Annonce

TV-historie: Fremragende bog om længslen efter sammenhængskraft

Sissel Bjerrum Fossat har skrevet en fremragende bog om monopolbrud, sammenhængskraft og udviklingen fra massekommunikation til en masse kommunikation.
Sommetider er historien noget mærkelig noget. Bedst som man tror, at den er et overstået kapitel, gentager den sig selv.

Så sent som fornyligt, da COVID-19 lige havde ramt landet, blev viruspandemien således for mange danskere anledning til nærvær og fællessang foran fjerneren, selvom monopoldagenes samlende kraft jo ellers længe havde været talte.

Indirekte talte sloganet ”Sammen – hver for sig” ind i en tid, hvor X-Factor og Krøniken allerede nogle år forinden havde haft en stærk appel til fællesskabet. Ikke mindst takket være forskellige skiftende regeringers appel til sammenhængskraft og national stolthed.

Som en del af Aarhus Universitetsforlags sprælske serie 100 Danmarkshistorier har historiker Sissel Bjerrum Fossat, museumsinspektør ved Odense Bys Museer, skrevet en særdeles veloplagt bog om den fjernsynspolitiske udvikling i Danmark og de udfordringer, der opstod undervejs.

Bruddene før bruddet

Det er naturligvis paradoksalt, som bogen bemærker, at de folkevalgte, der opløste og atomiserede tv-monopolet, i dag beder medierne om sammenhængskraft. Men det er bestemt også sjovt og en smule overraskende, at monopolbruddet måske slet ikke fandt sted i efteråret 1988.

Længe før nogen havde hørt om Lykkehjulet, Eleva2ren eller Nyhederne

-For nååå ja! Dem af os, der er vokset op i det sydelige Danmark i firserne eller før, husker naturligvis de synkroniserede præriehelte og Olsenbanden-film, der dukkede op på de lidt mærkelige, men alligevel fascinerende tyske kanaler, længe før nogen havde hørt om Lykkehjulet, Eleva2ren eller Nyhederne.

Og lige netop det blev sat i gang i sommeren 1962, da verdens første kommunikationssatellit, Telstar, steg til vejrs. Selvom det bliver det en kortvarig succes, bliver det ikke desto mindre et varsel om nye tider og et farvel til Statsradiofoniens monopol, da opsendelsen resulterer i et utal af kanaler og flere satellitter til følge.

TV2 som forsvarsværk

På overfladen er Monopolbrud en nostalgisk fortælling om ufarlig underholdning og tv-journalistisk, men fordi Sissel Bjerrum Fossat også kradser i den gulnede fernis på de helt rigtige steder, bliver bogen i høj grad også en anderledes, men inspirerende fortælling om storpolitik gennem et halvt århundrede.

I forhold til piraterne fra London, TV3 og 3+ var TV 2 og Danmarks Radio allierede

Som når hun bemærker, at Danmarks Radio og TV 2 i kampen mod opsplitning og radikalisering af religiøse og etniske bevægelser har flere ligheder end forskelle, hvorfor rivaliseringen mellem Danmarks Radio og TV 2 slet ikke er så rivaliserende endda:

”Satellitter som Telstar åbnede for udsigten til myriader af både ønskede og uønskede TV-påvirkninger af danskerne uden for politisk kontrol. Set i det perspektiv var TV 2 et forsvarsværk. I forhold til piraterne fra London, TV3 og 3+ var TV 2 og Danmarks Radio allierede”, lyder det et sted.

Alt i alt har Sissel Bjerrum Fossat skrevet en særdeles fremragende bog om længslen efter sammenhængskraft og udviklingen fra massekommunikation til en masse kommunikation. En bog, der kommer omkring den slags betydningsfulde detaljer os dødelige oftest vil have for vane at overse.

At bogen samtidig ambitiøst spænder over flere årtiers mediehistorie, som taget i betragtning af at bogen jo rent faktisk kun indeholder sølle 100 sider, er ganske beundringsværdigt. Simpelthen.


Sissel Bjerrum Fossat ”Monopolbrud”. 100 sider. Aarhus Universitetsforlag. ER UDKOMMET.

Kulturskribent og anmelder


Flere artikler om emnet