Messerschmidt ny kronprins: Gør DF klar til en tid efter Thulesen Dahl?

Morten Messerschmidt forfremmes til ny næstformand i Dansk Folkeparti. Er han partiets nye kronprins?
Mandag mødtes Dansk Folkepartis folketingsgruppe til sommergruppemøde i Sønderborg.

På overfladen er udsigten lige så idyllisk, som udsigten er fra kursusejendommen Sandbjerg Kursuscenter, men partiet ligner et, som inden længe kan stå overfor et formandsskifte, mener flere politiske iagttagere.

placeholder

Nu har Dansk Folkeparti også en ung kronprins, som kan køres i stilling til at tage over. Klima- og EU-ordfører Morten Messerschmidt overtager nemlig posten som politisk næstformand efter Søren Espersen, der har siddet på posten i otte år. Dermed får Dansk Folkeparti også for første gang noget, der minder om det formandskab, som man havde i Venstre med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. Her var det tydeligt for alle, at næstformandens hedeste drøm var at blive kalif i stedet for kaliffen.

At Morten Messerschmidt også selv ser sig selv der på et tidspunkt, er de færreste i tvivl om. Men i stedet for en opslidende magtkamp får Morten Messerschmidt i første omgang medansvar for at løfte partiet ud af det morads, det er endt i. Og Kristian Thulesen Dahl får købt sig tid til at genvinde tilliden hos vælgerne.

Den store krise

Dansk Folkeparti står lige nu i sin største krise, siden partiet blev dannet for 25 år siden. Sidste års valgnederlag var historisk ringe. Partiet gik fra 37 til bare 16 mandater og siden er det blot blevet værre.

Dansk Folkeparti blev sendt på sommerferie med en meningsmåling fra Voxmeter, hvor partiet stod til bare 5,4 procent af stemmerne, og gennem hele foråret har man løbende blødt byrådsmedlemmer til højre og venstre.

Mangeårige partimedlemmer, som enten er gået til andre partier eller som helt har valgt at forlade politik.

Et byrådsmedlem gik så langt at han krævede formandens afgang, kort inden han så selv valgte at forlade partiet.

"Stærk idepolitisk rigdom"

Udskiftningen i ledelsen kommer efter en uge, hvor Morten Messerschmidt i flere store interviews har gjort det som ellers tidligere har været uset og uønsket i partiet, nemlig udfordret formandens ret til at lægge linjen.

Og hvor den slags afvigende adfærd tidligere blev mødt med skældud eller sanktioner, så har det i stedet ført til en forfremmelse af Morten Messerschmidt.

”Søren Espersen har valgt at træde ud af gruppeledelsen. Kæmpe tak for en fremragende indsats! Det er samtidig en stor glæde at Morten Messerschmidt overtager posten som politisk næstformand. Mortens stærke idépolitiske rigdom bliver en stor gevinst for DF som medlem af ledelsen,” skriver Kristian Thulesen Dahl i et tweet.

En ny værdikamp

Den overvejende kritik af Kristian Thulesen Dahl går på, at han er fraværende i debatten om det, som er Dansk Folkepartis kerneemne – nemlig udlændingepolitikken.

At Kristian Thulesen Dahl ikke kan hamle op med hverken forgængeren Pia Kjærsgaard, Venstres Inger Støjberg eller Nye Borgerliges Pernille Vermund, når det kommer til at være vælgernes foretrukne champion i værdikrigen.

Det er i høj grad den rolle, som Morten Messerschmidt nu skal forsøge at løfte. I den seneste uge har Morten Messerschmidt givet flere store interviews og i et debatindlæg i Avisen Danmark giver han den fuld gas på udlændingeretorikken, når han blæser til en ny værdikamp imod ”de fremmede”.

”På vore gader gør araberbanderne livet surt og usikkert for danske børn og unge. Tør vi sende dem i byen fredag aften? Tør vi lade dem tage toget hjem? På de sociale medier ser vi videoer, hvor danske børn tvinges til at kysse araberdrenges sko. Vi ser, hvordan danske drenge bliver tævet, og piger både omtales og behandles som ”danskerludere”. En ny værdikamp skal sørge for, at det slutter,” skriver Morten Messerschmidt blandt andet i indlægget.

Et indlæg som for få år siden sikkert ville have skabt store overskrifter for sin retoriske hårdhed, men som der i dag primært bliver lagt mærke til, fordi det udfordrer Kristian Thulesen Dahls lederskab af partiet.

I sig selv illustrativt for hvilke udfordringer som Dansk Folkeparti står med, når man prøver at relancere partiet som den hårde hund, der tør sige det i udlændingedebatten som de andre ikke tør.

Dansk Folkepartis sommergruppemøde fortsætter frem til onsdag.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Men MM er vel stadig meget belastet af svindelsagerne fra Meld og Feld eller har jeg overset noget. Han fik historisk mange stemmer ved valget til EU-Parlamentet - næsten en halv mio. Og det giver sikkert partiet våde drømme. Men jeg kan ikke tro, at han, hvor retorisk og intellektuel begavet han så end er, kan få nok vælgere til at stole på ham en gang til. Han har så mange lig i lasten, som han vel ikke kan blive ved at drible udenom.

Og her troede jeg man var uskyldig indtil modsatte er bevist!

Men du er måske lidt totalitær i din tankegang?

Annonce