Corona-udredning: Djøf dybt bekymret over udkast fra Venstre

Venstre sælger uvildig ekspert-udredning, som “læring af forløbet”, men lægger også op til at placere “et politisk eller retligt ansvar”
Venstre står bag et udkast til ramme for en uvildig ekspert-udredning af regeringens og myndighedernes håndtering af corona-krisen.

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, siger om udkastet, at det handler om at lære af forløbet. Men det fremgår også af udkastet, at der lægges op til at placere et “politisk eller retligt ansvar”. Venstres udkast støttes umiddelbart af et flertal bestående af partierne i blå blok og de radikale i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.

Onsdag blev man i udvalget til en begyndelse enige om, at nedsætte et underudvalg, der skal arbejde videre med rammerne for en uvildig undersøgelse.

Djøf har bedt om fortræde

Danmarks Jurist- og Økonomforbund, Djøf, støtter en evaluering af håndteringen af corona-krisen. Men Venstre-formuleringen om, at det efterfølgende vil “være op til Folketinget, om der evt. skal placeres et politisk eller retligt ansvar”, vækker stor bekymring for embedsmændenes retsstilling hos Djøf:

Den sætning, du nævner, vækker selvfølgelig bekymring

“Netop derfor følger vi også forløbet i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen med stor interesse. Vi er spændte på at se, hvad der kommer ud af det. Den sætning, du nævner, vækker selvfølgelig bekymring,” siger formanden for Djøf, Henning Thiesen, til Netavisen Pio.

“Lad os nu se, hvad der konkret kommer ud af det. Vi afventer, at der kommer noget konkret fra det underudvalg, der arbejder med sagen under Udvalg for Forretningsordenen, som vi kan forholde os til,” tilføjer Djøf-formanden.

Djøf har torsdag bedt om fortræde for Udvalget for Forretningsordenen. I et brev til udvalget skriver Djøf-formand, Henning Thiesen:

"De rammer, som er oplyst om udredningen vedrørende håndteringen af coronakrisen, vil indebære, at der reelt bliver indført parlamentariske undersøgelser i Danmark. I Djøf er vi dybt bekymrede for dette og skal på den baggrund anmode om foretræde for Udvalget for Forretningsordenen."

“Klogt liiige at få kigget regeringen i kortene”

Karsten Lauritzen siger, at det naturligvis bør undersøges, om der blev truffet de rigtige beslutninger på et rigtigt grundlag i hånteringen af coronakrisen:

“Nogle af de beslutninger, der er truffet her i coronatiden, er nogle af de mest indgribende og frihedsindskrænkende, en regering kan træffe, og der er tale om beslutninger med meget store økonomiske konsekvenser. Det skal naturligvis undersøges, hvorvidt det var de rigtige beslutninger, og om de blev truffet på det rigtige grundlag,” siger Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, torsdag til Jyllands-Posten om baggrunden for ønsket om en uvildlig ekspertudredning af håndteringen af coronakrisen.

Det skal naturligvis undersøges, hvorvidt det var de rigtige beslutninger, og om de blev truffet på det rigtige grundlag

Karsten Lauritzen føjer til:

“Det kunne vist være klogt liiige at få kigget regeringen efter i kortene."

Alle Folketingets partier går ind for en uvildig ekspertudredning af coronakrisen. Men der er uenighed om rammen for en sådan undersøgelse, herunder også hvilken periode undersøgelsen skal dække. Venstre har lagt op til, at udredningen skal dække perioden januar-marts. Og også at udredningen skal være færdig i løbet af seks måneder.

Opdateret 29.5. med oplysning om, at Djøf har bedt om fortræde for Udvalget for Foretningsordenen

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Politisk ansvar? Det har regeringen og et enigt folketing forhåbentligt allerede påtaget sig eller skal vi have ballade om at det er regeringens skyld at partierne ikke havde oplysninger der reelt ikke fandtes da beslutningerne skulle træffes. Som Karsten Lauritzen dog kan føre sig frem, den lille skattebasse.

Ja, lad os få placeret et politisk ansvar for at vi var så dårligt forberedte på pandemien - et udsultet sundhedsvæsen med for få uddannede akutsygeplejersker, tomme værnemiddellagre, så godt som ingen strategi, eller taktik for sårbare grupper herunder ældrecentre. De politikere der efterlod os i en så sårbar situation er de sammen, eller fra de samme partier som nu sidder i folketinget ikke mindst Venstre. Tak guderne for at statsministeren stod fast på sikkerhedsprincippet.

Thomas er en Trold

Annonce