Annonce

Fokus på indeklima kan gøre Danmark til foregangsland i coronakampen

Nye vinde i dansk politik kan gøre op med årtiers dårligt indeklima i offentlige bygninger og samtidig mindske smittespredning.
Efter et historisk forår i dansk politik er landets folkevalgte klar til at starte op på endnu en politisk sæson. I bakspejlet står et forår og en sommer, som har været præget af nybrud, undtagelsestilstande og drastiske løsninger på hidtil ukendte problemstillinger.

I horisonten lurer corona-pandemiens anden bølge og de medfølgende konsekvenser for både den enkelte danskers sundhed og ikke mindst for samfundsøkonomien.

Godt indeklima kan mindske smitte

I flere årtier – lang tid før COVID-19 ramte verden – har eksperter og fagfolk forsøgt at gøre politikerne opmærksomme på, at indeklimaet i offentlige bygninger er under al kritik. På både plejehjem, folkeskoler og daginstitutioner er indeklimaet og luftkvaliteten mange steder så ringe, at det er decideret sundhedsskadeligt.

Selvom mange aktører har forsøgt at rejse dagsordenen, herunder blandt andet Dansk Folkeparti i et beslutningsforslag i slutningen af sidste år, så strander diskussionen altid det samme sted. Hvor skal ansvaret – og vigtigere endnu: regningen – placeres?

Indeklima har næppe været mere aktuelt end nu. Særligt når det tages i betragtning, at studier peger på, at mekanisk ventilation med tilførsel af udeluft kan forebygge smittespredning af luftbårne sygdomme som fx COVID-19. Kan corona-pandemien være startskuddet for, at politikerne endelig ser alvoren i øjnene, når det kommer til den luft, vores børn og ældre medborgere indånder, når de opholder sig i offentlige institutioner? 

Lad aldrig en ”god” krise gå til spilde

Som det berømte citat fra Winston Churchill lyder, skal man "aldrig lade en god krise gå til spilde". Og ovenpå et år, hvor anlægsloftet er blevet midlertidigt suspenderet, landsbyggefondens midler er blevet frigivet og der endelig er kommet politisk fokus på vigtigheden af godt indeklima, ren luft og ordentlige sanitære forhold, er det helt afgørende, at vi lærer af krisen og ikke bare vender tilbage til status quo, så snart situationen tillader det.

Det seneste halve år har vist, at vores folkevalgte kan finde sammen på tværs af partiskel om gode løsninger og dertilhørende midler, når det gælder danskernes sundhed. Der skal derfor lyde en opfordring herfra til partierne på Christiansborg om at bruge coronakrisen som en anledning til – en gang for alle – at stille krav til indeklimaet i alle offentlige bygninger, hvor der færdes mange mennesker.

Det vil være et stærkt initiativ i kampen mod COVID-19, og vil placere Danmark som et foregangsland, der satser på energirigtige teknologiske løsninger og faglig ekspertviden – til gavn for både borgerne, samfundsøkonomien og kloden.

Kiki Jano Nielsen er sekretariatschef i Blik- og Rørarbejderforbundet.


Flere artikler om emnet

Annonce