Annonce

Tys-tys omkring valgkampbidrag til Venstres formand

Identiteten på givere af pengebidrag til Jakob Ellemann op til 2019-valget skjult i indsamlingsklubber - indsamlingsansvarlig vil intet oplyse
Der er stort hemmelighedskræmmeri om, hvem der reelt står bag store valgkampbidrag til Venstres formand, Jakob Ellemann, op til folketingsvalget i 2019.

Venstre i Region Midtjylland har alene oplyst, at to indsamlingsklubber har ydet valgkampbidrag til Ellemanns valgkamp via Aarhus Syd-kredsen, nemlig Debatselskabet Gl. Skovridergaard og Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus.

Men Venstre oplyser intet om, hvilke personer, der har ydet hvilke bidrag til indsamlingsklubberne. Venstre oplyser kun, at de to indsamlingsklubber hver især har støttet Ellemanns valgkamp med beløb på over 20.900 kroner.

Professor: I strid med lovens ånd

Modellen er fuldt lovlig, sådan som reglerne er nu. Også andre partier benytter i et vist omfang metoden, men Venstre benytter metoden i et omfang, som ikke er set tidligere.

I Region Midtjylland, som Jakob Ellemanns opstillingskreds, Aarhus Syd-kredsen, hører ind under, er 12 valgkampbidrag ud af 34 til V-kandidater i regionen indsamlet via indsamlingsklubber. To af disse 12 indsamlingsklubber har samlet penge ind til Venstres formand.

Juraprofessor ved Aarhus Universitet, medlem af Regeringens Partistøtteudvalg, der blev nedsat i Helle Thorning-Schmidts regeringstid, Jørgen Albæk Jensen, betegnede i  maj  Venstres udbredte finte som fuldt lovlig, men han mener ikke metoden er i lovens ånd:

Nej, det er ikke i lovens ånd, men det er i overensstemmelse med lovens bogstav

“Nej, det er ikke i lovens ånd, men det er i overensstemmelse med lovens bogstav. Der er ikke noget ulovligt i den måde at gøre det på. Og det skal jeg være den første til at beklage, for det var jo et af de forslag, vi kom med fra Partistøtteudvalget, at den mulighed skulle lukkes,” sagde Jørgen Albæk Jensen til Netavisen Pio og fortsatte:

“Meningen med reglerne om åbenhed i Partistøtteloven var jo netop, at man skulle vide, hvor pengene rent faktisk kommer fra - og ikke bare sådan et eller andet fiktivt.”

Indsamlings-ansvarlig vil intet oplyse

Den ansvarlige bag den ene af Ellemann-indsamlingerne, partner hos advokatfirmaet Bachmann & Partners, skatteadvokat Christian Bachmann, ønsker ikke over for Netavisen Pio at kaste lys over valgkampbidraget fra indsamlingsklubben Debatselskabet Gl. Skovridergaard, som få måneder før folketingsvalget skiftede navn til Det Jydske Debatselskab:

I respekt for Ellemann oplyser vi ikke yderligere

“I respekt for Ellemann oplyser vi ikke yderligere. Hvis man er medlem af vores forening, så kan man få indsigt, hvis man ikke er medlem, så kan man ikke få indsigt.”

Bachmann oplyser, at Det Jydske Debatselskab ikke er nogen Venstre-forening. Medlemskab af Venstre er ikke et krav, men foreningen er borgerlig-liberal:

“Vi mødes fem gange om året for at diskutere politiske ting. Jeg er ikke selv medlem af Venstre, men vi har et liberalt-borgerligt sindelag.”

Hvor mange medlemmer er I? 

“Det har jeg ikke helt styr på. Det er flere end mig i hvert fald.”

Fik I indsamlet 100.000 kroner?

“Jeg har ingen kommentarer til det. Vi lever med de regler om indberetning, der er.”

Professor Jørgen Albæk Jensen kritiserer Venstres udbredte praksis med at indsamle valgkamp-midler via indsamlingsklubber. Han mener Venstre med sin praksis omgår intentionen om åbenhed omkring større valgkampbidrag. Er du enig i hans kritik?

“Hvis han gerne vil have ændret loven, så må han jo forsøge at arbejde for det. Vi arbejder under gældende ret. Jeg har ikke nogen holdning til dét spørgsmål.”

"En privatsag"

Kan du give mig navne på nogle af medlemmerne i debatklubben?

“Næ, det er en privatsag, synes jeg.”

Bachmann understreger, at det ikke er givet at hans forening pr. automatik giver penge til Venstre:

“Det kan også være til de konservative, ja, sågar måske også til en højredrejet socialdemokrat. Det afgør foreningen fra gang til gang. Der er ingen automatik i det.”

Jeg har ikke behov for andre regler, jeg synes de nuværende regler fungerer fint

Men er det særlig demokratisk, at det sådan gemmes væk, hvem der støtter Venstres formand?

“Jeg lever fint med reglerne, som de er. Jeg har ikke behov for andre regler, jeg synes de nuværende regler fungerer fint.”

Hvor meget støttede du personligt Jakob Ellemann med op til valget sidste år via Det Jydske Debatselskab?

“Det må du gætte dig frem til,” siger Christian Bachmann.

Netavisen Pio afventer reaktion fra Venstres formand, Jakob Ellemann

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu må der krystalklare regler på det område, visse partier mistænkeliggøres hele tiden, og de vil ikke oplyse om deres bidrag. Det går ikke. Alle partier skal opgive fra hvem og hvor meget de får i støtte, alt over 5000 kr. Og det skal lægges frem til offentlig infor.