Annonce

Transportgiganter fyrer, seruminstitutchef siger op og hver femte mobbes

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

På Netavisen Pio kan du i dag læse om afslutningen på den såkaldte Britt Bager-sag, om en partileder der har skilt sig af med sin nærmeste rådgiver og en meningsmåling, som viser overraskende udvikling på den yderste højrefløj.

 

Masserfyringer hos transportgiganter

To af Danmarks store transportgiganter, luftfartsselskabet SAS og rederiet DFDS meddelte i dag, at de planlægger at fyre medarbejdere i stor stil. Begge selskaber er hårdt ramt af coronakrisen.

SAS har valgt at fyre 1593 danske ansatte. Afskedigelserne svarer til omkring 1420 fuldtidsstillinger.

DFDS har valgt at fyre 620 ansatte - heraf 200 i Danmark.

Det sker som en direkte konsekvens af coronakrisen.

 

Direktør for Statens Serum Institut fratræder

Mens medarbejderne i SAS og DFDS bliver fyret, så valget Mads Melbye, administrerende direktør i Statens Serum Institut at fratræde sin stilling. Det oplyser han til Ritzau.

Mads Melbye har siden december været fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder.

Kammeradvokaten har anbefalet Sundheds- og Ældreministeriet, at der indledes en tjenestemandssag mod Mads Melbye.

Mens Mads Melbye har været fritaget fra tjeneste har det især været faglig direktør Kåre Mølbak, der har været seruminstituttets ansigt udadtil.

Læs hele historien her.



Alternativet mister byrådsmedlem - skifter til SF

Alternativet er et parti i krise, og det blev endnu engang understreget her i weekenden, hvor partiet igen måtte sige farvel til et folkevalgt medlem. Det skriver DR.

Denne gang er det Alternativet eneste byrådsmedlem i Aarhus, Liv Gro Jensen, der forlader partiet.

"Det har været en vild tid de seneste måneder, hvor jeg både har måtte erkende, at min tid i Alternativet er forbi, og samtidigt at jeg virkelig gerne vil være en del af det spændende og stærke politiske fællesskab, som SF er i Aarhus. Det har været en virkelig sørgmodig proces. Men tiden har også budt på ro og klarhed om fremtiden. Og åbnet op for nye muligheder," skriver hun på Facebook og fortsætter:  "Jeg er så taknemmelig for alle de skønne oplevelser og alle de helt fantastiske mennesker, jeg har mødt i Alternativet. Som har hjulpet og styrket mig og partiet i Aarhus byråd, hvor vi har opnået vigtige politiske resultater sammen. Det gør ondt på mig at sige farvel til."

Det sker til fordel for SF, der også får glæde af Liv Gro Jensens førstesuppleant, Sander Jensen.

placeholder

Dermed har SF og Socialdemokratiet flertal i Aarhus Byråd.

Læs hele historien her.

 

Coronakrisen har konsekvenser: Også for verdens fattigste

Den økonomiske krise i Danmark får også konsekvenser for de mennesker, der nyder godt af Danmarks udviklingsbistand.

"I forbindelse med at vi laver finanslov, vil du kunne se, at der i kroner og ører bliver et mindre beløb," siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S) til Altinget.

Meldingen kommer forud for forhandlingerne om næste års finanslov, der traditionelt begynder med et udspil fra regeringen, der normalt præsenteres i løbet af august måned.

Årsagen til, at der er direkte sammenhæng mellem udviklingen i dansk økonomi og udviklingsbistandens størrelse, er, at regeringen arbejder med et fast mål for bistanden på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Læs hele historie her.
 


Landstræner går til angreb på betting-reklamer

Den nye forboldlandstræner Kasper Hjulmand, mener at spilreklamers kal  forbydes.

Det siger han i et interview med Radio4 i sportsprogrammet "Fremkaldt".

"Det er en personlig holdning, som jeg synes, jeg har ret til at have uanset hvad."

"Jeg synes ikke, at jeg kan opfordre til spil og betting. Det kommer jeg aldrig til at stå på mål for at give videre til nogen, at det er en god ting at gøre".

Det er et overraskende synspunkt, for Dansk Spil - som blandt andet udbyder Oddset - er en af DBU's helt store sponsorer.

Spilreklamer har været under tiltagende pres fra politisk hold, der vil have dem forbudt. Og landstrænerens udmelding glæder i hvert socialdemokraten Christel Schaldemose, der er medlem af Europa-Parlamentet.

placeholder

Læs hele historien her.

 

FH: Hver sjette mobbet på arbejdspladsen

En ny FH-undersøgelse, udarbejdet af Epinion, viser at der blandt lønmodtagerne over 18 år, med ingen til mellemlang videregående uddannelse, er 16 procent som har oplevet mobning på deres arbejdsplads inden for det seneste år.

Det er et alvorligt problem, for mobning har store psykiske og fysiske konsekvenser.

”Alt for mange lønmodtagere, risikerer helbredet, fordi der hersker en syg kultur på arbejdspladsen, hvor mobningen får lov til at finde sted," udtaler næstformand Morten Skov Christiansen.

Undersøgelsen viser også, at det står slemt til blandt dem, der har været kortest tid på arbejdsmarkedet. For spørger man de unge 18-29 årige, har mere end hver femte oplevet at blive mobbet.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet