Annonce

Enhedslisten skipper Skipper

Enhedslisten skal have ny politisk ordfører og valget ser ud til at komme til at stå mellem Rosa Lund og Mai Villadsen
Hun kom slet ikke til afstemning.

Allerede kort efter starten på Enhedslistens årsmøde lørdag vedtog et snævert flertal – med stemmerne 154 for og 144 imod – således ikke at tage stilling til partiets berømte/berygtede rotationsregel.

En regel som betyder, at partiets politikere ikke kan opstille igen efter to fireårsperioder og at den populære politiske ordfører, Pernille Skipper, af netop den grund ikke kan genopstille ved det kommende folketingsvalg.

Og dermed står det klart, at Liste Ø næste år skal vælge en ny politisk ordfører, efter at Pernille Skipper tidligere har bebudet, at hun i hvert fald bliver året ud på posten.

Når diskussionen om rotationsreglen, og en række andre indkomne forslag og vedtægtsændringer, ikke kom til afstemning, skyldtes det, at flertallet mente, at de ikke kunne blive behandlet ”ordentligt og demokratisk” på årsmødet. På grund af coronakrisen blev årsmødet nemlig afholdt digitalt og kun over to dage (mod normalt tre).

Lund vs. Villadsen

I stedet ventes kampen om posten som politiske ordfører nu at komme til at stå mellem den 33-årige retsordfører Rosa Lund og den 28-årige klimaordfører Mai Villadsen, som blev henholdsvis nummer ét og nummer fem i den senest afholdte urafstemning om folketingskandidaterne blandt partiets medlemmer.

Selv om Rosa Lund blev nummer ét i urafstemningen, og dermed byttede plads med den 43-årige finansordfører Rune Lund i forhold til urafstemningen i 2019, så plejede Pernille Skipper, og før hende, Johanne Schmidt-Nielsen at rydde bordet i de årlige afstemninger. Ikke mindst Pernille Skippers stemmetal i valgperioden fra 2011 og til 2015 skabte en opfattelse af, at hun var den uomgængelige afløser for Johanne Schmidt-Nielsen.

Denne gang har medlemmer altså ikke talt

 

Men denne gang har medlemmer altså ikke talt. Eller i hvert fald og højt og tydeligt med resultatet af urafstemningen.

Når valget i dag står mellem Rosa Lund og Mai Villadsen skyldes det da også, at de to kvinder angiveligt er de eneste, som har ladet forstå bag de lukkede døre i Liste Ø, at de faktisk er villige til at tage over efter Pernille Skipper og betale den personlige pris, der følger med ved at skulle være på 24/7 som politisk ordfører (Rune Lund har således tre små børn).

DGS'erne går forrest

Både Rosa Lund og Mai Villadsen har en fortid som formand for Danske Gymnasielevers Sammenslutning (DGS). DGS – som er blevet kaldt Enhedslistens »politiske træningscenter« – har fostret en generation af Enhedslisten profiler. Udover Rosa Lund og Mai Villadsen har blandt andre Johanne Schmidt-Nielsen, Pernille Skipper og den tidligere gruppeformand, Stine Brix trådt deres barnesko i DGS.

Men hvor Rosa Lund er født og opvokset på Nørrebro, voksede Mai Villadsen op i en lærerfamilie i Vestjylland, hvor forældrene stemte på Socialdemokratiet, inden hun mellem 2. og 3. g., flyttede til København for at arbejde på DGS’ landskontor.

Mai Villadsen er en coming woman

 

Rosa Lund, som var medlem af Folketinget fra 2011 og til 15, er den bedst kendte og mest vellidte blandt medlemmerne, hvilket hendes sejr i urafstemningen viser, hvorimod Mai Villadsen er en coming woman i partiet.

Selv om Mai Villadsen havde billeder af Rune Lund og Pernille Rosenkrantz-Theil (som var medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2001 og til 07) hængende på teenageværelset, er det Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper hun ofte sammenlignes med. Allerede i 2016 beskrev magasinet VICE i et portræt den da kun 24-årige Mai Villadsen som et af de »største politiske talenter på Christiansborg«.

Siden er det også gået hurtigt for Mai Villadsen. I 2017 stillede hun for første gang op i Enhedslistens urafstemning og endte som nummer 15 for så at blive valgt til Folketinget i 2019 i Nordsjællands Storkreds.

Drømmen om Dragsted

Manglen på en oplagt afløser for Pernille Skipper får dog mange i Enhedslisten til at drømme om den tidligere finansordfører, Pelle Dragsted, som faldt for rotationsreglen ved det seneste folketingsvalg. Pelle Dragsted, som kørte et politisk parløb med Johanne Schmidt-Nielsen fra midten af 00’erne og frem til folketingsvalget i 2019, vil kunne genopstille igen i 2022.

Pelle Dragsted vil dog i givet fald ikke kunne lægge billet ind på at blive politisk ordfører før efter det kommende folketingsvalg – og altså kun hvis valget kommer i 2022 eller 23.

Sidste år blev Pelle Dragsted topscorer ved valget til Enhedslistens hovedbestyrelse og det kunststykke gentog den tidligere finansordfører og nuværende politiske kommentator i weekenden. Ved valget til hovedbestyrelsen fik Pelle Dragsted 170 stemmer. Nummer to blev Sinem Demir med 153 stemmer, mens Aida Ammary med 145 fik tredje flest.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet