Annonce

Natteliv skal holde lukket og Kofod kræver sanktioner mod Hviderusland

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen foreslår i udkast til forhandlinger om genåbningens fase fire, at diskoteker og natklubber skal forsætte med at holde lukket frem til 31. oktober. Regeringen ønsker, ifølge forhandlingsudkastet, at droppe det omstridte krav om at turister skal have forudbestilt mindst seks overnatninger.

I går lød meldingen - noget overraskende - at Aarhus Festuge blev gennemført - dog i en coronatilpasset form. Torsdag gik de aarhusianske politikere contra - og aflyste festugen.

På udenrigsfronten kræver udenrigsminister Jeppe Kofod sanktioner mod Hviderusland.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Regeringsudkast: Natteliv skal holde lukket frem til november

I regeringens udkast til en aftale om næste fase af genåbningen bliver der lagt op til, at diskoteker og natteliv skal holde lukket til og med den 31. oktober.

Udkastet er ikke offentliggjort, men Ritzau er i besiddelse af det ifølge netmediet A4 Nu.

Det er vigtigt at bemærke, at der kun er tale om et udkast, hvilket vil sige, at intet er endeligt, før der er en samlet aftale mellem partierne.

“Der er ingen elementer i aftalen, der er sikre, før der er en samlet aftale,” lød det onsdag aften fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

I udkastet bliver der lagt op til, at det nuværende forsamlingsforbud på 100 personer bliver fastholdt til og med 31. oktober. Udendørs begravelser og bisættelser skal også omfattes af forbuddet på 100 personer, står der.

Ifølge udkastet vil regeringen desuden ophæve kravet om, at turister skal have mindst seks overnatninger i Danmark.

Brugen af mundbind er også en del af udkastet. Der står, at regeringen skal bede sundhedsmyndighederne om at vurdere om og i hvilke situationer, der er behov for at gøre brug af mundbind obligatorisk.

Partierne vil i den forbindelse stille sig positive over for brug af mundbind "i væsentligt omfang".

Det lyder også i aftaleudkastet, at det skal være målsætningen, at der som hovedregel bliver givet svar på coronatest inden for 24 timer.

Folketingets partier forhandlede i næsten ti timer onsdag. Kort før midnat forlod partierne forhandlingslokalet uden at være blevet enige om en aftale.

Forhandlingerne fortsætter fredag klokken 14.


 

Trods milliardstøtte til virksomheder: Lufthavnsansatte tvinges ned i løn

Mange hundrede ansatte i Københavns Lufthavn risikerer at skulle gå kraftigt ned i løn og miste en lang række goder. Det sker som konsekvens af, at flere virksomheder i lufthavnen har valgt at opsige deres lokalaftaler.

Det gælder for eksempel i handlingselskabet SAS Ground Handling (SGH). Her vil et farvel til lokalaftalerne blandt andet betyde endnu mere weekendarbejde, længere arbejdstid og direkte lønnedgang.

“Vi synes, at det er mærkværdigt, hvis vi skal betale for den globale corona-krise de næste mange år. Vi har sagt, at vi deltager gerne i løsninger, der varer så længe, som corona raser. Men at gå så vidt at skulle betale hele regningen er ikke acceptabelt,” siger Bo Larsen, tillidsmand i SGH, til Fagbladet 3F.

Også hos bagageportørerne i Menzies er lokalaftalen sagt op.

“Worst case er, at vi mister alt det, som vi har forhandlet hjem, at vi ender på at følge Industriens Overenskomst rent,” siger Ike Topp-Danielsen, tillidsmand i Menzies, til Fagbladet 3F.

Her er der lagt op til, at de nyansatte skal hyres ind på langt dårligere vilkår end dem, som allerede er i job.

“Det kan skabe ulighed mellem kollegaerne, hvis der kommer store forskelle mellem vilkår hos dem, der allerede er i firmaet, og de nyansatte. Så vil der stå to ved siden af hinanden og lave det samme til vidt forskellig løn,” siger Ike Topp-Danielsen.

Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, finder det dybt uretfærdigt, hvis 3F’erne i lufthavnen igen bliver ramt:

“De skal ikke én gang til betale corona-regningen. Vores medlemmer gik op til 13 procent ned i løn, da de blev sendt hjem, da lufthavnen lukkede ned i marts. Så har de betalt med massive fyringer, og dem, der har beholdt jobbet, skal nu gå ned i løn og løbe hurtigere. Branchen har allerede fået milliardstøtte, som vi også skal betale over skatten. Det er simpelthen ikke rimeligt.”

Læs mere her.


 

Kofod kræver sanktioner mod Hviderusland                           

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil arbejde for målrettede sanktioner mod Hviderusland efter overfald på demonstranter og journalister de seneste dage.

Det siger han til Berlingske.

