HK: Mænd får højere løn end kvinder i 9 ud af 10 job

HK har udarbejdet en ligeløns-beregner - den blandt andet viser at en kvindelig tømrer får 33,49 kr. mindre i timen end en mandlig kollega
I kølvandet på opgørene med sexchikane på arbejdspladserne er der kommet øget fokus på ligeløn.

Hos fagforbundet HK mener man, at det hidtil har været for svært at finde ud af, hvordan det står til inden for ens egen branche. Derfor har HK Danmark lavet en ligelønsberegner, hvor man ud fra sin stillingsbeskrivelse kan finde ud af, om der er ligeløn indenfor ens erhverv.

”Diskussionen om ligeløn kan desværre for mange virke fjern, men hårde facts slår fast, at det her er et strukturelt problem, som skal løses. Og det er absolut ikke kun et problem i et enkelt fag, men desværre i langt de fleste”, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.

HK’s ligelønsberegner er lavet på tal fra Danmarks statistik og viser, at ud af 289 jobs, tjener mænd mest i 262 af dem. Det svarer til mere end 90% af de omfattede jobfunktioner.

Jeg håber denne ligelønsberegner også kan være med til at starte diskussionen over frokostbordet på arbejdspladserne

”Kvinder og mænd skal have lige løn for samme arbejde, men desværre ser vi at det stadig i 2020 ikke er tilfældet. Det kalder på politisk handling. Jeg håber denne ligelønsberegner også kan være med til at starte diskussionen over frokostbordet på arbejdspladserne”, siger Martin Rasmussen

Lønberegneren viser den faktiske forskel på mænd og kvinders løn inden for det givne erhverv i kroner og ører. Beregneren viser derfor hvor mange kroner og ører, en kvindes løn skal stige eller falde, for at svare til en mands løn i samme job.

Netavisen Pio har afprøvet ligelønsberegneren. Ud af ti stillingskategorier lykkedes det Netavisen Pio, at finde et enkelt job, hvor kvinder rent faktisk tjener lidt mere end mændene. Nemlig kasseassistent, hvor de kvindelige kasseassistenter tjener 9,99 kroner mere i timen end deres mandlige kollegaer.

Mandlige pædagoger tjener en smule mere end deres kvindelige kollegaer. Nemlig 1,86 kroner i timen. Mens en kvindelig tømrer får 33,49 kroner mindre i timen end mændene. For stillingskategorien "almindeligt kontorarbejde" er lønforskellen endnu højere: Nemlig 35,43 kroner i mændenes favør.

Du kan tjekke lønforskellen i din arbejdsfunktion her.

placeholder

 

Eksempler på lønforskelle

Netavisen Pio har slået ti forskellige jobkategorier op i HK's ligelønsberegner. I ni ud af ti jobkategorier aflønnes mændene højere end kvinderne.

  • Almindeligt kontorarbejde: Kvinder: 229,55 kr. i timen  - Mænd: 264,98 kr. i timen
  • Tømrer- og bygningssnedkerarbejde: Kvinder 179 kr. i timen - Mænd: 212,49 kr. i timen
  • Væksthus- og anlægsgartnerarbejde: Kvinder: 188,23 kr i timen - Mænd: 199,69 kr. i timen
  • Folkeskolelærer: Kvinder: 229,55 kr. i timen - Mænd: 264,98 kr. i timen
  • Journalist: Kvinder: 295,04 kr. i timen - Mænd: 314,73 kr. i timen
  • Sygeplejerske: Kvinder: 258,55 kr. i timen - Mænd: 276,36 kr. i timen
  • Pædagog: Kvinder: 217,79 kr. i timen - Mænd:  219,63 kr. i timen
  • Politimæssigt undersøgelsesarbejde: Kvinder: 342,98 kr. i timen - Mænd: 363,82 kr. i timen
  • Læge: Kvinder 412,31 kr. i timen - Mænd: 466,12 kr. i timen
  • Kasseassistent: Kvinder: 141 kr. i timen - Mænd: 131,01 kr. i timen

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce