Ulven kommer afsnit 3: Mere løgn

Anmeldelse: Mens dramaet bevæger sig langsomt fremad, får man lyst til at ruske dem for at finde ud af, hvad der virkeligt foregår
Endnu et afsnit af ’Ulven kommer’ er rullet over skærmen med Maja Jul Larsen som hovedforfatteren og Pernille Fischer Christensen som instruktør. Holly og Theo er fortsat midlertidigt anbragte i plejefamilie, mens socialrådgiveren Lars udreder deres sag.

Han bliver af skolelæreren Mikkel præsenteret for, at Holly tidligere har skrevet fantasifulde stile og Mikkel tvivler på, om han handlede rigtigt ved at underrette. Lars siger til Mikkel, at han skal blive ved sin første indskydelse. Hvilket virker mest som hans eget behov for opbakning til en anbringelse, der virker mere og mere tvivlsom.

I stedet burde Lars beroligende have sagt, at børn ikke bliver anbragt på baggrund af en stil, at det lige nu er børne- og ungeudvalgets ansvar og at vi har en pige, som hårdnakket påstår, at hun bliver udsat for grov vold.

En tone af gråt

Dramaet bevæger sig langsomt fremad, mens videoafhøringen af Theo venter forude. En afhøring som har afgørende betydning for sagens udfald, og om børnene fortsat skal være anbragt. Tonen i serien har en sørgmodighed over sig, mens vi følger lillebror Theos mistrivsel i plejefamilien og vrede over, at storesøsterens ord har bragt ham i den situation.

I ønsket om noget normalitet insisterer han på at ville til fodbold, og plejemoren giver efter og kører ham afsted. I et anfald af at ville gøre broren glad, skriver Holly til moren Dea om fodboldtræningen. Det ender meget følelsesladet, da Dea tropper op, og plejemoren prøver at skille mor og søn ad. Efterfølgende lyver Holly meget overbevisende overfor Lars om, at det ikke var hende, der orienterede moren.

Man fornemmer i Lars’ ellers meget underspillede ansigt, at han bliver mere og mere usikker på Hollys forklaringer.

Tvetydighed

I relationen mellem forældrene Simon og Dea sidder jeg fortsat og tolker på hvert eneste ord - og hver eneste handling - i familien og får nogle gange lyst til at ruske dem for at komme videre og finde ud af, hvad der virkeligt foregår. Er Simon for påfaldende rolig, da han finder ud af, at Dea har løjet om, hvor hun er henne? Forholder hun ham oplysninger, fordi hun er bange for ham, eller er hun bare presset af situationen?

Hvad ligger der i, at deres sexliv er skildret så eksplicit i pressede situationer? Skuespillerpræstationerne er overskudsagtige og det gør det trods langsommeligheden værd at følge med i. Det beskriver rigtigt godt alle de følelser, der er i spil og særligt den tvetydighed, som hele tiden hviler over Simons karakter.

Tillidsbrud

Lars forsøger at få en mere tillidsfuld relation mellem ham og Dea og giver derfor efter, da hun ønsker samvær med børnene. Samværet bliver overvåget, for at Dea ikke skal kunne påvirke børnene inden Theos videoafhøring.

Alligevel siger hun til Holly, at hun skal trække stilen tilbage, og Holly beder den anden vej indtrængende Dea om at forlade Simon, hvorefter samværskonsulenten må gribe ind og stoppe dem. Afsnittet peaker ved den senere videoafhøring af Theo, hvor han i en meget bestemt tone fortæller, at Holly lyver om alt.

Og man tænker, at nu kan der da ikke koges mere suppe på den historie. Børnene skal hjem, og der skal iværksættes seriøs familiebehandling for lappe sammen på familien igen. Men som socialrådgiver bør man fortsat være nysgerrig på, hvorfor en ung pige vælger at ytre noget så drastisk.

Hvorfor er hun så ulykkelig? Vi er kun ved afsnit tre, så hvem ved, hvad fremtiden vil bringe for den lille familie.

"Ulven kommer" kan ses på DR – nyt afsnit hver søndag.

Ditte Brøndum er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.


Flere artikler om emnet

Annonce