"Jeg blev simpelthen så bange"

Løstansatte inden for journalist- og skuespillerfagene ekstra udsatte for seksuelle krænkelser
Blandt journalister og skuespillere er der mange løse ansættelser, og det er ofte dem, der bliver udsat for seksuelle krænkelser.

“Det er folk, der ikke tør sige fra, fordi de er bange for ikke at få det næste job,” siger formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, til netmediet A4 Arbejdsliv.

Det vælter frem med vidnesbyrd

TV-værten Sofie Linde var 18 år og ny i mediebranchen, da en magtfuld kollega til en julefrokost på DR  truede hende med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham oralsex.

Onsdag fortalte journalist på DR’s P1, Iben Maria Zeuthen, på det sociale medie Instagram om, at hun har oplevet noget lignende

“Jeg drømmer om dig og mig nøgne på en seng med åbne vinduer og hvide lagner.”

Sådan indleder hun historien på sin Instagram-profil om en sms, hun modtog fra en chef på Danmarks Radio. Hun understreger, at hun ikke ønsker, at det skal blive til en personalesag. Hun forklarer, at hun deler historien “for at vise, at problemet er generelt”.

Ingen skal sige til Sofie Linde, at hendes udsagn mest handler om hende selv. Det handler om mange af os

“Ingen skal sige til Sofie Linde, at hendes udsagn mest handler om hende selv. Det handler om mange af os,” skriver Iben Maria Zeuthen i opslaget på Instagram.

Skuespiller Dorte Rømer fortæller om en sexkrænkende oplevelse hun oplevede, da hun var i 20’erne.

Efter en forestilling spørger ‘han’ om hun giver et lift. De sludrer hele vejen, til de er ved hendes lejlighed. Han vil gerne fortsætte snakken, tale om nye projekter og sådan.

“Man er jo sulten for nye roller som skuespiller, så jeg foreslår, at vi tager en øl på en bar lige over for min lejlighed. ’Hold nu op, Rømer, vi kan da ligeså godt gå op til dig, du kender mig da’,” fortæller Dorte Rømer til A4 Arbejdsliv.

De går så op i Dorte Rømers lejlighed. Dorte sætter vand over til kaffe. Han sidder i en stol, og hun sidder i sofaen overfor. Ud af det blå farer han over hende.

Han sætter et knæ på min hofte, og flår skjorten af mig. Jeg blev simpelthen så bange

“Han sætter et knæ på min hofte, og flår skjorten af mig. Jeg blev simpelthen så bange og tænkte ’det går helt galt’.

Dorte forsøger at nå hoveddøren, hun vil have, folk skal høre hende. Han griber fat i hende foran hendes spejlvæg ’Kan du ikke se, hvor godt, vi ser ud sammen?’, siger han. Det eneste, Dorte tænker, er: “Jeg må ikke komme ned og ligge, jeg må ikke komme ned og ligge”.

Dorte Rømer fortæller til A4 Arbejdsliv, at det lykkes hende at kæmpe sig fri og nå hoveddøren. Højt siger hun ”du skal gå nu”. Det gør han så heldigvis.

Netmediet POV International  bringer i disse dage en lang række anonyme vidnesbyrd om andre #MeToo-sager i den danske medie- og kommunikationsbranche.

De lette ofre

Hos Dansk Journalistforbund og Dansk Skuespillerforbund lyder meldingen, at man netop som ung og nyansat er særligt udsat for krænkelser.

Jo nyere du er, og jo løsere du er tilknyttet på arbejdspladsen, jo mere eksponeret er du for krænkelser

“Jo nyere du er, og jo løsere du er tilknyttet på arbejdspladsen, jo mere eksponeret er du for krænkelser. Man er så at sige et lettere offer, fordi man har mere på spil, når man ikke har en fast ansættelse og hopper fra tue til tue. Man er samtidigt meget sårbar som praktikant, for det er der, hvor man vil gøre rigtig meget for at få en fod indenfor i branchen, og så finder man sig i mere, især hvis krænkeren er en, der har ansættelsesmagten over en,” siger formand for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, til A4 Arbejdsliv.

Dansk Journalistforbund lavede i 2018 en kortlægning af seksuelle krænkelser, der viste, at det er løst ansatte eller nyansatte, er dem i mediebranchen, der bliver krænket oftest.

30 procent af de løstansatte, som eksempelvis vikarer, freelancere, studentermedhjælpere og praktikanter, havde oplevet krænkelser

30 procent af de løstansatte, som eksempelvis vikarer, freelancere, studentermedhjælpere og praktikanter, havde oplevet krænkelser inden for de seneste 12 måneder. Mens det gjaldt for 3,7 procent af de fastansatte. Undersøgelsen viste også, at det især var yngre kvinder, der blev seksuelt krænket, skriver A4 Arbejdsliv.

Formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, understreger over for A4 Arbejdsliv, at krænkelser er et stort problem for forbundets medlemmer. Især freelancerne er udsatte, netop fordi de er bange for ikke at få det næste job. En anden hovedårsag til krænkelserne i branchen er, at der er meget nøgenhed i i skuespillerbranchen. Der mange nøgenscener. En skuespiller er nærmest nødt til at stille sin blufærdighed i garderoben.

En undersøgelse blandt medlemmer af Dansk Skuespillerforbund fra 2018 viser, at 40 procent har oplevet seksuel chikane, magtmisbrug eller anden krænkende adfærd på jobbet.

Opdateret 15.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce