Avis tør ikke bringe kronik af Muhammed-forfatter

”Lige nu er der en forhøjet risiko oven på det, som der skete i sidste uge i Paris," lyder det fra Jyllands-Posten om beslutning om ikke at trykke kronik
Morgenavisen Jyllands-Posten tør ikke bringe en kronik af forfatteren Kåre Bluitgen, som onsdag udgiver en børnekoran med tegninger af blandt andre profeten Muhammed. Hvilket er præcis 15 år efter, Jyllands-Posten offentliggjorde 12 satiriske tegninger af profeten.

”Lige nu er der en forhøjet risiko oven på det, som der skete i sidste uge i Paris," siger opinionsredaktør Palle Weis til Netavisen Pio med henvisning til det seneste angreb på satiremagasinet Charlie Hebdo tidligere kontor i Paris, den 25. september. Her kom to personer alvorligt tilskade, efter at være blevet angrebet uden for magasinets tidligere lokaler af en 18-årig pakistansk født mand bevæbnet med en kniv.

"Så derfor valgte vi at takke nej til Kåre Bluitgen i den her omgang. Men det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke ville have trykt kronikken under andre omstændigheder.”

I kronikken, som skulle have været bragt onsdag i Jyllands-Posten, beskriver Kåre Bluitgen, hvordan han - ligesom for 15 år siden - har haft svært ved at finde en tegner til børnekoranen. Og hvordan det ikke er lykkedes forfatteren at finde et forlag til børnekoranen, som derfor udkommer på hans eget forlag.

"Sejr for terroristerne"

Kåre Bluitgen er overrasket over Jyllands-Postens beslutning og beskriver kronikken som uprovokerende.

Det er sgu rystende

 

"Der er intet i den kronik, som er provokerende," siger forfatteren til Netavisen Pio. "Intet. Det er jo en sejr for terroristerne, for de kan nu true sig ind i en redaktørstol på en af Danmarks største aviser ved at sige: I bringer ikke den her kronik! I kan se, at vi er parate til at slå ihjel. Det er sgu rystende. Hvordan i alverden kan en 18-årig terrorist få den magt?"

Palle Weis erkender, at volden virker.

”Vi har tidligere ikke lagt skjul på, at vi ikke trykker tegningerne igen og har skrevet i ledere i avisen, at, ja, volden virker," siger opinionsredaktøren. "Hensynet til avisen – og koncernens - medarbejdere vejer i sidste ende tungere. Det betyder som sagt ikke, at vi ikke – igen – vil trykke noget fra Kåre Bluitgen."

Muhammed-krisen

Da Jyllands-Posten i 2005 bragte Muhammed-tegningerne førte det som bekendt til voldsomme demonstrationer, afbrændte Dannebrog og angreb på danske ambassader foruden regulær diplomatisk krise mellem Danmark og flere arabiske lande.

Dengang bragte Jyllands-Posten tegningerne som reaktion på, at Kåre Bluitgen til en bog om profeten Muhammed ikke kunne finde en tegner, der turde tegne profeten. Hvilket også har været tilfælde denne gang.

I stedet har amerikaneren Bosch Fawstin illustreret  børnekoranen ”De skyggefulde haver” (hvilket er et udtryk, som går igen i Koranen, og er et andet ord for Paradis).

Bosch Fawstin, som er tidligere muslim, vandt i 2015 en tegnekonkurrence, blot for efterfølgende at blive udsat for et terrorangreb i forbindelse med prisoverrækkelsen i Texas.

Det er derfor, at jeg tegner dig

 

 

Det skete med en tegning, som viste en sabelsvingende profet med turban, som råbte: "Du kan ikke tegne mig". Hvortil tegneren svarede i en taleboble: ”Det er derfor, at jeg tegner dig”.

”Kunst har altid stået i modsætning til bogstavelighed,” skriver Kåre Bluitgen i kronikken, som skulle have været bragt i Jyllands-Posten. ”Der vil altid være folk uden kunstnerisk sans og modstandere af hele tanken om oplysning. Problemet er, at nogle af dem er tungt bevæbnede. Men frygten for dem skal ikke få os til at inddrage religiøse ekstremisters tabuer i vore verdslige offentlige rum. Vi er et forbillede for mennesker overalt på kloden med vores ret til at udtrykke os, som vi vil. Også for deres skyld skal vi stå fast på vores hårdt tilkæmpede frihedsrettigheder.”

Genoptrykning

Charlie Hebdo vakte på ny protester, da satiremagasinet tidligere på måneden genoptrykte Muhammed-tegninger (Jyllands-Posten afslog ved den lejlighed magasinets anmodning om at bringe et genoptryk af den avisside, som avisens Muhammed-tegninger oprindelig var på).

Hebdo tager fejl, hvis magasinet tror, at angrebet i 2015 var en "engangsforestilling"

 

Efterfølgende sagde terrororganisationen al-Qaeda, at man planlagde at hævne genoptrykningen. I sit onlinemagasin One Ummah advarede al-Qaeda, at Charlie Hebdo tager fejl, hvis magasinet tror, at angrebet i 2015 var en "engangsforestilling".

Genoptrykningen har da også udløst nye, konkrete trusler. Også trusler, der var så konkrete og alvorlige, at politiet evakuerede Charlie Hebdos personalechef fra hendes hjem.

Retssag

Charlie Hebdos beslutning skyldes retssagen mod 14 personer, der er anklaget for at have forbindelse til terrorangrebet mod satiremagasinet og en jødisk butik i Paris i januar 2015.

Ved angrebet på Charlie Hebdo blev 12 mennesker dræbt, herunder nogle af Frankrigs mest respekterede satirikere og tegnere. Det var de to brødre Said og Chérif Kouachi, der trængte ind på Charlie Hebdos redaktion og åbnede ild. Satiremagasinet havde inden da delt landet på grund af de kontroversielle tegninger af profeten Muhammed.

De to brødre bag angrebet blev efterfølgende dræbt af politiet nordøst for Paris, hvor de havde forskanset sig i et trykkeri. De fleste af de 14 anklages for at være tilknyttet en terrorgruppe.

Der er en strafferamme op til 20 år, hvis de kendes skyldig.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg forstår ærlig talt ikke meningen med denne artikel. Er der nogen? Mening, altså? Tør piopio.dk bringe nogle tegninger - eller bare kritisere islam. Jeg er lutter øren og øjne.

Tør Pio trykke den omtalte kronik?
Tør Pio at genoptrykke tegningerne?

Eller er det bare Kim Kristensen der er uhyggelig dobbeltmoralsk og Socialdemokratisk?

Der er ingen moralisering overfor JP eller hån af dem i denne artikel. Og dermed er der selvsagt heller ingen dobbeltmoral.

Jeg har hørt fra en 12årig muslimsk dreng sige,
jeg græder ikke det er kun dansker der græder muslimer græder ikke.
Så det er tydeligt at det er en frem tid der kan blive ???

Annonce