Annonce

Seksuel chikane: HK anker byretsdom

Kvinde kun tilkendt 25.000 kroner i erstatning i særdeles grov sag - HK kræver 150.000 på vegne af kvinden
En yngre, kvindelig kontormedarbejder blev hen over foråret og sommeren 2018 udsat for gentagne tilfælde af seksuel chikane fra en mandlig kollega fra en anden afdeling. Opkald og SMS’er 20-50 gange om dagen, hvor manden enten onanerede eller simulerede onani og et overfald med seksuelle berøringer på et toilet på arbejdspladsen.

Opkald og SMS’er 20-50 gange om dagen, hvor manden enten onanerede eller simulerede onani

Manden er derudover blevet idømt syv års fængsel for på hendes privatadresse at have voldtaget hende flere gange. Da det ikke foregik på arbejdspladsen, var denne del dog ikke - direkte - en del af søgsmålet mod hendes nu tidligere arbejdsgiver.

Arbejdsgiver-passivitet

HK krævede en godtgørelse på 150.000 kroner på grund af arbejdsgiverens passivitet i forhold til at sikre et chikanefrit miljø - herunder ikke mindst at manden ikke blev afskediget, da kvinden fortalte om overgrebene. Derudover en godtgørelse svarende til 12 måneders løn, da kvinden ifølge HK blev afskediget, fordi hun netop dagen før sin fyring havde fortalt arbejdsgiveren om overgrebene.

Selv om byretten mente, at arbejdsgiveren ikke havde levet op til kravet om at sikre et chikanefrit miljø, fik kvinden kun tilkendt en godtgørelse på 25.000 kroner, altså langt under det HK krævede. Og derudover mente retten ikke, at det var bevist, at hun var blevet fyret for at fortælle om chikanen. Derfor fik hun alene en godtgørelse på én måneds løn for usaglig opsigelse.

Så godtgørelsen er chokerende lav

En dom man i HK er stærkt utilfreds med. Både hvad angår størrelsen på godtgørelsen og dét, at retten ikke fandt det bevist, at kvinden blev fyret, fordi hun gjorde opmærksom på krænkelserne. Derfor anker HK nu sagen til Landsretten.

Det skriver HK i en pressemeddelse.

"Selv når vi ikke tager voldtægterne uden for arbejdspladsen i betragtning, så har hun altså været udsat for virkelig grove krænkelser, som er sket på arbejdspladsen og i arbejdstiden. Så godtgørelsen er chokerende lav," siger Maria Rasmussen, der er advokat i HK, og som har ført sagen for medlemmet.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet