I 46 pct. af alle voksenhandicap-sager, som Ankestyrelsen sidste år behandlede, omgjorde styrelsen den kommunale afgørelse. Sagerne handler bl.a om tilskud og personlig assistance.
Det skriver Jyllands-Posten.
Til sammenligning var omgørelsesprocenten 21 i 2017 og 32 i 2018. Så fra at hver femte sag blev omgjort i 2017, så er det næsten hver anden sag, der blev omgjort sidste år.
Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, skriver på twitter, at “alt for mange af os med handicap + vores familier kæmper for at få hjælp”.
Han opfordrer regeringens tre støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten til at stille krav til finansloven for 2021 om uvildig borgerrådgiver i alle kommuner, og en taskforce, der hjælper kommuner med sagsbehandling
Hos kommunerne erkender man, at ingen kan være tilfredse med den stigende omgørelsesprocent:
“Vi skal kigge indad og se på, hvordan vi kan forbedre sagsbehandlingen for alle borgere,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), medlem af KL’s Socialudvalg, til Jyllands-Posten.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag “vil gerne lytte til kommunernes forslag om forenklinger”:
“Men kommunerne kan ikke bruge kompleksiteten som undskyldning for ikke at levere en ordentlig og grundig sagsbehandling inden for lovens rammer,” siger hun til avisen.
Ministeren mener, at kommunerne træffer “alt for mange forkerte afgørelser”.
Medstifter af Facebook-gruppen 'En million stemmer', Monica Lylloff, foreslår på baggrund af den markant stigende omgørelsesprocent, at handicapområdet flyttes helt væk fra kommunerne.
"Fejl Fejl Fejl i hveranden sag på handicap-området! Kommunerne har ikke fortjent at have ansvaret for mennesker med handicap og psykisk sårbarhed! Flyt ansvaret!," skriver hun på twitter:
Ankestyrelsen afgjorde sidste år 1.121 sager på voksenhandicapområdet. Og det er altså 46 procent af disse sager, som Ankestyrelsen har omgjort.
Berlingske omtaler tirsdag en rapport fra Advokatrådet og organisationen Embedsværket. Den viser, at danske kommunerne træffer forkerte afgørelser i 42 procent af klagesagerne på handicapområdet.
Opdateret kl. 14.05 med kommentar fra talsmand for Facebook-gruppen 'En million stemmer'
Opdateret 12.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis
Kommentarer
Jeg er helt enig med en million stemmer, fjern handicap området fra kommunerne, ellers ingen kommentar idet jeg selv er omfavnet af forkerte afgørelser.