“Hviderusland er en værdipolitisk skamplet på Europakortet. De overgreb, vi har set på journalister og demonstranter, er noget, vi hverken må eller kan tolerere fra et europæiske naboland,” siger Kofod.

“Jeg synes, at vi lande i EU har en særlig forpligtelse til at reagere skarpt, hurtigt og helt markant over for Lukasjenkos styre. Derfor vil jeg helt konkret arbejde for målrettede sanktioner mod det hviderussiske styre.”

Først på ugen blev Berlingske to udsendte medarbejdere overfaldet i Hviderusland. Udenrigsminister Jeppe Kofod reagerede således på overfaldene på Twitter:

placeholder

 

Mimrekortet besvares

Pensionister i hovedstadsområdet kan fortsætte med gøre brug af mimrekortet. Det oplyser DSB, Movia og Metroselskabet.

Det sker, efter et trafikforlig i Folketinget i april måned tilbød trafikselskaberne DOT - DSB, Movia og Metroselskabet - et årligt tilskud på 12 millioner kroner, hvis de kom med en løsning, der ville bevare pensionistkortet.

Bag aftalen stod S-regeringen, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

En sådan løsning er ifølge DOT nu godkendt af parterne bag trafikforliget.

"Der er mange modsatrettede interesser, og det er umuligt at stille alle tilfredse. Men det er klart, at den bekymring, som det første udspil rejste, har gjort indtryk på os. Med den justerede reform har vi lyttet til indvendingerne," lyder det fra DOT i en udtalelse på trafikselskabernes hjemmeside.

"Derfor glæder vi os over, at reformen har fået opbakning fra transportministeren, ordførerne og ældre- og handicaporganisationer. Vi har fundet en løsning, hvor vi kunne bevare pensionistkortet og samtidig give pensionisterne ens priser og rabatter uden at det betyder, at nogle kundegrupper vil opleve voldsomme prisstigninger," understreger DOT.

I starten af året annoncerede DOT at pensionistkortet ville blive udfaset. Dette fik kritik fra ældreorganisationer såvel som politikere og transportminister Benny Engelbrecht (S).

Pensionistkortet er en ordning, der tidligere har givet borgere på 65 år og derover mulighed for at rejse ubegrænset med offentlig transport i hovedstadsområdet i en periode på tre måneder ad gangen – dog ikke i morgen- og eftermiddagsmyldretiden på hverdage.

Michael Bo Christisen, der er ansvarlig for trafikområdet i Ældre Sagen, siger til TV 2 Lorry, at Ældre Sagen overordnet set er tilfredse med den nye reform.

"Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at man vil bevare pensionistkortet i den fysiske form, som vi kender det i dag, så pensionister kan slippe for at tjekke ind og ud. Vi er også glade for, at man i aftalen har sikret en balance, så dem, der ikke vælger pensionistkortet, alligevel får 25 procent - stigende til 30 procent – rabat," siger han.

Men der er ifølge Ældre Sagen dog også malurt i bægeret. For prisen på et pensionistkort stiger med op til 100 kroner om måneden for visse brugere.

Læs mere her.

 

Aarhus Festuge aflyses

Aarhus Festuge aflyser alle sine arrangementer, oplyser kommunen i en meddelelse.

Det sker efter stigende kritik fra både sundhedsfaglige eksperter og flere politikere.

Borgmester Jacob Bundsgaard har nu efter dialog med de statslige myndigheder og Sundheds- og Ældreministeriet fået en klar anbefaling om at aflyse Aarhus Festuges arrangementer.

"Det er den melding, vi har ventet på. Vi har fået en klar anbefaling om at foretage en aflysning, og det vil vi naturligvis efterkomme," siger borgmester Jacob Bundsgaard ifølge pressemeddelelsen.

"Det er den rigtige beslutning i den nuværende situation, hvor epidemien fortsat hersker i byen. Med den klare anbefaling fra sundhedsmyndighederne træffes beslutningen nu frem for at afvente det planlagte bestyrelsesmøde mandag," tilføjer Aarhus socialdemokratiske borgmester.

Onsdag var tonen en anden fra borgmesteren, som også er formand for Aarhus Festuge.

"Aarhus Festuge tilpasses omstændighederne og kan tilpasses med kort varsel (…). Borgernes sikkerhed er altid første prioritet. Derfor laves en løbende sikkerhedsvurdering, og arrangementer gennemføres kun, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt," lød borgmesterens melding onsdag.

Onsdag bakkede Venstre,  De Radikale og De Konservative i Aarhus Byråd op om at afholde Aarhus Festuge - på trods af byens store problemer med coronavirussen.

Torsdag ændrede partierne kurs og opfordrede i stedet til en fuldstændig aflysning af arrangementet, der skulle være begyndt 28. august og besøges af op imod 500.000 gæster hvert år.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet