicerer Clorox (et rengøringsmiddel, red.) i dit blod, kan det muligvis helbrede dig,'” sagde Biden på et digitalt vælgermøde hos Yahoo News . ”C'mon, man! Hvad gør han? Hvad i Guds navn gør han?”

Den tidligere vicepræsident sagde, at Trumps handlinger er "absolut uansvarlige."

"Der er ingen seriøse medicinsk uddannet person derude, der anbefaler at bruge det stof," sagde Biden.

Biden tilføjede, at han mener, at Trump sætter et dårligt eksempel, især fordi medicinske eksperter har advaret mod at tage medicinen, uden lægelig rådgivning.

Var det ren afledning?

Hvem der har ordineret medicinen eller om Trump i virkeligheden tager den, bliver lige nu diskuteret i de amerikanske medier. Men måske er den diskussion ikke så vigtig, mener en mediekommentator.

Donald Trump har en veludviklet næse til at få den offentlige debat til at dreje over på det han ønsker at tale om eller i hvert fald væk fra diskussioner han ikke ønsker.

Det mener mediekommentator Jack Shafer fra magasinet Politico.

I det konkrete tilfælde handler det om fyringen af en embedsmænd i Udenrigsministeriet, men det er ikke første gang at Trump har sagt eller skrevet et eller andet det virker helt vanvittigt, hvorefter alle medierne er løbet af den historie.

Er han i problemer, så kan han med nogle få tweets få hele mediebilledet til at vende. Så taler alle om mærkelige sundhedsråd, konspirationsteorier om Obama-administrationens påståede korruption eller en fejde med en eller anden journalist.

Det har Trump også gjort gentagne gange for at fjerne fokus for den katastrofale håndtering af corona-krisen, som hans administration har lavet.

Antallet af coronasmittede i USA toppede forleden 1,5 millioner tilfælde og mere end 90.000 er døde med sygdommen.

Dertil kommer at den amerikanske økonomi er i frit fald og mere end 30 millioner er blevet arbejdsløse siden coronakrisen ramte.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet