Annonce

Ny meningsmåling: Østergaards afgang vender op og ned på dansk politik

Sagerne om seksuelle krænkelser giver oppositionen ny luft. De Radikale er i frit fald, viser ny måling.
Krænkelsessagerne hos De Radikale og Socialdemokratiet vender op og ned på dansk politik.

Det betyder, at oppositionen er kommet tættere på regeringsmagten end den har været på noget tidspunkt siden sommeren 2019.

Det viser en ny meningsmåling som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Der er dog stadig rødt flertal: 93 mandater til rød blok, og 82 mandater til de blå. En fremgang for blå på tre mandater.

Ser man på de enkelte partier, så er nedturen især gået ud over De Radikale, som med Sofie Carsten Nielsen i spidsen står til den største tilbagegang af alle partier.

Radikal tilbagegang

De Radikale går tilbage til 5,1 procent af vælgerne og står til at tabe hele syv mandater.

Også Socialdemokratiet, som i sidste uge havde masser af negativ opmærksomhed omkring nu tidligere overborgmester i København, Frank Jensens afgang, er for første gang siden starten af coronakrisen igen under 30 procent af stemmerne.

Partiet står i denne uges måling til 29,7 procent, hvilket stadigvæk er pænt over valgresultatet, men altså et stykke fra de 35 procent som partiet stod til før sommerferien.

Det er også værd at hæfte sig ved at Dansk Folkeparti nu igen går tilbage og kun står til opbakning fra 5,9 procent af vælgerne. Det vil betyde et tab på fem mandater i forhold til valgresultatet sidste år.

Fremgang til blå blok

Målingens helt store vinder er til gengæld Nye Borgerlige, der står tuk 6,4 procent af stemmerne - 4 procentpoint mere end ved valget - og en tredobling af partiets nuværende fire mandater til 12.

Venstre kan også glæde sig over at vinde noget af det tabte tilbage. Partiet vinder hele 2,1 procent i forhold til den seneste uges måling. Men Jakob Ellemann-Jensens parti står fortsat til at tabe en håndfuld mandater i forhold til valgresultatet, hvor V opnåede 43 mandater.

De konservative står, efter nogle uger med pæn fremgang, stille i denne uges måling. Partiet står igen til 9,3 procent af stemmerne og en fremgang på fem mandater.

Veganerpartiet, som blev opstillingsberettiget for et par uger siden, tager et pænt hop op. Partiet står nu til 0,8 procent af stemmerne. Der er stadigvæk langt op til spærregrænsen, men der er tale om en fordobling på bare en uge.

Hverken Kristendemokraterne, Alternativet eller Stram Kurs står til at komme i Folketinget.

placeholder

Voxmeters politiske meningsmåling baserer sig på telefoninterview med 1.018 repræsentativt udvalgte personer over 18 år. Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,8 % point.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er stemningsmåling her og nu. Man skal jo bedømme flere ting. Messerschmidt er elendig forhandler for DF, Mette f skal have ros hendes ministre ligeså, de gør det godt. Venstre er venstre, mens Pape nyder det i blå blok.

Annonce