Hvide skal gå bagerst i demonstration

”Det er glædeligt med en Pride på Nørrebro, men det er komplet vanvittigt at dele folk efter race,” lyder kritik
Når deltagerne i Nørrebro Pride på lørdag går afsted fra Nørrebro Station vil de blive bedt om at dele sig op i grupper i 20 efter deres hudfarve.

Forrest vil gå ”sorte/oprindelige folk/farvede” – som det hedder i invitationen – og derefter vil følge grupper af ”allierede”. Og sidstnævnte får en venlig men bestemt opfordring med på vejen.

”Hvide allierede bedes venligst være opmærksom på dem omring jer, og hvor meget plads I optager,” står der.

Det er ikke første gang, at Nørrebro Pride deler deltagerne op efter deres hudfarve, men flere advarer om, at arrangørerne skader deres sag med opdelingen. En kritik som senest også er blevet rejst i forbindelse med bevægelsen Black Lives Matter Danmarks demonstrationer, hvor deltagere med hvid hud har skullet trække i baggrunden, så farvede personer kunne stå forrest.

Årets laks

”Det er glædeligt med en Pride på Nørrebro, men det er komplet vanvittigt at dele folk efter race,” siger Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Lars Aslan Rasmussen, som i 2012 fik prisen ”Årets Laks”.

Prisen, der hvert år uddeles af Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT) i forbindelse med Copenhagen Pride, hædrer dem, der har gjort sig særligt bemærket ved deres indsats for homo, biseksuelle og transpersoner. Det daværende medlem af Københavns Borgerrepræsentation fik prisen, fordi Lars Aslan Rasmussen i sin rolle som giftefoged i Københavns Kommune havde kaldt homoseksuelle par for ægtefolk.

Arrangørerne skader sagen for mere tolerance og mangfoldighed

 

”Arrangørerne skader sagen for mere tolerance og mangfoldighed, når de skal bestemme, hvor man skal gå i optoget alt efter, hvilken hudfarve man har,” siger ligestillingsordføreren til Netavisen Pio. Lars Aslan Rasmussen fortsætter:

”Priden er jo på Nørrebro, hvor jeg selv er født og opvokset, og jeg havde under normale omstændigheder deltaget. Men nu er det blevet raceopdelt, og jeg aner ærligt talt ikke, hvor i optoget jeg må stille mig som søn af en far fra Tyrkiet og en dansk mor. Og så vil jeg heller ikke støtte nogle former for organisationer, der promoverer raceopdeling. Ugen her skal være i fest og farve og ikke handle om racistiske inddelinger af folk alt efter hudfarve."

Debattøren og chefredaktør på et kommende nyt borgerligt netmedie, Mikkel Andersson, ser adskillelsen som udtryk en tendens.

Det er desværre en trist og paradoksal tendens

 

"Det er desværre en trist og paradoksal tendens blandt de mere ekstreme identitetspolitiske aktivister, at man i ramme alvor mener, at systematisk diskrimination og adskillelse på baggrund af hudfarve er et effektivt middel til bekæmpelsen af diskrimination og racisme," siger Mikkel Andersson til Netavisen Pio.  

Brød med Copenhagen Pride

Nørrebro Pride startede i 2018, hvor en gruppe valgte at bryde med den større ”Copenhagen Pride”. Paraden, der er blevet afholdt siden 1996, plejer ellers at være et tilløbsstykke, hvor en broget skare af deltagere og tilskuere samles under regnbueflaget til en folkefest. Men udbryderne besluttede at lave deres egen parade på Nørrebro, fordi Copenhagen Pride angiveligt var blevet en parade, hvor racistiske politikere og multinationale selskaber kunne vaske hænder.

Vi sad hjemme hos mig og drak vin

”Vi sad hjemme hos mig og drak vin og talte om, at jeg ikke er tryg ved at fejre min ”prideness” sammen med politikere, som taler om, at indvandrere og flygtninge er imod LGBTQ+miljøet,” har en af udbryderne tidligere fortalt magasinet ”"Vice". ”Jeg jokede og sagde: Du finder mig først til Priden, hvis jeg kan samle folk nok til, at vi kan dreje til højre og gå til Nørrebro i stedet. Så fik vi idéen til bare selv at lave vores egen pride på Nørrebro.”

