Problemerne på sygeplejeområdet kræver mere end flere studiepladser

Hvad nytter det med flere uddannelsespladser til sygeplejersker, hvis forholdene er så dårlige, at dem, der allerede er i faget, vælger at gå?
I sidste uge kom det frem, at regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om, at videregående uddannelser får et særtilskud til at oprette ekstra studiepladser.

Sygeplejerskeuddannelsen er en af disse uddannelser, og ekstra studiepladser falder på et tørt sted.

For vi ser ind i en fremtid, hvor der kommer til at mangle sygeplejersker.

Tal fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der i 2025 vil mangle 6000 sygeplejersker.

Mangel på overskud i praktikken  

Da jeg var sygeplejestuderende, oplevede jeg tit, at jeg måtte løbe med rundt i hælene på en sygeplejerske, der havde travlt. Og forståeligt nok, så havde vedkommende ikke meget overskud til også at skulle lære fra sig og ”tage sig” af mig.

Jeg hjalp der, hvor jeg kunne, men hvad med min læring og refleksion?

Jeg har stået i situationer, hvor jeg har kunnet mærke, at det her er ikke okay. Hverken overfor mig, men heller ikke overfor patienten.

Her måtte jeg selvfølgelig sige fra og hente en sygeplejerske. Men hvad lærte jeg af det? Ikke særlig meget, for der var travlt, og sygeplejersken udførte opgaven, så vi kunne komme videre med alle de andre opgaver.

Jeg har stået i situationer, hvor jeg har kunnet mærke, at det her er ikke okay.

Jeg tror desværre, at mange sygeplejestuderende oplever, og har oplevet det, som jeg beskriver.

Selvfølgelig skal man sige fra, i situationer, hvor man ikke føler sig kompetent og sikker.

Men der skal være tid og overskud til, at man som sygeplejestuderende har mulighed for at lære, prøve af og reflektere. Også i komplicerede og svære situationer.

Men det kræver flere ressourcer.

Er korthuset ved at vælte? 

Som sygeplejerske har flere jeg gange haft sygeplejestuderende med på oplæring. Her var det meningen, at jeg skulle lære fra mig. Alt for tit, har jeg måtte sige, “det bliver sådan en dag, hvor du bare må følge med”.

Helt ærlig, hvad er det for nogle sygeplejersker, vi uddanner, hvis ikke der er tid nok til at uddanne dem ordentligt? Hvis ikke vi investerer i at uddanne sygeplejersker ordentligt, så vælter korthuset.

Desværre er det allerede ved at vælte. For sygeplejerskers arbejdsmiljø er mange steder så brutalt, at flere dropper faget. Både fordi arbejdsmiljøet er dårligt, men også fordi, at lønnen ikke matcher det kæmpe ansvar en sygeplejerske har, og den uddannelse man har taget.

Det hjælper ikke at uddanne flere, hvis de, som allerede er i faget, samtidig forsvinder

Jeg håber, at man i de kommende forhandlinger vil tage med, at der er et stort behov for øget ressourcer både i kommunerne og i regionerne.

Der er behov for flere praktikpladser, flere kliniske vejledere og ikke mindst, behov for at sygeplejerskerne har mere tid til at kunne lære fra sig samt fokus på fastholdelse af de sygeplejersker, der allerede er i faget.

Det hjælper ikke at uddanne flere, hvis de, som allerede er i faget samtidig forsvinder – så er vi jo lige vidt og det er skruen uden ende.

Corona har gjort alle opmærksomme på, at sundhedsvæsenet ikke kan hænge sammen uden sygeplejersker – NU er det på tide, at der for alvor bliver investeret i sygeplejersker og sygeplejestuderende. Vi har brug for dem.

 

 

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet

Annonce