Annonce

13 mio. kroner skal hjælpe fyrede lufthavnsmedarbejdere

Beskæftigelsesministeren: "De store tab i flybranchen på grund af corona giver nogle kæmpemæssige udfordringer i hele Københavnsområdet, men især på Amager"
Mange mennesker, der arbejder i Københavns Lufthavn eller i flyvebranchen, har mistet deres arbejde på grund af coronakrisen. Og flere fyringer er på vej.

Men nu er næsten 13 millioner kroner på vej til Jobcenter Tårnby. Pengene skal bruges til opkvalificering af de ramte lufthavns- og flymedarbejdere.

Københavns Lufthavn har opsagt 555 medarbejdere

Københavns Lufthavn har opsagt 555 medarbejdere, Sunclass Airlines 146 medarbejdere og Danish Refuelling Service samt SST Fuelling Services må sige farvel til henholdsvis 12 og 11 ansatte.

Jobcenter Tårnby har på den baggrund søgt om - og fået - midler fra varslingspuljen for at lave en særlig indsats, der skal hjælpe de fyrede over i et andet job. Vurderingen er nemlig, at de ikke foreløbigt kan vende tilbage til deres arbejde i lufthavnen.

Jobcentret peger på, at der er mange ufaglærte eller grupper af faglærte, som vil få svært ved at finde et andet arbejde på det lokale arbejdsmarked, og mange har derfor brug for opkvalificering for at kunne lave et brancheskift.

Hjælpen til de afskedigede i Københavns Lufthavn er på ca. 10,4 mio. kroner. Der er ca. 2,1 mio. kroner til opsagte medarbejdere i Sunclass Airlines, mens 400.000 går til indsatsen for personerne fra Danish Refuelling Service og SST Fuelling Services.

Kurserne vil bl.a. være rettet mod lager og logistik, forskellige former for kørekort, detailhandel og salg og service.

Opkvalificeringen skal ske til brancher med mangel på arbejdskraft. Kurserne vil bl.a. være rettet mod lager og logistik, forskellige former for kørekort, detailhandel og salg og service.

Coronakrisen rammer Amager hårdt

Hummelgaard understreger, at coronakrisen har ramt lufthavne og flybranchen hårdt:

"De store tab i flybranchen på grund af corona giver nogle kæmpemæssige udfordringer i hele Københavnsområdet, men især på Amager. Regeringen har gjort en masse for at holde hånden under tusindvis af job, men vi undgår ikke fyringer, når der ikke er meget arbejde tilbage for en hel branche," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Han håber, at pengene fra varslingspuljen kan hjælpe med til at få de jobsøgende over i andre brancher:

Mit håb er, at vi får hjulpet de mange jobsøgende over i andre brancher

"Mit håb er, at vi får hjulpet de mange jobsøgende over i andre brancher, hvor der er behov for deres gode arbejdskraft. Ledighed er gift for samfundet, og det er en opgave, vi skal løse i fællesskab."

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har dispenseret fra de normale kriterier for tildeling af midler fra varslingspuljen. Dispensationen skyldes, at der her er tale om afskedigelser af et ikke ubetydeligt omfang, og muligheden for at finde et andet job i nærheden er begrænset.

Langt værre end lukning af B & W Skibsværft

Hos 3F i Kastrup glæder man sig over opkvalificeringspengene, men glæden er til at overse:

"Vi kan kun være enige med ministeren i at lufthavnsbranchen er særdeles hårdt ramt. Alene inden for 3F-området er 1.500 nu opsagt. Dertil kommer dem, der er opsagt inden for HK-, Dansk Metal- og Serviceforbundets områder. Det her er langt værre end nedlukningen af B & W Skibsværft," siger formanden for 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen, til Netavisen Pio.

3F Kastrup har flere ideer til, hvordan man kan forberede situationen for lufthavns- og flyvebranchen:

"Man kunne belønne de flyselskaber, som rent faktisk udnytter deres start- og landingstilladelser. Særligt til tyndtbefolkede områder. Man kunne lempe på - eller midlertidigt fjerne - nogle af de afgifter, som luftfartsbranchen er pålagt, man kunne lette på nogen af restriktionerne, som rejsende møder i lufthavnene. Og så er vi endelig åbne over for klimakrav til lufthavnsbranchen," siger Henrik Bay-Clausen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet