Annonce

S-ordfører afviser kritik fra Danske Studerendes Fællesråd

Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører mener ikke, at en check på 1.000 kroner til de studerende er for lidt
Checken på 1.000 kroner til de studerende er “alt for lidt” og gør kun en forskel på den korte bane.

Sådan lyder kritikken fra Johan Hedegaard Jørgensen, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

“Det er alt for lidt. Vi kan se, at unge mennesker har skovlet gæld ind de sidste mange måneder. Det kommer 1.000 kroner ikke til at dække. Men det kommer selvfølgelig til at gøre en forskel på den korte bane,” siger Johan Hedegaard Jørgensen til DR.

Kasper Sand Kjær, som er uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokratiet, afviser kritikken.

“Det her er jo en håndsrækning til de unge og de grupper, der er på overførselsindkomster, som jo både kan give dem en lille smule luft i økonomien og samtidig være med til at kickstarte økonomien og forbruget,” siger Kasper Sand Kjær til Netavisen Pio.

Det er ifølge Kasper Sand Kjær med vilje, at checken på 1.000 kroner kun gør en forskel på den korte bane.

“Det er et engangsbeløb her og nu. De 1.000 kroner indgår jo i en plan for at genoprette og få gang i dansk økonomi igen. Så det er den primære årsag til, at de penge bliver uddelt,” siger Kasper Sand Kjær.

De 1.000 kroner indgår jo i en plan for at genoprette og få gang i dansk økonomi igen

Forlænger mulighed for at låne ekstra

Natten til mandag blev regeringen, Venstre, Konservative, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet enige om, at alle personer på overførselsindkomster vil få 1.000 kroner som en del af den såkaldte sommerpakke.

Det betyder, at de studerende vil få en check på 1.000 kroner med regeringens aftale. Et beløb, som vil blive udbetalt senest oktober 2020.

Ud over denne skattefri check på 1.000 kroner bliver det muligt for de studerende at forlænge de ekstra SU-lån, der var en del af regeringens hjælpepakker i starten af coronakrisen.

Med hjælpepakken kan alle, der får SU, søge om SU-lån. De studerende har mulighed for dels et normalt SU-lån op til 3.194 kroner om måneden og dels et lån med forhøjet takst op til 6.388 kroner om måneden. Det betyder, at de studerende sammenlagt kan låne 9.582 kroner om måneden.

Oprindeligt kunne de studerende låne det beløb i marts, april, maj og juni, men med den nye aftale er lånene blevet forlænget med to måneder, hvilket betyder, at de studerende nu kan låne til og med august.

Ordfører: Ingen grund til bekymring

Muligheden for at forlænge SU-lån begejstrer ikke Danske Studerendes Fællesråd.

“Vi er ret bekymrede for, at man udvider den her låneordning. Det bliver til rigtig mange penge, som man i sidste ende skal betale tilbage, hvis man har taget lån på det maksimale beløb om måneden,” siger Johan Hedegaard Jørgensen og fortsætter:

“Vi har en grundlæggende samfundskontrakt, om at man ikke skal være dybt forgældet, når man tager en uddannelse. Men selvfølgelig hjælper 1.000 kroner, det er bare ikke så meget.”

placeholder

 

Kasper Sand Kjær mener ikke, at der er grund til bekymring fra de studerendes side. Han understreger dog, at man ikke bør tage SU-lån, medmindre man har brug for det.

Formålet med den her låneordning er jo, at vi holder hånden under de studerendes økonomi

“Vi har jo lavet den her mulighed for at låne dobbelt op på SU-lån for at være sikker på, at der ikke er nogen studerende, der bliver nødt til at droppe ud af deres uddannelse, hvis de har mistet deres fritidsjob og ikke er en del af lønkompensationsordningerne og derfor vil få svært ved at opretholde deres privatøkonomi. Formålet med den her låneordning er jo, at vi holder hånden under de studerendes økonomi,” siger Kasper Sand Kjær.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet