Annonce

Tidligere toprådgiver tramper på Trump i ny bog

Det er meget lidt overraskende i ny kritisk bog om Trump - måske udover afsenderen.
Præsident Donald Trump spurgte den kinesiske præsident Xi Jinping om ikke kineserne kunne købe nogle flere amerikanske landbrugsprodukter, fordi det ville hjælpe på Donald Trumps chancer for at blive genvalgt.

Det er en af fortællingerne i den kommende bog "The Room Where It Happened" (Rummet hvor det skete, red.) som den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton har skrevet.

John Bolton er ikke nogen ukendt skikkelse i amerikansk politik. Han har rådgivet samtlige republikanske præsidenter om udenrigspolitik siden Ronald Reagan. John Bolton var i begyndelsen af årtusindet en af hovedarkitekterne bag Irak-krigen og blev efterfølgende forfremmet til den vigtige post som amerikansk FN-ambassadør.

I  2018 blev John Bolton hentet ind af præsident Donald Trump som national sikkerhedsrådgiver og han sad i de efterfølgende halvandet år med i det rum, hvor alle præsidentens beslutninger blev taget.

John Bolton er alt andet end en typisk venstreorienteret, karriereembedsmand, af den type som man kunne forvente være kritisk overfor Donald Trump. Han er dybt konservativ og har blandt andet beskyldt præsident Barack Obama for ikke at være rigtig amerikaner.

Han er den hidtil højest placerede Trump-rådgiver som udgiver en beretning om, hvordan det er at arbejde for den højst aparte præsident.

Grænseløst uvidende

Ifølge John Bolton så er Donald Trump grænseløst uvidende om verden og til falds for simpel smiger. Samtidig render alle top-embedsmændene og rådgiverne rundt og tager sig til hovedet og bagtaler præsidenten, lige så snart de kan slippe afsted med det.

Det eneste, der interesserer præsidenten, er hans eget genvalg. Donald Trump er ude af stand til at tænke langsigtet, eller blot forfølge en strategi, fordi han udelukkende handler på intuition og ikke evner at sætte sig ind i tingene. Når præsidenten skal briefes af efterretningstjenesterne, har han mere travlt med at tale end med at lytte.

John Bolton noterer sig også Donald Trumps afgrundsdybe uvidenhed om faktuelle forhold:

Han skriver blandt andet, at Donald Trump tror, Finland er en del af Rusland. At præsidenten ikke ved, hvem udenlandske ledere er. At han er uvidende om, at Storbritannien har atomvåben. Og at Donald Trump på et tidspunkt siger, at det kunne være “sejt” at invadere Venezuela.

Nogenlunde sådan som de fleste nok ville have gættet, at det stod til med præsidentens vidensniveau.

De udenlandske statsledere, særligt dem af mere tvivlsom karakter, formår desuden at sno præsidenten om deres lillefinger ved hjælp af smiger eller ved at tale grimt om Donald Trumps politiske modstandere.

John Bolton beretter blandt andet om, at den russiske præsident Vladimir Putin formår at overbevise Donald Trump om ikke at støtte den venezuelanske oppositionsleder Juan Guaidó, ved at sammenligne ham med Hillary Clinton. Det får i stedet Donald Trump til at bakke op om den venstreorienterede præsident Nicolas Maduro, som russerne bedre kan lide.

Trump vil stoppe udgivelsen

Trump-administrationen, som har fået bogen til gennemsyn, mener, at John Bolton afslører klassificerede oplysninger og Justitsministeriet har derfor nedlagt et fogedforbud for at få stoppet udgivelsen.

Et forbud, som de fleste amerikanske jurister dog er rimelig sikre på, ikke holder i byretten.

New York Times, der også har fået et eksemplar af bogen, advarer i deres anmeldelse eventuelle læsere om, at lige så god John Bolton er til at finde fejl hos andre, lige så god er han til at fremhæve egne evner og se igennem egne eventuelle fejltagelser.

Og at det, der står tilbage efter at have læst de 500 sider, er, at John Bolton ikke formår at komme igennem med alverden. Hvilket måske forklarer bitterheden.

“The Room Where It Happened: A White House Memoir” udkommer den 23. juni og topper allerede bestsellerlisten i USA.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet