Annonce

Svenske Brostrøm med opsigtsvækkende melding og stor milliardregning fra EU

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi samler en lille buket af døgnets vigtigste nyheder i en lille buket.

 

Svenske "Brostrøm": For mange svenskere er døde af corona

Sverige burde have truffet flere foranstaltninger mod corona. Det siger den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell i et opsigtsvækkende interview.

I modsætning til mange andre lande i Europa valgte Sverige en strategi, der ville begrænse spredningen af ​​corona-virussen, mens den beskyttede risikogrupper.

Strategien har gjort det muligt for os at have et mere åbent samfund, siger Tegnell, der dog også indrømmer at for mange svenskere er døde for tidligt, pga virussen.

Læs hele historien her.


Regering og rød blok enige om hvordan en kvart milliard til folkeskolen skal fordeles

275 millioner kroner er på vej til folkeskolerne i 2020, så de kan ansætte flere lærere.

Det er regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, der er enige om udmøntningen af pengene, som er afsat på finansloven for 2020.

"Med den her aftale tager vi de første vigtige skridt til at sikre flere lærere i folkeskolen, og at folkeskolen får de nødvendige rammer og ressourcer, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse.

De kommende år kan folkeskolen se frem til flere penge. I 2021 er der afsat 400 millioner kroner, i 2022 er der sat 550 millioner kroner af, og fra 2023 og frem er der afsat 807 millioner kroner.

Læs hele historien her.

 

Danmarks EU-regning står til at stige med syv milliarder

Danmark skal i gennemsnit betale 6,7 milliarder kroner mere hvert år end i den eksisterende budgetperiode, hvis EU-landene accepterer det udspil, som EU-Kommissionen har fremlagt 27. maj. Det skriver DR.

Det vil være en stigning på 34 procent i forhold til det nuværende gennemsnit. Det viser Finansministeriets foreløbige beregninger af budgettet, som er offentliggjort tirsdag aften.

Planlagte ekstraudgifter i 2020 som følge af coronavirus er ikke regnet med.

"Derfor bliver vi nødt til at se grundigt på, om pengene kan bruges mere fornuftigt i EU-budgettet, og om vi kan få bragt regningen ned," siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en meddelelse.

Læs hele historien her.

 

SF vil have fokus på de unge efter corona

Coronakrisen har fået arbejdsløsheden til at stige massivt, og unge fra 25-39 år står for den største stigning. Derfor vil SF have fokus på unge i de kommende forhandlinger i kølvandet på udbredelsen af coronavirus. Det skriver Ritzau.

Formand Pia Olsen Dyhr (SF) advarer mod tilstande som i 1980'erne, hvor ungdomsarbejdsløsheden var stor.

I SF's forslag lyder det, at der skal indskrives klausuler om uddannelsesansvar for virksomheder, der søger fremtidige hjælpepakker.

Der blev i dag forhandlet om udfasning af hjælpepakkerne.

Læs hele historien her.


Danmark og Østrig går sammen om at stoppe migranter

Danmark og Østrig går via to indsatser sammen om at støtte Tunesien og Rwanda i at bremse migranter, før de når Europas grænser. Det skriver Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

”Når afrikanske migranter ankommer til Danmark, har de allerede krydset adskillige landegrænser. Det er uholdbart. Vi bliver nødt til at genvinde kontrollen med grænserne. Der er ikke fri indvandring. Det er et synspunkt, vi deler med Østrigs regering," siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) om initiativet.

I den ene indsats støtter Danmark – med 26 millioner kroner over en treårig periode – en styrkelse af Tunesiens evne til forvalte og kontrollere landets grænser. Pengene går til at bygge et træningscenter for grænseforvaltning i den syd-centrale del af landet og udvikle et tilhørende uddannelsesprogram. Målet er at bekæmpe menneskesmuglere og bremse irregulære migranter.

I en anden indsats støtter Danmark – med 21 millioner kroner på et år – den såkaldte nødevakueringsmekanisme i Rwanda. Den går ud på, at flygtninge og asylansøgere, der befinder sig i detentionscentre i Libyen, evakueres til et transitcenter i Rwanda.

Læs hele historien her.

 

Tidligere Thorning-rådgiver bliver "pædagogmedhjælper"

Fagforeningen Socialpædagogerne henter den tidligere Thorning-rådgiver Trine Wesselhoff som ny rådgiver for formand Benny Andersen.

Det skriver Socialpædagogernes Landsforbund i en pressemeddelelse ifølge Altinget.

Trine Wesselhoff har 10 års erfaring fra Christiansborg, hvor hun blandt andet har fungeret som Helle Thorning-Schmidts parlamentariske rådgiver i regeringsperioden fra 2011 til 2015.

Trine Wesselhoff har senest været cheflobbyist for Lægemiddelindustriforeningen (LIF).

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce