Annonce

Aftale giver ansatte uden a-kasse ret til straks-dagpenge

Trepartsaftalen om jobdeling giver ikke-forsikrede ansatte adgang til supplerende dagpenge, hvis de bliver sendt hjem af deres arbejdsgiver
Ansatte, der bliver sendt hjem på arbejdsfordeling, har ret til supplerende dagpenge straks, selvom de ikke tidligere har været medlem af en a-kasse.

Det indebærer trepartsaftalen, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik natten til mandag. Her blev man enige om en jobdelingsordning til afløsning for lønkompensationsordningerne, der udløb i weekenden. Med jobdelingen håber man at undgå stimer af fyringer i kølvandet på lønkompensationens ophør.

Med den nye aftale får ikke-forsikrede adgang til dagpengesystemet med det samme, hvis de betaler et beløb svarende til tre måneders a-kassekontigent.

For hver måned, den ansatte, der ikke hidtil har været medlem af en a-kasse, ønsker at modtage supplerende dagpenge, koster det tredobbelt a-kassemedlemskab - typisk omkring 1.500 kroner.

Lige præcis spørgsmålet om ikke-forsikredes ret til dagpenge i kombination med en aftale om jobdeling har gennem måneder været heftigt diskuteret internt i fagbevægelsen.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har - på visse betingelser - sagt ja til at give ikke-forsikrede straksadgang til dagpenge, mens fagforbund som Dansk Metal og HK har været lodret imod.

HK Danmark: En nødvendig “krigsomkostning”

HK-formand Kim Simonsen kalder straks-adgangen til dagpenge i jobdelings-ordningen for en 'krigsomkostning', der var nødvendig for at få en aftale på plads: 

Det er en ordning, som jeg på ingen måde er begejstret for, og som meget gerne må være af en særdeles midlertidig karakter

“Det er en ordning, som jeg på ingen måde er begejstret for, og som meget gerne må være af en særdeles midlertidig karakter. Man skal ikke kunne springe over, hvor gærdet er lavest, eller få særadgang til dagpengesystemet, bare fordi, man ikke har fået meldt sig ind i tide,” siger Kim Simonsen til netmediet A4 Arbejdsliv.  

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, er derimod mildere stemt over for den endelige aftale om arbejdsdeling - selv om den indebærer straks adgang til dagpenge for ikke-forsikrede. Det hænger sammen med, at aftalen også omfatter funktionæransatte, der ofte har lange opsigelsesvarsler. Af samme grund er færre funktionærer medlem af en a-kasse - sammenlignet med en række andre faggrupper.

“Vi har at gøre med en gruppe mennesker, som i mine øjne ikke har haft mulighed for at træffe en oplyst beslutning om, hvorvidt de vil være medlem af en a-kasse eller ej. Derfor er det heller ikke retfærdigt, hvis vi lavede en ordning, hvor de reelt står uden indtægt, hvis deres arbejdsgiver vælger at sende dem hjem på arbejdsfordeling,” siger Claus Jensen til A4 Arbejdsliv. Han understreger dog samtidig, at ordningen med straks-dagpenge for ikke-forsikrede skal være en midlertidig foranstaltning: 

Generelt mener jeg selvfølgelig, at folk skal stå i a-kasse og støtte op om den solidariske arbejdsløshedsforsikring

“Generelt mener jeg selvfølgelig, at folk skal stå i a-kasse og støtte op om den solidariske arbejdsløshedsforsikring, som vi opbygget igennem mange, mange år.” 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er en ommer. Samtidig vil man ikke give de 1000 vis af dagpenge modtager der er ved at ryge ud længere tid. Beskæftigerlsesministeren siger der er masser af arbejde og de derfor ikke vil forlænge perioden hvor tiden ikke tæller ned.
De skulle skamme sig

Ja selvfølgelig skal der ikke gøres forskel, typisk fagforeninger at tro de har mere ret til offentlige ydelser end andre!
Fagbevægelsen kan jo bare give deres medlemmer af deres kæmpe store pengetank!