Annonce

Metal Ungdom: En vaskeægte lærlingetrepart

I Metal Ungdom sender vi stor ros afsted til Regeringen og arbejdsmarkedets parter for en aftale, som giver ideelle muligheder for at skabe praktikpladser.
For præcis en uge siden blev Regeringen enige med arbejdsmarkedets parter om en AUB-Trepart(Arbejdsgiverens UddannelsesBidrag). Baggrunden for forhandlingerne var, at Coronakrisen havde sat sine tydelige spor i antallet af indgåede uddannelsesaftaler. Vi så et fald på intet mindre end 80 procent.

Vi så et fald på intet mindre end 80 procent

Derudover havde AUB fonden efterhånden fået opbygget et pænt overskud på over 4,5 milliarder. Det overskud blev der for 1,5 måned siden rift om. V, DF, C, LA og NB stillede et forslag i Folketinget om, at overskuddet skulle betales tilbage til virksomhederne. En helt forkert tilgang, mente vi i Metal Ungdom.

Flere unge får læreplads

Derfor stillede vi en række modforslag med det udgangspunkt, at pengene skulle i arbejde for flere lærepladser – ikke blot udbetales som en skattelettelse. Da Radikale Venstre tilsluttede sig de borgerlige og dermed smed erhvervsskoleeleverne under bussen, så dalede forventningerne til treparten for mig. Forhandlingsgrundlaget var ikke ret godt med et flertal i Folketinget, som drømte våde drømme om skattelettelser. Skuffende fra partier, som flere gange har ytret ønske om mere faglært arbejdskraft.

Da resultatet kom frem forvandlede mine rynker sig til et bredt smil

Men da resultatet kom frem forvandlede mine rynker sig til et bredt smil. I Metal Ungdom ser vi på en trepartsaftale, hvor flere af vores konkrete inputs er implementeret og hvor man sætter lærlinge højere end skattelettelser. Alt imens der stadigvæk sendes gulerødder afsted, både i form af incitamenter for at tage flere lærlinge, men også i form af belønninger til ansvarlige lærlingevirksomheder.

Helt konkret indeholder aftalen: 90 procent lønrefusion indtil 31. December for alle uddannelsesaftaler indgået efter 1. Maj. (Et forslag som er groet i Metal Ungdoms baghave) 75 procent lønrefusion for alle uddannelsesaftaler indgået inden 1. Maj. Puljepenge til forbedringer af kvaliteten på skolepraktikområdet. Fuld pension i det 18 og 19 år for lærlinge, hvilket er en opfølgning på OK20. Jeg glæder mig over, at de økonomiske forhindringer for at tage lærlinge i kølvandet på Corona nu er fjernet og ser frem til, at mange flere unge kan få en læreplads.

Står vagt om lærlingene

I Metal Ungdom sender vi stor ros afsted til Regeringen og arbejdsmarkedets parter for en aftale, som skaber de ideelle muligheder for skabelse af nye praktikpladser. Næste skridt må være, at de borgerlige ikke får held til at sænke indbetalingssatsen til AUB ordningen, men at pengene i stedet bruges på incitamentsløsninger og bedre uddannelsesforhold for lærlinge.

I Metal Ungdom står vi i hvert fald vagt om lærlinges forhold, når næste forhandlingsrunde kommer.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Thomas Skriver Jensen er industritekniker og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense Sydkredsen.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Optur. Lad os så virkelig tage et skridt fremad og genopfinde lærlinge-systemet. Og indføre det på områder vi ikke turde tænke på, selvom de er fremtiden. Den grønne omstilling,energi og biodiversitet,genbrug og miljø. Det sociale område - ude i felten - i boligområderne, bykvartererne,indsatserne tæt på svage og udsatte. Sundhed og sikkerhed: Hygiejne og wellness, omstilling, nedlukning og oplukning. Fantasien må blomstre for lærlinge. De kan selv finde flere gode forslag til nye lærlinge satsninger.