Udskamme hvide

Venstres daværende folketingskandidat Anna Libak skrev i 2018 i en klumme i Netavisen Altinget, efter at have slæbt sin søn med til Nørrebro Pride det år, at hun følte sig ”udskammet som hvid”.

Ifølge Anna Libak afslørede Nørrebro Prides opdeling i hvide og ikke-hvide et hykleri i queer-bevægelsen, nemlig at man med den ene hånd forsøger at udviske grænserne mellem kønnene, mens man med den anden fastholder grænserne mellem folk af forskellig hudfarve. At være queer betyder, at man står i opposition til den dominerende forståelse af køn, nemlig at der kun findes to køn, mænd og kvinder, og at disse defineres ud fra deres kønsorganer. Mange queers definerer sig som ”hen” eller ”dem” i stedet for ”han” eller ”hun”, netop fordi de ikke føler, de passer ind i de klassiske kønskasser.

Vi hører P8 jazz på radioen og spiser tacos

 

”Vi har aldrig nogensinde meldt os til at være hvide; vi hører P8 jazz på radioen og spiser tacos og salsa hver anden dag,” skrev Anna Libak som i dag er udlandsredaktør på Weekendavisen. Anna Libak fortsatte:

”Og det er for nemt bare at sige, at vi er privilegieblinde, for lur mig, om ikke rigtig mange såkaldt farvede danskere heller ikke gider at have en identitet som farvede; de vil faktisk også gerne have lov til at se Klovn og spise jordbær med fløde i fred uden at skulle påduttes en racialiseret identitet. Så hvordan i alverden går det til, at queers er så besatte af hudfarve, når køn ikke må betyde noget?”

Lesbiske vandregrupper

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nørrebro Pride. Men sekretariatschef i LGBT+Danmark, Susanne Branner Jespersen, mener, at opdelingen giver mening.

”Det er jo en af de mest oversete grupper i samfundet, og hvis man ser historisk på sociale bevægelser, så har det ofte været sådan, at de i starten har haft brug for separatistiske rum, hvor man trygt kan udtrykke sig,” siger Susanne Branner Jespersen til Netavisen Pio. Sekretariatschefen fortsætter:

"Når man så kommer længere hen i rettighedskampen, ændrer behovet for det rum sig. Så der er god logik i, at man har et sådan rum, og det giver sagen den fokus, den skal have. Nu laver vi jo ikke såkaldte prides-demonstrationer, men vi skelner også mellem forskellige grupper i vores arbejde. Vi har særskilte tilbud til bestemte grupper: Samtalerum for transpersoner, lesbiske vandregrupper og homo-med-forsinkelse for mænd – så på alle mulige måder har vi i vores sociale tilbud separatistiske grupper. Vi ved, at det at være udsat - og være en minoritet - skaber et behov for, at man nogle gange mødes med nogen, hvor det er fællesnævneren. Det er måske ikke lige på hudfarve, men det skyldes snarere, at vi har været dårlige til at have blik for, hvad det vil sige at være en farvet LGBT-person i Danmark. Så vi kunne lige så godt have haft det.”

Sekretariatschefen afviser, at der skulle være tale om en omvendt form for apartheid.

Her er det for at sætte fokus på dem, som det handler om

”Man har ikke blik for, hvad det vil sige at være en minoritetsgruppe og overser det historiske perspektiv, der er ved at være udskilt i forhold til samfundet,” siger Susanne Branner Jespersen. ”Apartheid har en helt anden historisk kontekst og det var de hvide, som satte rammerne. Her er det for at sætte fokus på dem, som det handler om, den dag på Nørrebro.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslisten, SF og De Radikales ligestillingsordførere.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er jo ikke rigtig nogen overraskelse, at Nørrebro + pride giver den perfekte storm, når det gælder identitetspolitisk bavl. Helt bizart bliver det, når de, der ser sig selv som anti-racister, i deres iver efter at polere glorien kammer helt over i ægte klokkeklar racisme.

Og så var der lige den med "oprindelige folk", som de fik sneget ind. Man tror næsten, det er løgn, at de på den måde helt ukritisk har overtaget sprogbruget fra USA, som var vi nu den 51. stat derovre.

SEX er godt og dejligt,kaldes også at elske
(Elsk hinannen)

Næste gang der er demonstrationer mod vold og skyderi, skal mørke personer gå bagerst, de kan jo ikke sætte sig ind i hvordan det er at blive udsat for den slags!

Idioten vil ingen ende tage 😂

Annonce