Tre grunde til at afdød amerikansk højesteretsdommer blev et feministisk idol

Den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg inspirerede kvinder over hele verden til at taget ordet og gøre en forskel.
Natten til lørdag dansk tid døde én af de helt store kvinder i amerikansk historie.

87-årige Ruth Bader Ginsburg, som siden 1990’erne har siddet som dommer i den amerikanske højesteret, døde af cancer.

Med Ginsburgs død er der nu risiko for at Donald Trump udpeger en konservativ afløser, for i USA er det afgørende hvem der sidder i højesteretten der ofte blander sig i politik. Obamas store sundhedsreform er nu i risiko for at blive erklæret forfatningsstridig.

Det siger noget om hvor afgørende Ginsburg har været for USA, men det stopper ikke der, for hun har også haft betydning for mig som politiker og feminist.

RBG, som hun blev kaldt, har nemlig inspireret mennesker af alle aldre og køn, gennem sin rejse som feminist og aktivist. Og selvfølgelig har hun også inspireret mig; en ung, aspirerende politiker, som ønsker at gøre en forskel i den tid, jeg er blevet født ind i; præcis som Ginsburg gjorde.

Ginsburgs mod og stålfasthed er af en særlig størrelse og noget, jeg nogle gange skal minde mig selv om. Det er ikke altid nemt at tage mikrofonen eller kræve pladsen ved det magtfulde bord. Derfor er her tre gange, Ginsburg har inspireret mig til at stå fast og have is i maven.

1) Kræv din plads. Især hvis folk fortæller dig, du ikke hører til.

Da Ginsburg som ung kvinde skulle studere på universitetet, blev hun i løbet af sit studieliv tilbudt en plads ved det eftertragtede Harvard University for at studere jura.

Dengang, i 1956, blev i alt ni kvinder (ud af 500 studerende) tildelt pladser ved universitetet. Ginsburg skulle leve med kommentarer om, hvordan hun dog kunne optage en plads fra en mand. Kommentarer, der sikkert ikke blev lettere med tiden, som hun strøg til tops.

Du hører lige præcis til dér, hvor der tages vigtige beslutninger.

Som ung (brun) kvinde kan jeg godt genkende de samme følelser: man bliver ikke nødvendigvis inviteret ind i magtfulde rum eller inviteret til bords dér, hvor beslutningerne bliver taget, selvom man har alle kvalifikationerne til det. Og hvis man en sjælden gang gør, skæver folk til dig, som om du ikke hører til.

Dér vælger jeg at følge Ginsburgs eksempel: Drop tankegangen om, at du ikke hører til. Du hører lige præcis til dér, hvor der tages vigtige beslutninger.

Den stemme inde i hovedet, der fortæller dig, at du bliver ’afsløret´ lige om lidt og ikke fortjener eller kan finde ud af at sidde til bords med de voksne – dér skal du bare se Ginsburg for dig. For du fortjener det. ”imposter-syndrome” som det så fint kaldes, lever i os alle i større eller mindre grad.

Få den ud!

2) Kæmp for hvad du tror på, men gør det sammen med andre.

Ét af de kendte citater, der især er blevet delt i forbindelse med Ginsburgs død er ”fight for the things that you care about but do so in a way that others will join you” (Kæmp for det du tror på, men gør det på en måde, så du får andre med).

Vi er stærkere, når vi står sammen. Bevægelser rykker noget. Det kan jeg se i mit eget liv; større pres (især på politikere) skaber større ændringer.

Du behøver ikke stå som en martyr med det hele selv.

Det er nemt, at påtage sig al ansvar selv (det kender jeg da i hvert fald fra mig selv), men lyt til Ginsburg! Du behøver ikke stå som en martyr med det hele selv.

Invitér folk ind. Kæmp side om side med dine ligesindede og andre godtfolk. Hvis din sag berører nok mennesker og du taler godt for den, så skal du nok få folk med dig! Og drop ”jeg kan bære al vægt på mine skuldre”-mentaliteten.

Vi har alle brug for hjælp. Også mig. Også dig.

3) Don’t work hard – work smart

Okay, det har Ginsburg ikke sagt, men hun har til gengæld advokeret for, at man vælger sine kampe og ikke brænder sine broer.

Prioritér det vigtige i livet

Netværk er en enormt vigtig del af livet, uanset om det er personligt eller i karrieren. Det har jeg i hvert fald selv erfaret, især som jeg er blevet ældre. Man behøver ikke have et tæt bånd med alle, man har i sit liv, men det er dumt at smide folk ud på røv og albuer (hvis altså de ikke fortjener det!).

Omvendt er det helt okay at mærke efter, hvis mennesker ikke bidrager med en god energi. Vær som Ginsburg – prioritér det vigtige i livet. Og hav humor! Det havde Ginsburg i hvert fald.

Rest in power, RBG!

Aida Ammary arbejder som public affairs konsulent og er folketingskandidat for Enhedslisten


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og hvis hun i stedet for at blive hængende til det allersidste havde ladet sig pensionere for 8 år siden (som 79-årig), kunne hendes afløser have været udpeget under Obama i stedet for Trump. Men sådan er der jo så meget.

Annonce