Kulturministeren vil redde legendarisk jazzhus fra lukning

”Det er en tragedie for dansk jazz, hvis det bliver Corona-krisen, der skal tage livet af Montmartre,” lyder det fra Joy Mogensen
Det sidste riff er måske alligevel ikke spillet på det ikoniske spillested Jazzhus Montmartre i København.

Efter at spillestedet har drejet nøglen om som konsekvens af coronakrisen, vil kulturminister Joy Mogensen (S) nemlig nu forsøge at redde det.

”Det er en tragedie for dansk jazz, hvis det bliver Corona-krisen, der skal tage livet af Montmartre,” skriver Joy Mogensen på Facebook.

Kulturministeren henviser til, at Montmartre har været et samlingspunkt for jazzen og at det har været et sted med ”en helt særlig pionerånd”, der gennem årene har tiltrukket en lang række af de store musikere fra den amerikanske jazzscene. Legender som Dexter Gordon og Ben Webster. Stan Getz og Bill Evans. Navnene er mange.

Musikalske bånd og venskaber med store internationale navne

 

”Det har haft kolossal betydning for den danske jazzscene – og de mange danske musikere, der har knyttet musikalske bånd og venskaber med store internationale navne,” skriver Joy Mogensen. ”Med Montmartre som omdrejningspunkt”.

Åbnet og lukket

Montmartre, som i dag har til huse i Store Regnegade, har siden starten i 1959 været åbnet og lukket flere gange (fra 1976 holdt Montmartre til i Nørregade).

Men onsdag meddelte husets adm. direktør, Jonas Dyrved, "med blødende hjerte," at Corona-begrænsningerne, der ligger et loft på 35 publikummer til hver koncert, tvinger spillestedet til at indstille alle koncerter med henblik på en afvikling. Direktøren og musikchefen er opsagt, husets timelønnede tjenere, afviklere og lydteknikere er sendt hjem og lejemålet opsagt.

Montmartre satte rekord i besøgstal op til coronakrisen

 

”Vi begræder situationen, men det er ikke muligt for os at drive huset på det ønskede niveau med indtægterne fra kun 35 billetter mod normalt 85 pladser, ” lød det fra Jonas Dyrved. ”Vi havde håbet, at staten ville komme med en større hjælpepakke, som kunne afværge situationen, men det netop indgåede forlig er for lidt og for sent. Det er trist set i lyset af, at Montmartre satte rekord i besøgstal op til coronakrisen.”

Håndsrækning

Kulturministeren har nu bedt om et møde med Københavns Kommune om situationen for jazzhuset.

”Hvis en håndsrækning i krisen er det, der skal til for, vi sammen med Københavns Kommune kan bevare jazzhuset, så vil jeg gerne tilbyde at tage en snak med ordførerne i Folketinget og foreslå den håndsrækning,” skriver Joy Mogensen. ”Hvis kommunen sammen med fonden bag spillestedet kan lave en plan for at bevare Jazzhus Montmartre, så samler jeg ordførerne i Folketinget og hører dem, om de vil være med til at give den særlige hjælp. Vi har mulighed for at give særlig hjælp her i krisen, og den mulighed vil jeg gerne undersøge.”

placeholder

 

Støtte fra stat og kommune

Københavns Kommune indstillede tidligere i år Jazzhus Montmartre til at blive et regionalt spillested med udsigt til både støtte fra stat og kommune.

Det ville have reddet klubben i coronakrisen og sikret spillestedet på den lange bane, men Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik valgte at tilsidesætte indstillingen, hvilket kom som en overraskelse. Ifølge bestyrelsesformand, Michael Christiansen, trak det ”tæppet væk under Montmartres langsigtede fremtid”.

En redning på målstregen

”Kommunen ønskede at sikre en vigtig blanding af kulturarv og fornyelse inden for jazzen og pegede derfor på Montmartre,” lød det tidligere på ugen fra Michael Christiansen som ved den lejlighed opfordrede netop Københavns Kommune og staten til at finde ”en redning på målstregen.”

Jazzhus Montmartre er en non-profitinstitution og har behov for omkring 2,4 millioner kroner årligt i tilskud fra stat, kommune og fonde for at løbe rundt.

Montmartre har årligt afholdt omkring 230 koncerter for over 12.000 publikummer og med mere end 600 udøvende musikere på scenen.

Jazzhus Montmartre 

Jazzhus Montmartre startede tilbage i 1959 på Store Regnegade 19A i hjertet af København.

  • Dexter Gordon i Montmartre, 1964. Fra 1959 og til 1976 skabte spillestedet jazzhistorie som det europæiske hjem for jazzgiganterne Dexter Gordon, Ben Webster, Stan Getz, Kenny Drew og mange andre mestre.
  • Efter flere forskellige ejere, blandt andre sangerinden Anne Linnet, lukkede Montmartre i januar 1995.
  • Men i 2010 blev spillestedet genåbnet af journalist og medieentreprenør Rune Bech og jazzpianist Niels Lan Doky.
  • Det nye Jazzhus Montmartre blev hurtigt en topattraktion i København igen. New York Times inkluderede Montmartre på sin meget hypede liste over must-see steder i byen under overskriften "Rebirth Of Cool".
  • Gendannelse af klubben blev et lidenskabsprojekt for en dedikeret gruppe frivillige på grund af kærlighed til jazz og Montmartres historie, der ofte er blevet kaldt "The Village Vanguard of Europe" som hyldest til sin legendariske søsterklub i New York.

Kilde: Jazzhouse Montmartre

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Klart det skal bevares, reddes, og fortsætte. Der må og skal findes en løsning i fælleskab med kommunen og folketingets partier. Godt Kulturministeren reagerer så promte her.

Naturligvis skal Montmatre bevares.
Fint om ministeren og andre hitter penge til det. Men generelt bør vi danskere betale meget mere for deltagelse i "kulturelle" aktiviteter. Mange giver gladeligt tusindvis af extra kroner på extradyre biler, på dyre middage. dyre rejser etc etc ... Men kultur vil man ikke betale ordentligt for!!! Idag kan der i teatrenes foyerer være skilte, der siger at teatret er sponsoreret af f.x. Novo Nordisk eller Danske Bank eller..
Tænk om vi betalte godt for teaterbilletterne og der så blev et fint overskud, så der i Novo Nordisk's reception blev opsat et skilt, hvorpå der står at medicinproduktionen er sponsoreret af Baggårdsteatret!!!!

Annonce