Annonce

Rasmus Paludan skal en tur i fængsel

Lederen af Stram Kurs er blevet idømt tre måneders fængsel for blandt andet racistiske udtalelser
Lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, må nu en tur i fængsel.

Retten i Næstved har således idømt Rasmus Paludan tre måneders fængsel, hvoraf en måned er ubetinget og skal afsones nu. Den 38-årige Rasmus Paludan var tiltalt for i alt 14 lovovertrædelser om blandt andet racisme, ærekrænkelse og hasarderet kørsel.

Tiltalte er fundet skyldig i samtlige forhold

”Tiltalte er fundet skyldig i samtlige forhold”, lyder det fra retsformand Line Bjørklund. "Retten fandt det bevist, at tiltaltes udtalelser var forhånende og 

nedværdigende over for en befolkningsgruppe".

Anklageren havde krævet fire måneders ubetinget fængsel, hvis partilederen blev dømt for alle 14 lovovertrædelser, samt frakendelse af retten til at køre i bil og i en periode at arbejde som advokat. Sidstnævnte to krav følger retten.

Racisme

Halvdelen af anklagerne mod Rasmus Paludan handlede om overtrædelser af straffelovens § 266 b eller den såkaldte racismeparagraf

Blandt andet beskrev anklageskriftet en timelang video lagt på Stram Kurs' Youtube-kanal, hvor Rasmus Paludan demonstrerer i et område i Frederikssund. Et område, som han betegner som "en taberghetto".

I videoen forklarer partilederen, at "danskerne og Danmark er alt for højt udviklet og avanceret til at kunne sameksistere med det meget lavtstående muslimske kulturaffald".

Du skal skamme dig

Samtidig siger Rasmus Paludan blandt andet direkte henvendt til en af deltagerne ved demonstrationen: "Du skal skamme dig over, at du vover at røre dine fingre på et dansk pas. Skam dig. Det er væmmeligt, at du tør gøre den slags".

Bilkørsel

Rasmus Paludan var samtidig tiltalt for hasarderet kørsel i forbindelse med en episode i januar 2019, i Sorø, hvor partilederen - efter en diskussion med en gruppe mænd - kørte bort med en af dem liggende på kølerhjelmen af sin sorte Audi.

Rasmus Paludan har forklaret, at han følte sig truet og derfor fortsatte med at køre, selv om manden stillede sig foran bilen.

Men selvom partilederen er fundet skyldig i forholdet, bliver han ikke straffet for det. Retten mener nemlig, at Rasmus Paludan i dette tilfælde skal være straffri.

"Retten lægger navnlig vægt på, at tiltalte følte sig truet og bange og havde forsøgt at køre fra stedet," lyder det i begrundelsen.

Somalisk kvinde

Endelig har retten også tilkendt en erstatning på 30.000 kroner til en kvinde med somalisk baggrund, hvis ære Rasmus Paludan er dømt for at krænke.

Til en demonstration i 2019 havde Rasmus Paludan højlydt sagt til hende:

Hun stiller sig til rådighed for kunder

"Den muslimske somaliske kvinde, der står der, har jeg bemærket mange gange på Istedgade, hvor hun stiller sig til rådighed for kunder".

Paludan: "Jeg er uskyldig"

Rasmus Paludan har nægtet sig skyldig i alle anklager og mener, at retssagen har været politisk motiveret. Partilederen forsvarer sig med, at udtalelserne faldt i forbindelse med hans politiske arbejde som formand for Stram Kurs, ligesom han afviser, at de har været rettet mod bestemte grupper. Også selvom Rasmus Paludan beskriver personer som "muslimsk kulturaffald".

Hver enkelt muslim er jo unik

”Hver enkelt muslim er jo unik, så det vil være absurd at sige, at alle muslimer er på én måde,« forklarede Rasmus Paludan under sin afhøring. ”Men jeg mener, at hvis man agerer efter islams forskrifter, så er det imod den offentlige orden i Danmark”.

Men den forklaring køber retten ikke.

"Retten fandt ikke grundlag for at anse udtalelserne som led i en saglig politisk debat, og hensynet til den særligt vidtgående ytringsfrihed for politikere om kontroversielle samfundsanliggender kunne ikke føre til at anse udtalelserne for straffri," siger Line Bjørklund.

Tæt på at komme i Folketinget

Rasmus Paludan blev for alvor kendt i den brede offentlighed, da Stram Kurs blev opstillingsberettiget til folketingsvalget i 2019.

Stram Kurs kom ganske vist ikke ind, men partiet var tæt på med 1,8 procent af stemmerne, og siden har Rasmus Paludan fortsat sit politiske virke uden politiets beskyttelse på grund af trusler mod ham.

Alene i 2019 brugte politiet over 100 millioner på den opgave, og i begyndelsen af juni måtte politiet skyde en 52-årig mand i benet til en demonstration i Gellerup vest for Århus, efter at denne havde truet med en kniv. Trods politiets opfordringer afviste manden at lægge kniven fra sig.

placeholder

Tidligere dømt for racistiske udtalelser

Det er ikke første gang, at Rasmus Paludan er blevet dømt for at have ytret sig racistisk.

I 2019 blev partilederen idømt en straf på 14 dages betinget fængsel for udtalelser i forbindelse med en demonstration i Albertslund, hvor talskvinden for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen, bor.

Den nye sag betyder samtidig, at den betingede fængselsdom bliver udløst.

Dagens dom får dog ikke indflydelse på Rasmus Paludans mulighed for at stille op til folketingsvalget næste gang. Hvis Stram Kurs får nok vælgererklæringer, vil partiet igen kunne være at finde på stemmesedlerne.

Hvis Rasmus Paludan bliver valgt ind, er det i giver fald op til Folketingets medlemmer at vurdere via en afstemning, om man finder ham værdig til et sæde.

Partilederen var ikke selv til stede i retten ved domsafsigelsen. De vides endnu ikke, om Rasmus Paludan vil anke dommen.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet