Annonce

Jeg gik bagerst i Nørrebro Pride, fordi jeg er hvid.

Hvide bliver ikke diskrimineret, når de frivilligt går bagerst til en LGBTQ-demo, men er med til sætte spot på dem, som bliver udsat for racisme og homofobi.
Jeg forstår godt, hvor den instinktive modstand mod opdelingen af hudfarver kommer fra - men demonstrationen handler ikke om mig, og derfor gik jeg selvfølgelig bagerst.

For præcis 10 år siden gik jeg med i min første Copenhagen Pride-march, og lige siden har det været et af årets højdepunkter. Den er aflyst i år på grund af corona, og derfor deltog jeg i stedet i Nørrebro Pride - selvfølgelig med mundbind og behørig afstand.

De sidste par år har Nørrebro Pride sat fokus på diskriminationen mod farvede LGBTQ-personer (lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og queers, red). Men de er mest af alt blevet kritiseret, fordi de opfordrer hvide deltagere til at gå bagerst.

Dobbeltdiskrimination mod farvede LGBTQ-personer

Svesken på disken: Jeg er hvid, og da jeg første gang blev bekendt med den opfordring, så skulle jeg lige synke en ekstra gang. Jeg synes, det var mærkeligt, at man skulle til at dele folk op efter deres hudfarve. Men i år gik jeg med, og det var faktisk helt okay.

De oplever racisme, fordi de er farvede, og de oplever homofobi og transfobi, fordi de er LGBTQ-personer.

I Danmark oplever farvede LGBTQ-personer ofte en særlig dobbeltdiskrimination. De oplever racisme, fordi de er farvede, og de oplever homofobi og transfobi, fordi de er LGBTQ-personer. Det er denne dobbeltdiskrimination, som Nørrebro Pride gerne vil synliggøre. Og derfor går disse mennesker selvfølgelig forrest.

Hvorfor blev Arne ansigtet på kampen for værdig tilbagetrækning?

Lad mig stille et par retoriske spørgsmål, der måske kan åbne nogle læseres øjne for, hvorfor det er helt i orden at opfordre hvide til at gå bagerst i en demonstration.

Hvorfor var det bryggeriarbejderen Arne og ikke en kommunikationschef, der blev ansigtet på kampen for værdig tilbagetrækning? 

Hvorfor blev udspillet præsenteret på et Danish Crown-slagteri og ikke i en kontorbygning med hæve-/sænkeborde? 

Det skal jeg fortælle jer:

Arne blev ansigtet på kampagnen, og udspillet blev præsenteret på slagteriet, fordi det handler om lige præcis de mennesker. Udspillet handler ikke om akademikere og dem med skånsomme jobs. Derfor skal de heller ikke placeres forrest i kampen. Sådan er det også med Nørrebro Pride.

Det handler ikke altid om os hvide

Når ønsket er at lave en demonstration, der sætter fokus på dobbeltdiskrimination mod farvede LGBTQ-personer, så skal de også gå forrest. Som hvid var jeg glad for at gå med - og der var heldigvis rigtig mange andre hvide, der også gik med og viste deres opbakning.

Som hvide i demonstrationen vidste vi nemlig godt, at alt ikke altid handler om os.

Jeg oplevede ikke, at nogen havde et problem med at stille sig bagerst og dermed give plads til dem, der i mange af livets andre arenaer går bagerst. Som hvide i demonstrationen vidste vi nemlig godt, at alt ikke altid handler om os.

Hvis mange andre hvide også ville indse det, så kunne vi måske bruge tiden på at diskutere dobbeltdiskriminationen mod farvede LGBT-personer i stedet for at diskutere, hvorvidt hvide skal gå forrest i en demonstration, der ikke handler om dem.

 

Martin Xaver Dover er sociologistuderende på Københavns Universitet. Han er medlem af Socialdemokratiet, hvor han ad flere omgange har haft tillidsposter og været kampagneleder for flere kandidater. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En fint indlæg, som jeg respekterer - men...
"Hvis mange andre hvide også ville indse det, så kunne vi måske bruge tiden på at diskutere dobbeltdiskriminationen mod farvede LGBT-personer i stedet for at diskutere, hvorvidt hvide skal gå forrest i en demonstration, der ikke handler om dem."
Denne konklusion er jeg overhovedet ikke enig i.
1. Hvis det ikke handler om hvide "LGBT-personer", så udelukker man jo langt hovedparten og så burde man melde ud, at demonstrationen er forbeholdt et mindretal ud fra hudfarve.
2. Jeg kan ikke forstå, at man vil bekæmpe én form for racisme med en anden form for racisme.
Jeg vil så gerne respektere LGBTQ, men det er blevet sværere med denne form for argumentation.

Af Nørrebro Prides pressemeddelelse fremgår det, at demonstrationen "centrerer racegjorte LGBTQ+ personer, dvs. LGBTQ+ personer der ikke er hvide."

Demonstrationen var ikke forbeholdt et mindretal, men den havde til formål at synliggøre og bekæmpe den diskrimination som ikke-hvide LGBTQ-personer møder i Danmark. Nørrebro Pride er altså ikke en parallel til den officielle Pride bare på Nørrebro. Det er en anden demonstration, som kæmper for en specifik befolkningsgruppes rettigheder. Det er da helt fair.

På samme måde synes jeg, det ville være uhensigtsmæssigt, hvis heteroseksuelle gik forrest til den officielle Copenhagen Pride parade, men jeg sætter stor pris på, at de går med og bakker op.

Du kan læse hele pressemeddelelsen her: https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vT2DiItX01UmAlUUpIxbzdG9ywbo...

Ikke så meget respekt herfra. Af alt det skidt, vi gennem tiderne har importeret fra USA (og guderne skal vide, at det er ikke så lidt), er woke-bevægelsen og det intersektionelle vås nok noget af det værste omend i hård konkurrence med de absurde konspirationsteorier, som især USAs alternative højre er leveringsdygtige i.