Coronasmitte slår rekord, DF vil flytte spionsag & KL vil undersøge sexisme

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er det blevet fredag den 25. september og tid til ugens sidste nyhedsoverblik fra Netavisen Pio, hvor vi som altid samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste og mest interessante nyheder fra ind- og udland.

I dag med nyt om den globale coronapandemi, en minister der vil se på karakterkrav, sexismedebat og ny analyse, der viser at der er mange gengangere blandt dem der rammes af ledighed under coronakrisen.

 

Rekordantal nye smittede med corona

Der er registreret yderligere 678 coronatilfælde i Danmark. Det viser den daglige opdatering fra Statens Serum Institut. Det skriver Ritzau.

Det er det højeste daglige antal, der er målt, siden epidemien kom til landet i marts.

Det er første gang, at der registreres over 600 coronatilfælde på én dag.

Inden fredagens smittetal var der blot tre gange registreret over 500 coronatilfælde i Danmark på en enkelt dag. Alle tre gange har været siden lørdag den 19. september.

I alt 101 patienter er nu indlagt med covid-19 på landets hospitaler. Det er seks flere end torsdag.

Myndighederne har indkaldt til pressemøde fredag klokken 17.00.

 

Minister vil have mindre fokus på karakterer

Når man fremover skal søge ind på en videregående uddannelse, skal karakterer fylde mindre. Det skriver DR.

Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), efter at hendes ministerium har offentliggjort en større evaluering af hele optagelsessystemet - den første af sin slags, siden det nuværende system blev indført i 1977.

“Vi skal have et optagelsessystem, hvor det i højere grad er de unge, der er fagligt kvalificerede og motiverede for den enkelte uddannelse, der bliver optaget.

Karakterer vil stadig skulle spille en væsentlig rolle, når vi optager, men der er for mange tegn på, at det nuværende systems dynamikker går ud over både læring og faglige interesser i uddannelsesvalget”, forklarer Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeddelelsen.

Udmeldingen kommer på baggrund af et 'spørgeskemaeksperiment', som ministeriet har lavet og som viser, at "mange ansøgere til de videregående uddannelser synes, at uddannelser er attraktive, udelukkende fordi det kræver et højt karaktergennemsnit at komme ind."

Ministeren vil omkring årsskiftet fremlægge et oplæg til et forbedret optagelsessystem.

Læs hele historien her.

 

DF vil flytte spionsag til Mette Frederiksens bord

Undersøgelsen af spionskandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste skal ske med statsminister Mette Frederiksen (S) for bordenden, mener Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Det skriver TV2.

“Der kommer stadig større læk, der kommer stadig større problemer. Derfor bliver vi nødt til at flytte hele den her diskussion om Forsvarets Efterretningstjeneste og alt, der er sket omkring det, over i Statsministeriet. Så må statsministeren simpelthen sætte sig for bordenden, så det ikke er i hverken Forsvarsministeriet eller Justitsministeriet, det sker,” siger han til TV 2.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Trine Bramsen.

Læs hele historien her.

 

Kommunerne vil undersøge om sexisme i kommunalpolitik er et problem

Det må ikke være forbundet med sexisme at udføre sit hverv som kommunalbestyrelsesmedlem i landets kommuner. Derfor vil Kommunernes Landsforening - KL undersøge om det er et problem.

”Debatten om sexisme er også en, vi skal tage i vores kommunalbestyrelser. Vi har tidligere lavet undersøgelser af temaet, som faktisk afdækkede eksempler på krænkelser og grænseoverskridende adfærd.” 

“Det er en ekstremt vigtig debat, vi som samfund har lige nu, og det er et stærkt afsæt til igen at tage temaet op og kigge nærmere på, om vi i kommunalbestyrelserne har noget i vores adfærd og kultur, der skal drøftes og handles på. Det er vigtigt for den enkelte, der måtte have oplevet noget, der er over grænsen, og for arbejdsmiljøet i kommunalbestyrelserne,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Udover en landsdækkende og anonym spørgeskemaundersøgelse er KL i gang med at udarbejde værktøjer og vejledninger til kommunerne.

Læs hele nyheden her.

 

Analyse: Coronaledige var også ledig under finanskrisen

Mange af dem der blev ramt af ledighed i finanskrisen, er også blevet ledige i den aktuelle coronakrise. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Hver tredje coronaledige over 30 år er således gengangere i ledighedskøen. Det svarer til knap 13.000 personer.

Det bekræfter, at økonomiske kriser ofte rammer de samme grupper på arbejdsmarkedet.

Analysen viser også, at jo længere tid man var ledig under finanskrisen, jo større er sandsynligheden for at være blevet ramt af ledighed under coronakrisen.

Cirka 7,5 procent af dem, der var ledige i mere end et år under finanskrisen, blev også ledige under coronakrisen.

Til sammenligning var kun cirka 4,5 procent af dem, som var ledige i mellem 1 og 13 uger under finanskrisen, ramt af ledighed under coronakrisen.

Læs hele analysen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce