TV 2 sætter stopper for social dumping

”Det har været et område, hvor mange af vores medlemmer er blevet kørt over overenskomstmæssigt,” lyder det fra skuespillerforbund
Dansere som får et armbånd til efterfesten eller tøj som løn for at optræde i tv-shows, musikvideoer og reklamefilm. Den slags aflønninger – eller mangel på samme – i branchen vil TV 2 nu sætte en stopper for.

TV 2 oplyser således i en mail til Netavisen Pio, at en arbejdsgruppe har ”anbefalet en præcisering i TV 2s standardkontrakter med produktionsmiljøet for at skabe yderligere sikkerhed for, at medarbejdere hos leverandøren og eventuelle underleverandører har fair og ordentlige arbejdsforhold”.

Herefter vil TV 2s standardkontrakter blive ændret

”TV 2 vil nu orientere de eksterne producenter om ændringen, og herefter vil TV 2s standardkontrakter blive ændret med virkning for fremtidige produktioner til TV 2,“ hedder det i mailen.

Kulturminister vred armen rundt

Arbejdsgruppen blev nedsat, efter at kulturminister Joy Mogensen (S) på et møde i april med TV 2’s bestyrelsesformand, Jimmy Maymann og administrerende direktør Anne Engdal Stig Christensen havde »indskærpet dem vigtigheden af at sikre overenskomstlignende arbejdsforhold for ansatte i interne såvel som eksterne produktioner«.

TV 2 har – modsat Danmarks Radio (DR) – ingen overenskomst med Dansk Skuespillerforbund, der pålægger stationen at sikre, at minimumsbetaling og visningsrettigheder også gælder for produktioner, som produceres af eksterne producenter.

Zulu-dansere

Politiken har tidligere beskrevet, hvordan professionelle får tilbudt ingen eller lav løn af produktionsselskaber, der laver reklamefilm, musikvideoer og tv-shows.

Et eksempel er Zulu Award, et prisuddelingsshow, der bringes på TV 2’s kanal Zulu. Seneste Zulu Award-show for 2019 blev produceret af Pineapple Entertainment, der ejes af værten på fjernsynsprogrammet Natholdet, Anders Breinholt, og Ricco Wichmann.

Otte medvirkende dansere i Zulu Award fik oprindelig tilbudt 3000 kroner for en uges fuldtidsarbejde. Mens 20 andre dansere, der skulle bruge 20 timer på opgaven, slet ikke ville modtage honorar. Til gengæld ville de få et armbånd, der gav gratis adgang til efterfesten.

Kaldte dem “elever”

Kritikken betød, at Anders Breinholts selskab Pineapple Entertainment nedsatte øveperioden op til showet for de ulønnede dansere, der nu blev kaldt for “elever”, til fire dage fordelt på 30 timer.

Efter yderligere kritik valgte Pineapple Entertainment helt at droppe de gratis dansere. I stedet blev 12 professionelle dansere tilbud 4500 kroner for en uges intensivt arbejde.

En betaling, der fik flere professionelle dansere til at takke nej tak.

Skuespillere kørt over

I dag er formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, tilfreds med TV 2’s beslutning.

”Jeg er helt vild glad for, at sagen har fået den opmærksomhed, som den har fået, og at det nu resulterer i, at TV 2 vil præcisere det i sine standardkontrakter, selv om jeg selvfølgelig endnu ikke ved, hvad de præcist vil skrive,” siger Benjamin Boe Rasmussen til Netavisen Pio.

Et område, hvor mange af vores medlemmer er blevet kørt over overenskomstmæssigt

”Det har været et område, hvor mange af vores medlemmer er blevet kørt over overenskomstmæssigt. TV 2 har tilsyneladende taget signalet fra Christiansborg alvorligt.”

Den seneste arbejdslivsundersøgelse, som Dansk Skuespillerforbund lavede i 2016, afslørede, at 75 procent af danserne i forbundet havde overvejet at droppe faget på grund af økonomisk usikkerhed.

Det er dog langtfra alle dansere i branchen, der er medlem af forbundet, da det kræver, at man skal kunne dokumentere tre års beskæftigelse i faget. Og selv de dansere, der har opnået medlemskab, tjener ikke meget. I 2018 tjente dansere i forbundet i gennemsnit 233.200 kroner om året. Hvilket er lige under mindstelønnen for en kassemedarbejder.

Formanden for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm Dideriksen, er enig.

Så skal TV 2 som kunde sætte handling bag sine ord og være klar til at betale

”Det lyder lovende, at TV 2 nu vil stille et klart krav til sine entrepriseproducenter om, at forholdene skal være i orden på produktioner til TV 2,” siger Lene Brostrøm Dideriksen til Netavisen Pio. ”Det har Dansk Artist Forbund sådan set ønsket længe, men før vi får armene helt op, skal vi selvfølgelig se, hvordan det bliver udmøntet i praksis – og så skal TV 2 som kunde sætte handling bag sine ord og være klar til at betale prisen for de ordentlige vilkår.”

Politisk pres

Flere partier har allerede bebudet, at arbejdsforholdene i mediebranchen bliver en del af de kommende medieforhandlinger og Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, mener, at TV 2 har forstået dette.

”Det er glædeligt, at TV 2 har forstået skriften på væggen og forstår, at på trods af armslængdeprincippet har man, som en statsligt ejet institution, selvfølgelig et ansvar ikke bare for de direkte medarbejdere, men også dem som arbejder indirekte for stationen,” siger Søren Søndergaard til Netavisen Pio. ”Og altså dem som arbejder for firmaer, TV 2 betaler for at løse opgaver. Jeg ser frem til, at TV 2 laver en rigtig god aftale med Dansk Skuespillerforbund og alle de andre. Det kan TV 2 lige så godt gøre, fordi vi i forbindelse med det kommende medieforlig under alle omstændigheder skal have det præciseret.”

En uheldig sag for både TV 2 og resten af branchen

Ifølge referatet fra mødet i april mellem kulturministeren og TV 2, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i, anerkendte stationen, at ”sagen med de underbetalte dansere var en uheldig sag for både TV 2 og resten af branchen.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Joy Mogensen.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig skal de selv betale for et armbånd til efterfesten eller tøj!
Og er der overhovedet betalt skat af disse gaver, det samme foregår på det ræve rød Dr!

Komiske Thomas FUP alias jens Peder Nielsen, mon ikke det bliver lidt svært at betale skat af værdien af et armbånd til en efterfest? tror næppe det kan afregnes med et glas fadøl eller to til skattevæsenet.
I det hele taget er det en uskik at aflønne dansere med naturalier og her må TV2 selvfølgelig stramme op over for deres leverandører. Her må en mindsteløn komme på tale som skal indberettes til skattevæsenet.
AT DR er ræverød får du svært ved at bevise set ud fra hvor mange borgelige politikere der har været i folketinget som tidliger var ansat i DR, bl.a. Per Stig Mølle, konservativ, Uffe Ellemand Jensen, venstre, Mette Bock, Liberal Alliance, Ole Andreasen, venstre, Frode Christoffersen, konservativ og flere som jeg ikke husker navnet på.

Lars Løkke er det dig?
Du ville måske ikke undvære en dag eller to i sommerhuset 🤪

Annonce