Passioneret, fremragende og uforskammet gammeldags album fra The Boss

Bruce Springsteen & The E Street Band har lavet et fremragende album, der ublu sværger til nostalgien, men uden at miste integritet eller nærvær undervejs.
På bare et halvt årti har rockstjernen Bruce Springsteen udgivet en 500 siders selvbiografi. En bog, der igen lagde grunden til over 200 intime solokoncerter på Broadway i New York, som igen blev omsat til en dokumentar, der fik premiere på Netflix.

I 2019 kom så solopladen, ”Western Stars”, en hyldest til musiklegender som Jimmy Webb, Harry Nilsson m.fl. Og nu, ja, nu er han så aktuel med “Letter to You”, et album, der også skuer tilbage til dengang, det var før.

Spørgsmålet er, om al den nostalgi har sine grænser? Tja, måske nok. Men i så fald er det ikke en grænse, der lader til at være nået endnu. Heller ikke hvad angår det seneste album fra den nu 71-årige amerikanske rocklegende.

Sammen med sine tro følgesvende i the E Street Band har sangeren indspillet et helt album på kun fire dage, der er lige dele fejring og sorgarbejde.

Men også et album, der viser at Bruce Springsteen vil noget andet, end bare svælge åndsforladt sin egen fortidslængsel.

Bossen gør status

På den ene side det ikke er tilfældigt, at manden, som af mange blot kaldes Bossen, igen - i modsætning til f.eks. solopladen ”Western Stars” - har inviteret det legendariske E Street Band med i studiet for første gang siden ”High Hopes” fra 2014, fordi de tolv sange på mange måder er en hyldest deres musikalske kammeratskab.

På den anden side begræder sangeren venner, der faldet fra undervejs: Danny Federici og Clarence Clemons, to af bandets originale medlemmer, der døde i henholdsvis 2008 og 2011.

Men også George Theiss, tidligere medlem i sangeren første band, The Castiles, der døde for to år siden.

Som Springsteen forklarer i dokumentaren, der er udkommet samtidig på Apple TV, var det netop George Theiss’ død for to år siden, der satte gang i ideen om et nyt album.

“I'm the last man standing now”, lyder det i sangen ”Last Man Standing”. Et nummer, hvor Theiss’ død er den direkte inspiration med dens erindringsglimt fra koncerter på “Knights of Columbus and the Fireman’s Ball / Friday night at the Union Hall.”

Det samme gælder singlen ”Ghosts”, der gennem sit højtråbende omkvæd slår fast, at det trods alt er nuet, det gælder: “I’m alive / I can feel the blood shiver in my bones / I’m alive and I’m out here on my own.”

Med andre ord er ”Letter to You” et album, hvor Bossen gør status. Ikke bare over mistede venner. Også over sin egen alder og dødelighed.

Mens ”Ghosts” tilbyder en springsteensk filosofi over livet nu og her, gælder det i ”I’ll See You In My Dreams” et holistisk take på livet efter døden, hvor han bemærker at”death is not the end.”

placeholder

Håb, energi og sammenhold

Sang for sang er albummet ikke bedre end klassikere som ”The River” og ”Born In The U.S.A.” Men det klart er den bedste plade, som den amerikanske rockstjerne har eksekveret i de sidste tyve år.

Hvad albummet dog har til fælles med hin nævnte albums, er, at de har indspillet de tolv skæringer live i studiet. En opfordring fra guitarist Steve Van Zandt, der længe havde villet indspille en plade med The Boss, som de gjorde det i gamle dage.

Alt i alt nærer det det musikalske kammeratskab, som Springsteen synger om. Ej at forglemme at bandfællesskabet tilfører håb, energi og sammenhold til de lyriske budskaber.

Her er det ikke til at komme uden om “Burnin’ Train”, ”The Power of Prayer”, “Ghosts” og titelnummeret ”Letter to You”, der rammer os som tunge, upbeatede og saxofonrockende sange med ekko af slagere som ”Badlands” og ”Radio Nowhere.”

placeholder

Uforskammet gammeldags

Men det er ikke kun tematisk og produktionsmæssigt, at Bossen længes mod tidligere tider.

Det tyvende studiealbum fra Bruce Springsteen byder også på en lille håndfuld sange fra gemmerne:  “If I Was the Priest”, “Janey Needs a Shooter” og “Song For Orphans”.

Sange, der er blevet skrevet for næsten halvtreds år siden, endnu før solodebuten ”Greetings From Ashbury Park, NJ” fra 1973 var udkommet.

Med deres sovsede orgeltoner og folkpoetiske billedsprog giver de albummet et dylansk islæt, der samtidig taler ind i pladens bevidst tilbageskuende take på tilværelsen.

En plade, der hjemmevant kiler sig lige lukt ind mellem en den selvbiografi, de intimkoncerter og det hyldestalbum, som har optaget sangeren å det seneste. Og endda med nærværet og integriteten intakt.

Alt i alt er ”Letter to You” et passioneret, fremragende og uforskammet gammeldags album, som viser, at rocklegendens nostalgiske trip stadig har noget at byde på.


Bruce Springsteen: “Letter to You”. 58 minutter. Columbia Records. ER UDKOMMET

 

Kulturskribent og anmelder


Flere artikler om emnet

Annonce