Annonce

FH: “Deres arbejdsliv har lige så meget krav på at være chikanefrit”

Fagbevægelsens Hovedorganisation vil have ændret ligebehandlingsloven, styrket Arbejdstilsynet og hævet de økonomiske godtgørelser i sager om sexchikane
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) vil have indført et såkaldt indirekte objektivt arbejdsgiveransvar i ligebehandlingsloven.

Det betyder, at hvis man som arbejdsgiver ikke forebygger, og der er seksuel chikane på arbejdspladsen, så kan man blive gjort ansvarlig i en godtgørelsessag.

Ifølge FH-næstformand med ansvar for ligestilling, Majbrit Berlau, kommer kravet, efter at fagbevægelsen gennem de seneste par år har arbejdet intenst med at afdække omfanget af seksuel chikane på det brede arbejdsmarked.

Op til flere gange har FH foreslået regeringen og Folketingets partier netop at indføre det indirekte objektive arbejdsgiveransvar.

“Så sent som i august fremførte vi det igen, men det har bare været helt umuligt at komme igennem hos politikerne på den her diskussion. I 2019 dokumenterede vi ved en større undersøgelse, at omfanget af seksuel chikane er langt større, end sagsundersøgelser viser,“ siger Majbrit Berlau til Netavisen Pio og fortsætter:

Det har bare været helt umuligt at komme igennem hos politikerne

“Nu ruller anden bølge, som nogen kalder det, af MeToo, og i den forbindelse har vi som fagbevægelse brug for endnu engang at slå et slag for det, som vi faktisk mener, at der er brug for af forandringer på det brede arbejdsmarked.”

Lønmodtagernes talerør 

FH har brug for at løfte stemmen på vegne af alle de lønmodtagere, som ikke har adgang til en mikrofon, lyder det fra Majbrit Berlau.

“Situationen er jo, at det i høj grad er mediebranchen og den politiske branche med mennesker, som - selvom de har været udsat for magtmisbrug, og nogen i fuldstændig rimeligt grove tilfælde - har adgang til en mikrofon. Der er også rigtig mange af vores lærlinge, ungarbejdere og andre, som sidder klemt ude på arbejdsmarkedet og oplever det her. De har ikke en mikrofon, og derfor er vi nødt til at være deres talerør. Det er en af de klare årsager til, at I ser så store annoncer i dag,” siger hun.

De har ikke en mikrofon, og derfor er vi nødt til at være deres talerør

Krav på chikanefrit arbejdsliv

FH er glad for, at der nu er kommet en bred diskussion om sexisme og seksuelle krænkelser i samfundet.

“Nu er der en åbning. Man kan diskutere frem og tilbage, hvem der skulle have åbnet den her diskussion. Nu er den der, og nu forsøger vi så at sige: Jamen, det her må ikke kun være sådan, at de politisk ansvarlige siger, at de har brug for at rydde så meget op i deres egen baghave, fordi det er tydeligt, at der er et problem i de politiske partier,” siger Majbrit Berlau.

“De er nødt til at sige, at det også gælder alle de andre lønmodtagere, som ikke på samme måde har adgang til at komme i medierne og blive set. Deres arbejdsliv har lige så meget krav på at være chikanefrit.”

Deres arbejdsliv har lige så meget krav på at være chikanefrit

FH til regeringen: Skab vejen til forandring!

FH insisterer på, at en kulturforandring kun kan finde sted, hvis man også ændrer på nogle af de strukturelle forhold, blandt andet ligebehandlingsloven.

“Det er derfor, at vi går så stærkt efter, at vi skal have ændret ligebehandlingsloven, så vi får det her indirekte objektive arbejdsgiveransvar. Vi skal have styrket Arbejdstilsynet, så de kan gå ud og håndhæve den eksisterende arbejdsmiljølov på området. Vi er også nødt til at tale om godtgørelser, som jo i dag er meget små,” lyder det fra Majbrit Berlau.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet